ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς, Γ. Σινουάρ σε μάχες με Ισραηλινούς

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επιβεβαίωσε τον θάνατό του. Ήταν από τους πρώτους που βοήθησε στη σύσταση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και διοργανωτής των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Ο Γιαχία Σινουάρ, ο βασικός αρχιτέκτονας της φονικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο πλέον καταζητούμενος εχθρός του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, σκοτώθηκε σε μάχες μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ασκητής, με τα άσπρα μαλλιά και τα πυκνά μαύρα φρύδια επιβλήθηκε με τα χρόνια και άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο. Αλλιώς, «το πρόσωπο του διαβόλου» ή «ο ζωντανός νεκρός», κατά τον ισραηλινό στρατό, δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τον Οκτώβριο του 2023. 

Από το 2017 ήταν ο επικεφαλής των υποθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και ο de facto ηγέτης πριν αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγια ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου το 2024. Ο Σινουάρ ήταν από τους πρώτους που βοήθησε στη σύσταση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Όπως μταδίδει το Bloomberg, το ερώτημα για το τι σημαίνει η δολοφονία του Σινουάρ σχετικά με μια πιθανή εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ θα είναι επίσης ψηλά στη σκέψη των Αμερικανών αξιωματούχων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα θεωρήσει τον Σινουάρ και άλλους ηγέτες της Χαμάς ως εμπόδια σε μια συμφωνία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ λάβει σαφή απάντηση από τη Χαμάς στις προτάσεις των μεσολαβητών. Οι αξιωματούχοι της Χαμάς, από την άλλη πλευρά, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι καθυστερεί τη διαδικασία μιας συμφωνίας.

Από την άλλη, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι δεν υπάρχει πλέον κανείς στην κορυφή της ηγεσίας της Χαμάς με την εξουσία να προωθήσει μια εκεχειρία που να υιοθετηθεί.

Η δολοφονία του Σινουάρ θα μπορούσε να δώσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μια ευκαιρία να προτείνει ξανά μια εκεχειρία στη Γάζα, λέει ο Τζόναθαν Πάνικοφ, διευθυντής της πρωτοβουλίας Μέσης Ανατολής του Atlantic Council.

Για μήνες, το Ισραήλ έχει τονίσει ότι ο Σινουάρ είναι το εμπόδιο, ότι δεν θέλει μια συμφωνία και συνεχώς αλλάζει τις απαιτήσεις για τους φυλακισμένους αντάλλαγμα για τους ομήρους. Ταυτόχρονα, υπάρχει σημαντική φημολογία ότι μεγάλο μέρος της Χαμάς είναι εξαντλημένο και θα καλωσόριζε μια ανάπαυλα».

Στο ελάχιστο, προσθέτει ο Πάνικοφ, «ο θάνατός του θα παρείχε χώρο για μια συμφωνία που δεν υπήρξε τους τελευταίους μήνες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «αντισημίτη δικτάτορα»

Το γραφείο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον πρόεδρο Ερντογάν «αντισημίτη δικτάτορα», κατηγορώντας τον για σφαγή Κούρδων και στήριξη της Χαμάς. Το Ισραήλ δηλώνει πως θα αντιμετωπίσει τις τουρκικές απόπειρες αποσταθεροποίησης.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επέκρινε το Λονδίνο για το αίτημα πάγωμα οικισμών

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκίντεον Σάαρ άσκησε κριτική στη Βρετανία για το αίτημά της να ανασταλεί το σχέδιο επέκτασης εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, που προβλέπει την ανέγερση 3.400 κατοικιών.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου συγκρούεται με Τουρκία ενόψει εκλογών

Ο Νετανιάχου, ενόψει δύσκολης εκλογικής μάχης, εντείνει τις επιθέσεις του κατά της Τουρκίας, κατηγορώντας την πως προσπαθεί να εδραιώσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία, παρά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις, κάτι που η Άγκυρα αρνείται.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κατς: Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε επικίνδυνες περιπέτειες στη Συρία

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ισραέλ Κατς κατηγορεί τον Ερντογάν ότι οδηγεί την Τουρκία σε περιπέτειες στη Συρία, μετά και το ισραηλινό πλήγμα σε συριακή βάση όπου σταθμεύουν τουρκικά στρατεύματα. Το Ισραήλ ξεκαθαρίζει ότι προστατεύει την ασφάλειά του.
Τζάρεντ Κούσνερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κούσνερ θα συναντηθεί σήμερα με τον Νετανιάχου μετά από συνομιλίες με Χαμάς

Ο Τζάρεντ Κούσνερ αναμένεται να συναντήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ για την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου για τη Γάζα, το οποίο ο Νετανιάχου έχει ήδη απορρίψει, ενώ η Χαμάς το αποδέχτηκε υπό όρους απόσυρσης.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Έντεκα νεκροί, μεταξύ τους παιδιά, από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

Δεκαένα νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, είναι ο απολογισμός ισραηλινών βομβαρδισμών σε δύο χωριά στον νότιο Λίβανο, στη βαρύτερη επίθεση μετά τον Ιούνιο. Τα πλήγματα έγιναν ως αντίποινα κατά της Χεζμπολά.