ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σιδηρούς Θόλος Ισραήλ
Εκτόξευση πυραύλου από το σύστημα Σιδηρούς Θόλος κατά τη διάρκεια δοκιμής στο Ισραήλ.

Συνεχίζονται οι μάχες στο Λίβανο, 300 ρουκέτες έπληξαν το Ισραήλ

Σύμφωνα με πηγές του Τελ αβίβ σε μια περίοδο 24 ωρών, εκτοξεύτηκαν περίπου 300 πύραυλοι που προέρχονταν από το νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ.

Mε αμείωτη ένταση συνεχίζει τον βομβαρδισμό της Γάζας και του Λιβάνου ο ισραηλινός στρατός.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 1.645 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις στη χώρα τον Σεπτέμβριο, ενώ συνολικά 2.255 έχουν σκοτωθεί μετά από ένα χρόνο συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων. Μια επίθεση νωρίς το πρωί από ισραηλινό αεροσκάφος «κατέστρεψε πλήρως» ένα παλιό τζαμί στο κέντρο της μικρής πόλης Kfar Tebnit στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας.

Στη Σιδώνα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν ένα διαμέρισμα σε ένα κτίριο κατοικιών στο Sharhabeel στα βορειοανατολικά, αλλά πιστεύεται ότι ήταν άδειο.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επίσης ένα άλλο χτύπημα στη Ναμπατιέχ, η οποία έχει χτυπηθεί πολλές φορές από χθες το βράδυ, καταστρέφοντας ένα κτίριο στην πόλη Ρουμίν, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις και στη Γάζα, καθώς η στρατιωτική πολιορκία της βόρειας Γάζας μπαίνει στην ένατη μέρα, δήλωσε στο Al Jazeera ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας. Γύρω στις 5 το πρωί σήμερα, μπαράζ ρουκετών εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ με στόχο το βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πηγές του Ισραήλ σε μια περίοδο 24 ωρών, εκτοξεύτηκαν περίπου 300 πύραυλοι που προέρχονταν από το νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ.

Επίσης, τα επίσημα λιβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή καταστράφηκε σήμερα τζαμί στον νότιο Λίβανο.

«Γύρω στις 03:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), εχθρικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα με στόχο το παλιό τζαμί στο κέντρο του χωριού Κφαρ Τέμπνιτ, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι συγκρούστηκε δύο φορές με Ισραηλινούς στρατιώτες που προσπαθούσαν να διεισδύσουν σήμερα σε περιοχή κοντά σε μεθοριακό χωριό στον νότιο Λίβανο.

Οι αντάρτες της Χεζμπολάχ πυροδότησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά των Ισραηλινών στρατιωτών και «τους αντιμετώπισαν, καθώς αυτοί προσπαθούσαν να διεισδύσουν» στην περιοχή κοντά στο λιβανικό χωριό Ράμια, σε δύο απόπειρες που έκαναν, διευκρίνισε η ένοπλη σιιτική οργάνωση, αναφερόμενη σε συγκρούσεις που διήρκεσαν περίπου μια ώρα.

Ισραηλινά πλήγματα συγκλόνισαν την κύρια βάση της Προσωρινής Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL) στον νότιο Λίβανο, ωθώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και δυτικές χώρες να καταδικάσουν τις επιθέσεις. Η UNIFIL τις χαρακτήρισε «σοβαρή εξέλιξη», σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και των εγκαταστάσεών του.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Παρίσι εκλήθη στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και η Γαλλία εξέδωσε ανακοίνωση μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία στην οποία χαρακτήριζαν τις επιθέσεις αυτού του είδους «αδικαιολόγητες». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ζητά από το Ισραήλ να μην πλήττει τις δυνάμεις της UNIFIL, ενώ η Ρωσία εξέφρασε την «οργή» της και αξίωσε από το Ισραήλ να απέχει από «εχθρικές ενέργειες» εναντίον κυανοκράνων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν κτίρια στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νέες κατεδαφίσεις σπιτιών με εκρηκτικά στην πόλη Μπιντ Τζμπέιλ, στο νότιο Λίβανο, παρά την εκεχειρία, σύμφωνα με το NNA. Κατεδαφίσεις έγιναν και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές.
Στενά Δαρδανελίων Τουρκία σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα κατηγορεί το Ισραήλ για επεκτατικές βλέψεις

Ο Χακάν Φιντάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τον πόλεμο ως πρόσχημα για να καταλάβει εδάφη στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ, αλλά και να επεκταθεί σε Λίβανο και Συρία, μιλώντας σε φόρουμ στην Αττάλεια.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια κατάληψης νέων εδαφών

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αξιοποιεί τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ως πρόσχημα για την κατάληψη περισσότερων εδαφών, δηλώνοντας πως η ασφάλεια είναι απλώς πρόφαση για την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ μετά την εκεχειρία στον Λίβανο

Το Ιράν ανοίγει ξανά πλήρως τα Στενά του Ορμούζ για όσο διαρκεί η κατάπαυση του πυρός, ενισχύοντας τις ελπίδες για σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Η απόφαση έριξε την τιμή πετρελαίου και έφερε άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Οι ΗΠΑ σταματούν το Ισραήλ από τον βομβαρδισμό του Λιβάνου»

Ο Τραμπ δήλωσε πως το Ισραήλ δεν θα βομβαρδίζει πλέον τον Λίβανο, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ απαγορεύουν τέτοιες ενέργειες. Παράλληλα, επαίνεσε την απόφαση του Ιράν να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ μετά τη συμφωνία εκεχειρίας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ απαγορεύουν στο Ισραήλ να πλήξουν Λίβανο, άσχετο με Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως το Ισραήλ δεν θα πραγματοποιεί πια βομβαρδισμούς στον Λίβανο, σύμφωνα με απαγόρευση των ΗΠΑ, ενώ η αμερικανική στάση προς το Ιράν δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στον Λίβανο.