ΓΔ: 2589.39 1.18% Τζίρος: 255.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:06:37
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα

Απειλές Χούθι ότι θα εξαπολύσουν επιθέσεις σε πλοία με προορισμό το Ισραήλ

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Υεμενίτες αντάρτες εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Όλα τα πλοία με προορισμό ισραηλινά λιμάνια θα αποτελούν στόχο των Χούθι και όχι μόνο στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της υεμενίτικης αντάρτικης οργάνωσης, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι.

Οι Χούθι απειλούν να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους σε πλοία που κατευθύνονται προς ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Υεμενίτες αντάρτες εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Αρχικά έβαζαν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ - πλέον θεωρούν επίσης στόχους πλοία συμμάχων του, πάνω απ’ όλα των ΗΠΑ και της Βρετανίας-, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

Ο Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι προέτρεψε σήμερα την Κίνα, τη Ρωσία, τις ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες να μην μεταφέρουν εμπορεύματα σε λιμάνια του Ισραήλ.

«Όλοι πρέπει να σταματήσουν τις μεταφορές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια... Είναι προς το συμφέρον όλων των εταιρειών να σταματήσουν τις μεταφορές προς τον ισραηλινό εχθρό, είτε στη Μεσόγειο είτε οπουδήποτε αλλού», είπε ο αλ Χούθι.

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν διαταράξει τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, αναγκάζοντας πολλά πλοία να ακολουθούν τον μακρύτερο και ακριβότερο δρόμο γύρω από τη νότια Αφρική. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπολύουν πλήγματα σε θέσεις των Χούθι, σε απάντηση για τις επιθέσεις αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε 100 πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και το Άντεν

Σύμφωνα με τον ηγέτη τους, το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του «δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο να βάλουν τέλος στον αποκλεισμό και την επίθεση στη Γάζα» προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις των ανταρτών εναντίον του θαλάσσιου εμπορίου.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ-Ελλάδα: Καταδίκη Χούθι και έκκληση για λύση στην Υεμένη και ασφάλεια Ερυθράς Θάλασσας

Η Ελλάδα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη νέα κλιμάκωση συγκρούσεων στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα, καταδικάζοντας τις επιθέσεις των Χούθι. Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρές συγκρούσεις Χούθι-κυβερνητικών για τον έλεγχο του Μπαμπ ελ Μάντεμπ

Δυνάμεις της Υεμένης με στήριξη από Ριάντ εξαπέλυσαν μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη του στενού Μπαμπ ελ Μάντεμπ από τους Χούθι. Οι μάχες είναι σφοδρές, με περιορισμένη πρόοδο, ενώ οι Χούθι υποστηρίζουν πως κρατούν τον έλεγχο.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Επιθέσεις σε Ριάντ και Aramco στο λιμάνι Γιανμπού της Σ. Αραβίας

Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι έπληξαν με πυραύλους και drones στόχους στο Ριάντ και εγκαταστάσεις της Aramco στο Γιανμπού. Οι σαουδαραβικές αρχές ανέφεραν ότι αναχαίτισαν έξι πυραύλους, χωρίς να υπάρξουν αναφορές για θύματα.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία για φονικές επιθέσεις στην Υεμένη

Οι Χούθι κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία για φονικά πλήγματα σε λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας, μετά την εδραίωσή τους σε στρατηγικό στενό. Η εξέλιξη έχει επηρεάσει τη ναυσιπλοΐα και πλήττει τις σαουδαραβικές εξαγωγές αργού.