ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αντιδράσεις για σχέδια ομαδικού γάμου 100 Νιγηριανών κοριτσιών

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Concerned Nigerian Citizens, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εκπαίδευση των κοριτσιών αντί να τα αναγκάζει να παντρεύονται.

Μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων στη Νιγηρία ξεκίνησε μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών με στόχο να σταματήσει τα σχέδια θρησκευτικών ηγετών και ενός βουλευτή να πιέσουν 100 κορίτσια και νεαρές γυναίκες να παντρευτούν σε μια ομαδική γαμήλια τελετή την επόμενη εβδομάδα, ένα γεγονός που έχει προκαλέσει οργή στη χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Τα σχέδια, τα οποία αποκάλυψε αρχικά ο Αμπντουλμαλίκ Σαρκιντάτζι, πρόεδρος του κοινοβουλίου στη βόρεια πολιτεία Νίγηρας, επικρίθηκαν από την υπουργό Γυναικείων Υποθέσεων της Νιγηρίας Ούτζου Κένεντι-Οχανένιε, η οποία δήλωσε πως θα επιδιώξει την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να σταματήσει την τελετή και να καθορίσει εάν οποιοδήποτε από τα κορίτσια είναι ανήλικο.

Ο Σαρκιντάτζι είπε ότι τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες είναι ορφανά, οι γονείς των οποίων σκοτώθηκαν σε επιθέσεις συμμοριών που λυμαίνονται τη βόρειο τμήμα της Νιγηρίας. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να καταβάλει προίκες στους γαμπρούς.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Concerned Nigerian Citizens, σε μια συλλογή υπογραφών που ξεκίνησε χθες κι η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 7000 υπογραφές, ανέφερε πως η κυβέρνηση της πολιτείας του Νίγηρα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εκπαίδευση των κοριτσιών αντί να τα αναγκάζει να παντρεύονται.

«Ζητάμε την άμεση ανάληψη δράσης προκειμένου να σταματήσουν οι προτεινόμενοι εξαναγκαστικοί γάμοι κι αντ’ αυτού να εφαρμοστούν μέτρα που θα ενδυναμώσουν αυτά τα κορίτσια προκειμένου να ζήσουν αξιοπρεπείς και γεμάτες ζωές» τονίζει η οργάνωση.

Όμως, ο Σαρκιντάτζι και το Φόρουμ των Ιμάμηδων της Νιγηρίας ανέφεραν πως η γαμήλια τελετή θα πραγματοποιηθεί την 24η Μαΐου.

Οι ηλικίες των κοριτσιών δεν έχουν προς το παρόν γίνει γνωστές, όμως ο βουλευτής και οι Ιμάμηδες λένε πως δεν είναι ανήλικες. Το Reuters δεν έχει καταφέρει να το επαληθεύσει αυτό ούτε να μιλήσει σε οποιοδήποτε από τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες.

Οι γάμοι παιδιών είναι συνήθεις στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπου τα επίπεδα φτώχειας είναι υψηλότερα σε σύγκριση με το σε μεγάλο βαθμό χριστιανικό, νότιο τμήμα της χώρας. Αν και η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 έτη βάσει του ομοσπονδιακού νόμου, τα νιγηριανά κράτη μπορούν να ορίζουν τη δική τους νόμιμη ηλικία.

Και στην πολιτεία του Νίγηρα η νόμιμη ηλικία για γάμο είναι τα 18 έτη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Σαρκιντάτζι Αουάλ Μοχάμεντ, προσθέτοντας, όμως, ότι βάσει του νόμου της Σαρίας, που ασκείται στην πολιτεία, ένα κορίτσι μπορεί να παντρευτεί μόλις φθάσει στην εφηβεία.

Έπειτα από μια συνεδρίαση χθες, το Φόρουμ των Ιμάμηδων γνωστοποίησε ότι θα λάβει νομικά μέτρα σε βάρος της υπουργού Γυναικείων Υποθέσεων εάν εκείνη δεν αποσύρει τη δήλωσή της ότι τα κορίτσια είναι ανήλικα, δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ο γραμματέας του Φόρουμ Ουμάρ-Φαρούκ Αμπντουλαχί.

«Δώσαμε στην υπουργό προθεσμία επτά ημερών για να αποσύρει τη δήλωσή της σε βάρος μας, σε βάρος του προέδρου μας, σε βάρος της μουσουλμανικής κοινότητας… ότι θέλουμε να τους αναγκάσουμε σε γάμο και ότι τα παιδιά είναι ανήλικα», είπε ο Αμπντουλαχί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

H κυβέρνηση Μίτσκοσκι ορκίστηκε στο συνταγματικό όνομα της Βόρειας Μακεδονίας

Ο νέος πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα υποκύψει στους «εκβιασμούς της Βουλγαρίας» και να αποδεχτεί αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, προκειμένου, στην παρούσα φάση να ενσωματωθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη Βόρεια Μακεδονία.
Trump, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ είπε ότι επέλεξε ποιος θα είναι επιλαχών του στις εκλογές των ΗΠΑ

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο στη Φιλαδέλφεια την Τετάρτη αν είχε αποφασίσει ποιον θα επιλέξει για αντιπρόεδρο, απάντησε: «Έτσι νομίζω». Ερωτηθείς αν κάποιος γνώριζε το όνομα του επιλεγμένου, απάντησε: «Όχι, κανείς δεν ξέρει».
ΔΙΕΘΝΗ

Ψήφο εμπιστοσύνης θα λάβει απόψε η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας

Στη νέα κυβέρνηση της χώρας, της οποίας θα ηγηθεί το VMRO-DPMNE, θα συμμετέχουν επίσης ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός συνασπισμός «Αξίζει» και το νεοσύστατο σλαβικό κόμμα «Ξέρω», του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΠΔ αποχαρακτηρίζει ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου στο Μάλι

Ο Iγιαντ Αλ Γκάλι, γνωστός και ως Αμπού Φαντλ, κατηγορήθηκε ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Ιανουαρίου 2013, ανέφερε το δικαστήριο.