ΓΔ: 2236.24 -0.47% Τζίρος: 240.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Βουλγαρίας φρούριο
Η σημαία της Βουλγαρίας με το φρούριο Τσάρεβετς στο Βελίκο Τίρνοβο στο φόντο.

Βουλγαρία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγαλμα που απεικονίζει τον θεό Ερμή

Η απρόσμενη ανακάλυψη του ύψους 2 μέτρων αγάλματος έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Ηράκλειας Σιντικής στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, κοντά στα ελληνικά σύνορα.

Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα καλοδιατηρημένο, μαρμάρινο άγαλμα που απεικονίζει τον Ερμή, τον αγγελιαφόρο των θεών της ελληνικής μυθολογίας κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής σε ένα ρωμαϊκό αποχετευτικό δίκτυο, ανακοίνωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας, Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι που ηγείται των ανασκαφών, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA) και το πρακτορείο Reuters.

Η απρόσμενη ανακάλυψη του ύψους 2 μέτρων αγάλματος έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Ηράκλειας Σιντικής στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, κοντά στα ελληνικά σύνορα.

Εξηγώντας την καλή κατάσταση που βρέθηκε το άγαλμα, οι αρχαιολόγοι που ηγούνται των ανασκαφών τόνισαν ότι μετά από έναν σεισμό που κατέστρεψε την πυκνοκατοικημένη πόλη περίπου το 388 μ.Χ., το άγαλμα τοποθετήθηκε προσεκτικά στους υπονόμους και καλύφθηκε με χώμα.

«Το κεφάλι είναι καλοδιατηρημένο. (Είναι) σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχουν ορισμένες ρωγμές στα χέρια», δήλωσε ο Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι, προσθέτοντας ότι το άγαλμα είναι ένα ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αρχαίου ελληνικού πρωτότυπου αγάλματος. Το άγαλμα θα μεταφερθεί στο Ιστορικό Μουσείο στο Πέτριτς, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η Ηράκλεια Σιντική ήταν μια μεγάλη πόλη που ιδρύθηκε από τον Έλληνα βασιλιά του Βασιλείου της Μακεδονίας, Φίλιππο Β΄, μεταξύ 356 π.Χ. και 339 π.Χ.

Αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι οι κάτοικοι της Ηράκλειας Σιντικής πιθανότατα προσπάθησαν να διατηρήσουν το άγαλμα, ακόμη και μετά την εγκαθίδρυση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Μετά τον σεισμό, η Ηράκλεια Σιντική έπεσε σε ταχεία παρακμή και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 500 μ.Χ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλήθος σε συναυλία
ΔΙΕΘΝΗ

Eurovision 2026: Η Βουλγαρία γιορτάζει τη νίκη της Dara με το «Bangaranga»

Θριαμβευτική επιστροφή για την Dara μετά την πρώτη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision με το «Bangaranga». Εκατοντάδες θαυμαστές γιόρτασαν στη Σόφια, ενώ ο πρωθυπουργός εξήρε το ταλέντο και τον επαγγελματισμό της τραγουδίστριας.
Έκθεση βιβλίου Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στογιάνοφ: Πολιτισμός και αλληλοκατανόηση ενώνουν σε δύσκολες εποχές

Ο Βούλγαρος υφυπουργός Πολιτισμού Βίκτορ Στογιάνοφ τόνισε στα εγκαίνια του περιπτέρου της Βουλγαρίας στη ΔΕΒΘ πως οι πολιτιστικές γέφυρες ενισχύουν την αλληλοκατανόηση και ότι η λογοτεχνία ενώνει ιδέες και λαούς πέρα από σύνορα.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λίνα Μενδώνη: Το βιβλίο παραμένει αναντικατάστατο πολιτιστικό αγαθό

Το ΕΛΙΒΙΠ παρουσίασε στο νέο Σπίτι του Βιβλίου τη δράση του και το πρόγραμμα της 22ης ΔΕΒΘ, που θα γίνει 7-10 Μαΐου 2026 με θέμα τη νέα γενιά αναγνωστών, τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία και σημαντικές παρουσίες στην εκδήλωση.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

12 ταινίες διαγωνίζονται για πρώτη και δεύτερη μεγάλου μήκους στη Σόφια

Στο 30ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Σόφιας, 12 ταινίες διαγωνίζονται για το Μεγάλο Βραβείο. Μεταξύ αυτών και η "Κράτα Με" της Μυρσίνης Αριστείδου, που τιμήθηκε με Βραβείο Κοινού στο Σάντανς 2026.
Το Λάργκο Σόφιας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σόφια υποδέχεται τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Σχεδιασμού 2026 τον Ιούνιο

Η Σόφια θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Σχεδιασμού και το σχετικό φεστιβάλ τον Ιούνιο, με διαλέξεις, εργαστήρια και εκθέσεις, αναδεικνύοντας την πόλη ως νέο κόμβο στην ευρωπαϊκή σκηνή σχεδιασμού.