ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λογότυπο Al Jazeera οθόνη
Φώτο: Shutterstock

«Μαύρο» για 45 ημέρες στο Αλ Τζαζίρα από το Ισραήλ μετά από νέα έφοδο

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλλαν στα γραφεία του καναλιού στη Ραμάλα με την ισραηλινή κυβέρνηση να χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες» τους δημοσιογράφους που εργάζονται εκεί.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν έφοδο στο γραφείο του στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου επέδωσαν σε παρόντες εργαζομένους του δικαστική διαταγή η εγκατάσταση να κλείσει για 45 ημέρες.

Στρατιώτης είπε στον παλαιστίνιο δημοσιογράφο Ουάλιντ αλ Ομάρι πως «υπάρχει απόφαση της δικαιοσύνης (του Ισραήλ, η οποία διατάσσει) να κλείσει το Αλ Τζαζίρα για 45 ημέρες», σκηνή που αναμετέδωσε απευθείας το τηλεοπτικό δίκτυο. «Σας ζητώ να πάρετε όλες τις κάμερές σας και να αποχωρήσετε από το γραφείο αμέσως», πρόσθεσε ο στρατιώτης. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από το δίκτυο εικονίζονται στρατιωτικοί βαριά οπλισμένοι και με καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Το Αλ Τζαζίρα τόνισε πως δεν δόθηκε καμιά εξήγηση για τη διαταγή να κλείσει το γραφείο του.

Τη 12η Σεπτεμβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την ακύρωση των δημοσιογραφικών καρτών πολλών συνεργατών του Αλ Τζαζίρα, τέσσερις μήνες αφότου απαγορεύτηκε η μετάδοση της εκπομπής του και έκλεισαν τα γραφεία του στο Ισραήλ.

Το κλείσιμο ως τώρα δεν αφορούσε τη δουλειά του δικτύου του Κατάρ ούτε στη Δυτική Όχθη, ούτε στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν παρόντες δημοσιογράφοι του και καλύπτουν τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα δημοσιογράφους του δικτύου του Κατάρ στη Λωρίδα της Γάζας πως είναι «τρομοκράτες», μέλη είτε της Χαμάς είτε του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ. Το Αλ Τζαζίρα απορρίπτει κατηγορηματικά και οργισμένα την κατηγορία. Έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι ο ισραηλινός στρατός στοχοποιεί συστηματικά τους ρεπόρτερ του στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον θύλακο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 165 παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι αφότου άρχισε ο πόλεμος, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Σύμφωνα με τους αριθμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου 2023 ως την 20ή Σεπτεμβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 116 δημοσιογράφοι ή εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης —111 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί και 3 Λιβάνιοι—, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για να εξακριβωθεί αν ακόμη 10 θάνατοι σχετίζονταν με τη δουλειά τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Εκτίμηση για 70.000 νεκρούς στη Γάζα

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν περίπου 70.000 θανάτους Παλαιστινίων στον πόλεμο της Γάζας, αν και αμφισβητούν τα στοιχεία της Χαμάς. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανεβάζει τους νεκρούς σε πάνω από 71.000 από την αρχή της σύγκρουσης.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Διαμαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την απαγόρευση 37 ΜΚΟ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατακρίνουν την απαγόρευση πρόσβασής τους στη Γάζα από το Ισραήλ, που ζητά λίστες με τα στοιχεία των Παλαιστίνιων υπαλλήλων τους. Την απόφαση αυτή επηρεάζονται συνολικά 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Ισραηλινός στρατιώτης εν δράσει
ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Ο στρατός θα μείνει στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς δήλωσε πως ο στρατός δεν θα αποσυρθεί ποτέ πλήρως από τη Γάζα, διαψεύδοντας τόσο τον Νετανιάχου όσο και το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, που προβλέπουν σταδιακή αποχώρηση.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Ελπίδα για τέλος παραβιάσεων μέσω συνομιλιών στη Φλόριντα

Η Χαμάς ελπίζει ότι οι σημερινές συνομιλίες στη Φλόριντα θα οδηγήσουν στον τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων στη Γάζα, όπου ισχύει εύθραυστη εκεχειρία. Συμμετέχουν ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτος και Τουρκία.
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Ελπίδες για τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων από τις συνομιλίες

Η Χαμάς δήλωσε ότι ελπίζει οι συνομιλίες που ξεκινούν στη Φλόριντα με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Κατάρ, Αιγύπτου και Τουρκίας να οδηγήσουν σε τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων και σε σταθεροποίηση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.