ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γαλλική σημαία Παρίσι

Να γίνουν άμεσα εκλογές στην Αϊτή ζητάει η γαλλική διπλωματία

Η δημιουργία προεδρικού συμβουλίου πολιτικής μετάβασης υποστηρίζεται από την κοινότητα των χωρών της Καραϊβικής (CARICOM), τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο συμφωνίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση η οποία κλείστηκε τη Δευτέρα.

Nα σχηματιστεί προεδρικό μεταβατικό συμβούλιο στην Αϊτή άμεσα, επιθυμεί η γαλλική διπλωματία και καλεί να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα «γρήγορα», τόνισαν πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κε ντ’ Ορσέ χθες Σάββατο. Η δημιουργία προεδρικού συμβουλίου πολιτικής μετάβασης υποστηρίζεται από την κοινότητα των χωρών της Καραϊβικής (CARICOM), τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο συμφωνίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση η οποία κλείστηκε τη Δευτέρα, μετά την οποία ο αμφισβητούμενος de facto πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί υπέβαλε την παραίτησή του.

Η συμφωνία αυτή «δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί, αλλά πρέπει να υποστηριχθεί καθώς δίνει στην Αϊτή ιστορική ευκαιρία» να βγει από την κρίση και αποτελεί «φόρμουλα χωρίς αποκλεισμούς», στην οποία συμπεριλήφθηκε μεγάλο μέρος των πολιτικών δυνάμεων, εκτιμά το γαλλικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις πηγές. «Μπορούμε να την υποστηρίξουμε, αλλά δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αντί των Αϊτινών. Θέλουμε ο αϊτινός λαός να οργανώσει εκλογές γρήγορα», πρόσθεσαν.

Πάντα σύμφωνα με το Παρίσι υπήρξε «γενική συναίνεση» στην έκτακτη σύνοδο στο Κίνγκστον να αποκλειστούν από το μεταβατικό συμβούλιο «καταδικασμένοι», «διωκόμενοι από τη δικαιοσύνη», ούτε πρόσωπα «στα οποία έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις». Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη σε κατάσταση σχεδόν πλήρους αναρχίας, καθώς ολόκληροι τομείς της, συμπεριλαμβανομένου του 80% της πρωτεύουσας, έχουν πέσει στα χέρια ένοπλων συμμοριών που επιδίδονται σε ωμότητες, δολοφονίες, βιασμούς, απαγωγές για λύτρα...

Μέρος των Αϊτινών ωστόσο επικρίνει την ιδέα να σχηματιστεί συμβούλιο μετάβασης, καθώς την εκλαμβάνει ως ξένη επέμβαση. Η χώρα δεν έχει πλέον κοινοβούλιο, ούτε πρόεδρο, μετά τη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ τον Ιούλιο του 2021· στην Αϊτή έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016. Και πλέον οι συμμορίες επιδίδονται σε «φρικιαστικές βαρβαρότητες», τόνισαν οι γαλλικές διπλωματικές πηγές.

Για να αντιμετωπιστούν οι εγκληματικές οργανώσεις, το Παρίσι παρέχει οικονομική στήριξη στην αϊτινή αστυνομία, που εκτιμάται πως ανήλθε σε 1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ακόμη, έχει υποσχεθεί να διαθέσει πάνω από 3 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει την ανάπτυξη κενυατών αστυνομικών στην Αϊτή, που προβλέπεται εντός των ορίων της αποστολής διεθνούς οπλισμένης δύναμης, όμως αναβλήθηκε ωσότου αναλάβει την εξουσία το μεταβατικό συμβούλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγωγή υπαξιωματικού της Λεγεώνας των Ξένων στην Κολομβία

Η οικογένεια του Γάλλου υπαξιωματικού που απήχθη στην Κολομβία δεν έχει λάβει ούτε αίτημα για λύτρα ούτε απόδειξη ζωής, ενώ για την ώρα δεν προβλέπεται στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης, σύμφωνα με Κολομβιανές αρχές.
Λογότυπο Fitch Ratings
ΔΙΕΘΝΗ

Η Fitch διατηρεί το αξιόχρεο της Γαλλίας στο A+ με σταθερές προοπτικές

Η Fitch διατήρησε το αξιόχρεο της Γαλλίας στο A+ με σταθερή προοπτική, παρά το υψηλό έλλειμμα, λόγω της ισχυρής και διαφοροποιημένης οικονομίας και τραπεζικού τομέα, παρά το αυξημένο χρέος και τις δημοσιονομικές δυσκολίες.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 2 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση αυτοκινήτου στην Καν

Ένας 26χρονος Ρώσος τσετσενικής καταγωγής έριξε σκόπιμα το αυτοκίνητό του σε πεζούς έξω από τον σταθμό της Καν, με αποτέλεσμα δύο νεκρούς και περίπου 10 τραυματίες, έπειτα από διαπληκτισμό. Ο δράστης συνελήφθη, χωρίς ποινικό μητρώο.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Γαλλία και Βρετανία «παίζουν με τη φωτιά» με πυραύλους στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε Γαλλία και Βρετανία πως «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας πυραυλική τεχνολογία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για απρόβλεπτες συνέπειες. Λονδίνο και Παρίσι ανακοίνωσαν επιπλέον στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο.