ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Ευρώπη, με φόντο τη σημαία της ΕΕ.

Ρήξη Νεντανιάχου με Ισραηλινούς διαπραγματευτές για την εκεχειρία στη Γάζα

Ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε αυτή την εβδομάδα ότι επικρίνει τη διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Νταβίντ Μπαρνέα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ, επειδή είναι διατεθειμένη να κάνει πάρα πολλές υποχωρήσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει έρθει σε αντιπαράθεση με εκπροσώπους της χώρας του στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της επιμονής του να μην αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τον λεγόμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, δήλωσε πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών.

Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας, κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, και ο διάδρομος Νετζαρίμ, που διατρέχει τον θύλακα, είναι δύο από τα βασικά σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Νετανιάχου έχει επιμείνει επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί το Ισραήλ να χάσει τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας επειδή θέλει να εμποδίσει τη Χαμάς να περνά λαθραία όπλα και μαχητές μέσω των συνόρων με την Αίγυπτο.

Επίσης έχει τονίσει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει σημεία ελέγχου στον διάδρομο Νετζαρίμ προκειμένου να εμποδίζει ένοπλους μαχητές της Χαμάς να κινούνται από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το βόρειο.

Η πηγή επεσήμανε ότι ο Νετανιάχου δέχθηκε να μετακινήσει μία θέση στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας κατά μερικά εκατοντάδες μέτρα, αλλά επιμένει στη διατήρηση του πλήρους ελέγχου του διαδρόμου. Και αυτό παρά τις πιέσεις από μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις.

«Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί, παρά τις πιέσεις κάποιων μελών της διαπραγματευτικής ομάδας» που είναι διατεθειμένα να δουν το Ισραήλ να αποσύρεται από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, εξήγησε η πηγή.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Νετανιάχου επικρίνει τη διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Νταβίντ Μπαρνέα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ, επειδή είναι διατεθειμένη να κάνει πάρα πολλές υποχωρήσεις.

Περισσότερους από 10 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Εξάλλου ο Νετανιάχου δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις οικογένειες κάποιων από τους Ισραηλινούς που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα να καταλήξει σε συμφωνία, με πολλούς από αυτούς να έχουν επικρίνει έντονα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την αδυναμία του να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας. Παράλληλα επικριτές του τον κατηγορούν ότι εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας για να εξυπηρετήσει δικούς του πολιτικούς στόχους.

Όμως, με την πίεση από τα σκληροπυρηνικά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου να μην κάνει υποχωρήσεις να είναι μεγάλη και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη δημοτικότητα του να αυξάνει κάπως σε σχέση με τα ποσοστά του πριν τον πόλεμο, ο Νετανιάχου έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι στόχος του είναι η πλήρης νίκη επί της Χαμάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Θα καταπολεμήσω τον αντισημιτισμό παντού και πάντα»

Ο Μακρόν τίμησε τα θύματα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, υπενθυμίζοντας τα ονόματά τους και δεσμευόμενος για διαρκή μάχη ενάντια στον αντισημιτισμό και την τρομοκρατία, με στόχο την ειρήνη και ασφάλεια για όλους.
Ισραηλινό άρμα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Σε επιφυλακή το Ισραήλ για ενδεχόμενες επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας διέταξε τον στρατό να αυξήσει ετοιμότητα στη Γάζα, μπροστά στην επέτειο της 7ης Οκτωβρίου, επικαλούμενος φόβους για επιθέσεις της Χαμάς. Προειδοποίησε για βαρύ τίμημα σε Χαμάς και Γάζα αν υπάρξουν απώλειες.
Δεξαμενές και αεροπλάνα Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Νεκρός διοικητής της Χαμάς σε επιχείρηση του στρατού

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε διοικητή της επίλεκτης μονάδας Νουκμπά της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος είχε ρόλο στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, όπου σκοτώθηκαν 1.200 άτομα και 251 απήχθησαν.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή προειδοποίηση πριν το περιστατικό σε βρετανική βάση

Ο Νετανιάχου αποκάλυψε ότι το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τη Βρετανία για ιρανική επίθεση σε βάση της, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τις βρετανικές κυρώσεις κατά των οικισμών. Πέντε Βρετανοί συνελήφθησαν για τρομοκρατία και αφέθηκαν ελεύθεροι.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Απόπειρα επίθεσης σε πτήση flydubai για Τελ Αβίβ

Το ισραηλινό ΥΠΕΞ ενημέρωσε ότι το επεισόδιο σε πτήση flydubai από Ντουμπάι προς Τελ Αβίβ είχε στόχο να υπονομεύσει τις σχέσεις Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και χαρακτηρίστηκε απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης.