ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:20:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sudan
Φωτο: Shutterstock

Ο ΟΗΕ αναφέρει «βαρύ βομβαρδισμό» στο κρατίδιο του Βόρειου Νταρφούρ του Σουδάν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας αυτής που κρατά ένα χρόνο. Στην Ελ Γκενέγια, τη διοικητική πρωτεύουσα του δυτικού Νταρφούρ, μεταξύ 10.000 και 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η συντονίστρια για το Σουδάν του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Κλεμεντίνα Νκβέτα-Σαλάμι δήλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι «βαριά κανόνια» εκτοξεύονταν στην πόλη Ελ Φασέρ, απειλώντας περίπου 800.000 αμάχους που κατέφυγαν στο διοικητικό κέντρο του σουδανικού κρατιδίου του Βόρειου Νταρφούρ.

«Η χρήση βαρέων όπλων και οι επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μέσα και γύρω από το Ελ Φάσερ προκάλεσαν πολλά θύματα», ανέφερε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X, προτρέποντας «όλα τα μέρη» να σώσουν την πόλη.

«Τραυματίες άμαχοι μεταφέρονται επειγόντως στο νοσοκομείο στο Ελ Φάσερ», δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «οι άμαχοι που προσπαθούν να διαφύγουν είναι παγιδευμένοι σε έντονες μάχες». Αυτή η βία «απειλεί τη ζωή περισσότερων από 800.000 ανθρώπων» που ζουν στην πόλη, πρόσθεσε.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, το Σουδάν έχει εμπλακεί σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του στρατού, υπό την ηγεσία του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, και της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (SBP) του πρώην αναπληρωτή του που έγινε αντίπαλός του, στρατηγού Μοχάμεντ Νταγκαλό, γνωστού ως Χεμέτι.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στον πόλεμο. Στην Ελ Γκενέγια, τη διοικητική πρωτεύουσα του δυτικού Νταρφούρ, μεταξύ 10.000 και 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι κάτοικοι του Φασέρ, περίπου 250 μίλια (400 χλμ.) ανατολικά της Ελ Γκενέια και η μόνη πρωτεύουσα των πέντε πολιτειών του Νταρφούρ που δεν βρίσκεται στα χέρια του SBP, φοβούνται ένα τέτοιο σενάριο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η πόλη, όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 800.000 εκτοπισμένων, έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει σχετικά χάρη στην επισφαλή ειρήνη που συμφωνήθηκε μεταξύ των τοπικών ένοπλων ομάδων και του SBP.

Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, οι δύο κύριες ένοπλες ομάδες εγκατέλειψαν την ουδετερότητά τους για να πολεμήσουν στο πλευρό του στρατού και σε απάντηση, οι παραστρατιωτικοί SBP περικύκλωσαν την πόλη. Τόσο ο στρατός όσο και οι παραστρατιωτικοί έχουν κατηγορηθεί για αδιάκριτο βομβαρδισμό περιοχών αμάχων και παρεμπόδιση της διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, με το SBP να κατηγορείται συγκεκριμένα για εθνοκάθαρση και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sudan
ΔΙΕΘΝΗ

Παγώνει τη συμμετοχή του στην IGDA το Σουδάν λόγω του πολέμου

Ήδη την Τρίτη, το Χαρτούμ γνωστοποιούσε πως «παγώνει» τις σχέσεις του με την IGAD («Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη»), προτού γίνει την Πέμπτη στην Ουγκάντα σύνοδος κατά την οποία ο πόλεμος στο Σουδάν, βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη.
Sudan
ΔΙΕΘΝΗ

Είκοσι άμαχοι νεκροί από αεροπορική επιδρομή στο Χαρτούμ του Σουδάν

Ο πόλεμος, που ξέσπασε στις 15 Απριλίου ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), προκάλεσε 5.000 θανάτους, σύμφωνα με απολογισμό της ΜΚΟ Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled).