ΓΔ: 1413.29 0.00% Τζίρος: 56.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:01:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Γαλλία εκφράζει ανησυχίες για ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

Το Παρίσι υπενθυμίζει στο Ισραήλ ότι η «Ράφα είναι σήμερα μια περιοχή όπου περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο».

Εκφράζοντας την ανησυχία της μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Ράφα (νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας), η Γαλλία προέτρεψε σήμερα το Ισραήλ να τερματίσει τις εχθροπραξίες για να αποφευχθεί «μία καταστροφή». «Μια ισραηλινή επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα δημιουργούσε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση μιας νέας διάστασης και αδικαιολόγητη», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Λεμουάν.

«Προκειμένου να αποφευχθεί μία καταστροφή, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για παύση των εχθροπραξιών», επισήμανε σε μια γραπτή ανακοίνωση. Το Παρίσι υπενθυμίζει ότι η «Ράφα είναι σήμερα μια περιοχή όπου περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο». «Είναι επίσης ένα ζωτικής σημασίας σημείο διέλευσης για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Γάζας», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε σήμερα στη βούλησή του να ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ράφα. Διαβεβαίωσε πως ο πληθυσμός θα επωφεληθεί από ένα «ασφαλές πέρασμα» για να φύγει από εκεί. «Στη Γάζα, όπως οπουδήποτε αλλού, η Γαλλία αντιτίθεται σε κάθε αναγκαστικό εκτοπισμό πληθυσμών, που απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» σχολίασε ο Κριστόφ Λεμουάν. «Το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και των κατοίκων της δεν μπορεί να εγγραφεί παρά μόνο εντός ενός παλαιστινιακού Κράτους όπου θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια στο πλευρό του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Γάλλος αξιωματούχος.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στο Παρίσι ο επικεφαλής της Μοσάντ για πιθανή νέα εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς έχει ζητήσει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, αιτήματα δεν κάνει αποδεκτά ο Μ. Νετανιάχου που επιθυμεί την εξάλειψη της παλαιστινιακής οργάνωσης.
ΔΙΕΘΝΗ

Να μην επιτεθεί στη Ράφα το Ισραήλ καλούν Αίγυπτος και Γαλλία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αποφασισμένος να εξαπολύσει μια χερσαία επίθεση στην περιοχή, όπου συνωστίζονται 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, παρά τις εκκλήσεις ενός μέρους της διεθνούς κοινότητας.
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν σε Νετανιάχου: Αντίθεση έναντι σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι επείγει η εξεύρεση μίας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός η οποία θα εγγυάται την προστασία του άμαχου πληθυσμού και τη μαζική παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κυρώσεις σε 28 υπηκόους Ισραήλ για βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το Παρίσι καταδικάζει τις επιθέσεις των εποίκων, τις θεωρεί απαράδεκτες και υπενθυμίζει στις αρχές του Ισραήλ ότι έχουν ευθύνη να τις τερματίσουν και να προσαγάγουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.
ΔΙΕΘΝΗ

Μια «πολύ ανησυχητική τάση» η σεξουαλική βία σύμφωνα με τον ΟΗΕ

«Η έκθεση που καλύπτει τη χρονιά 2022 παρουσιάζει μια πολύ ανησυχητική εικόνα με σεξουαλική βία που χρησιμοποιείται ως τακτική, βασανιστήριο, τρομοκρατία ή πολιτική καταπίεση», δήλωσε η Πραμίλα Πάτεν, ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία.