ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Γαλλική αστυνομία δρόμος
Μέλη της γαλλικής αστυνομίας σε δράση σε αστικό δρόμο της Γαλλίας.

Η Αντιτρομοκρατική στη Γαλλία ερευνά εμπρησμούς δίπλα σε συναγωγή

Η αστυνομία αναζητά τον δράστη, ενώ την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει το γραφείο του εισαγγελέα αρμόδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων περιείχε φιάλη αερίου, πυρπολήθηκαν σήμερα το πρωί μπροστά σε συναγωγή της Λα Γκραντ-Μοτ, στη νότια Γαλλία, προκαλώντας έκρηξη από την οποία τραυματίστηκε μέλος της δημοτικής αστυνομίας, ανακοίνωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι κάνοντας λόγο για σκόπιμη ενέργεια.

Η αστυνομία αναζητά τον δράστη, ενώ την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει το γραφείο του εισαγγελέα αρμόδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Πρόκειται για μια αντισημιτική επίθεση. Για μία ακόμη φορά στοχοθετούνται οι Εβραίοι συμπολίτες μας», τόνισε ο Ατάλ στο Χ. «Δεν θα υποχωρήσουμε. Μπροστά στον αντισημιτισμό, μπροστά στη βία δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους εαυτούς μας να φοβηθούν», πρόσθεσε. Ο δήμαρχος της Λα Γκραντ-Μοτ, ο Στεφάν Ροσινιόλ, δήλωσε στο AFP ότι ένας δημοτικός αστυνομικός που έσπευσε στο σημείο της τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του συνδικάτου αστυνομικών Alliance Police National που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV, δεν κινδυνεύει η ζωή του τραυματία.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο αυτοκίνητα, στο ένα από τα οποία υπήρχε φιάλη αερίου, πυρπολήθηκαν στον χώρο στάθμευσης της συναγωγής περίπου στις 08:30 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας).

«Η έκρηξη φιάλης αερίου σε αυτοκίνητο μπροστά από τη συναγωγή της Γκραντ Μοτ την ώρα που αναμένεται η άφιξη των πιστών: δεν πρόκειται απλώς για μια επίθεση σε χώρο λατρείας, πρόκειται για μια απόπειρα να φονευθούν Εβραίοι», κατήγγειλε ο Γιονάθαν Αρφί επικεφαλής του Συμβουλίου που εκπροσωπεί τους εβραϊκούς θεσμούς της Γαλλίας (Crif).

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε ότι η αστυνομία αναζητεί τον δράστη.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους Εβραίους πολίτες μας και την πόλη (Γκραντ Μοτ) για την πλήρη στήριξή μου και να τους πως ότι, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, έχουν κινητοποιηθεί όλα τα μέσα για τον εντοπισμό του δράστη», τόνισε ο Νταρμανέν στο Χ.

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός ζήτησε από όλες τις νομαρχίες «να ενισχύσουν αμέσως την παρουσία των δυνάμεων της τάξης μπροστά από τους εβραϊκούς χώρους λατρείας».

Τόσο ο Ατάλ όσο και ο Νταρμανέν αναμένεται να επισκεφθούν αργότερα σήμερα τη συναγωγή.

«Γίνονται τα πάντα για να εντοπιστεί ο δράστης αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης και να προστατευθούν οι χώροι λατρείας», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε λόγο στο Χ για «μια αντισημιτική ενέργεια. Για μία ακόμη φορά στοχοθετούνται οι εβραίοι συμπολίτες μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φθινοπωρινό Παρίσι στον Σηκουάνα
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Αποτράπηκε βομβιστική επίθεση σε αμερικανική τράπεζα

Οι γαλλικές αρχές απέτρεψαν βομβιστική επίθεση σε υποκατάστημα της Bank of America στο Παρίσι. Ένας άνδρας συνελήφθη καθώς ετοιμαζόταν να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ την έρευνα ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Υψηλή ετοιμότητα της γαλλικής αστυνομίας λόγω κρίσης στη Μέση Ανατολή

Οι γαλλικές αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε ενίσχυση μέτρων ασφαλείας σε ευαίσθητους χώρους και ιρανικές διαδηλώσεις στη Γαλλία.
Σημαίες Γαλλίας πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Απαγορεύτηκε ακροδεξιά βρετανική συγκέντρωση κατά μετανάστευσης

Οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν συγκέντρωση Βρετανών ακροδεξιών κατά της μετανάστευσης στη βόρεια Γαλλία, λόγω φόβων για ταραχές και δράσεις εκφοβισμού μεταναστών από ομάδες όπως η Raise the Colours.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πάνω από 1.000 οχήματα πυρπολήθηκαν, 500 προσαγωγές την Πρωτοχρονιά

Στη Γαλλία, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς πυρπολήθηκαν 1.173 οχήματα και έγιναν 505 προσαγωγές, με 403 συλλήψεις/προφυλακίσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών μιλά για πιο «ήρεμη» νύχτα από πέρυσι, με λιγότερες επιθέσεις σε αστυνομικούς.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πάνω από 1.000 οχήματα πυρπολήθηκαν, 500 προσαγωγές την Πρωτοχρονιά

Περισσότερα από 1.000 οχήματα κάηκαν και πάνω από 500 άτομα προσήχθησαν στη Γαλλία τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, ενώ οι ταραχές ήταν πιο περιορισμένες σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αστυνομικοί σκότωσαν 26χρονο που απειλούσε περαστικούς με μαχαίρι

Στην Κορσική, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν 26χρονο οπλισμένο με μαχαίρι που απειλούσε περαστικούς στο Αιάκειο. Οι αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατίας και διατάχθηκε έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού.