ΓΔ: 2018.19 1.15% Τζίρος: 39.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:23:32
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Νομικά μέτρα κατά του Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως θα λάβει το Ισραήλ

Η εξέλιξη ήρθε μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου να απαγορεύσει στις ισραηλινές εταιρείες να εκθέσουν τα προϊόντας τους στην έκθεση αμυντικού εξοπλισμού Euronaval 2024 στο Παρίσι τον επόμενο μήνα.

Την προσφυγή σε νομικά και διπλωματικά μέτρα κατά του Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Κυριακή το Ισραήλ, κλιμακώνοντας την κόντρα με το Παρίσι, μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου να απαγορεύσει στις ισραηλινές εταιρείες να εκθέσουν τα προϊόντας τους στην έκθεση αμυντικού εξοπλισμού Euronaval 2024 στο Παρίσι τον επόμενο μήνα. Η απόφαση του Μακρόν προκάλεσε την οργή του Τελ Αβίβ. 

«Το μποϊκοτάζ των ισραηλινών εταιρειών, για δεύτερη φορά, με την επιβολή απαράδεκτων όρων, είναι αντιδημοκρατικά μέτρα που στα μάτια μας δεν είναι αποδεκτά, ειδικά μεταξύ φιλικών εθνών. Καλώ τον Πρόεδρο Μακρόν να το ακυρώσει απολύτως» σημειώνει σε ανάρτησή του στο X o υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς.

«Ζήτησα από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ να λάβει νομικά και διπλωματικά μέτρα κατά της απόφασης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εμποδίσει τις ισραηλινές εταιρείες να εκθέσουν τα προϊόντα τους στην έκθεση Euronaval στο Παρίσι τον επόμενο μήνα.

Το μποϊκοτάζ των ισραηλινών εταιρειών, για δεύτερη φορά, με την επιβολή απαράδεκτων όρων, είναι αντιδημοκρατικά μέτρα που στα μάτια μας δεν είναι αποδεκτά, ειδικά μεταξύ φιλικών εθνών. Καλώ τον Πρόεδρο Μακρόν να το ακυρώσει απολύτως.

Το Ισραήλ είναι το μόνο κράτος στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά του ριζοσπαστικού ισλαμικού καθεστώτος και η Γαλλία, μαζί με ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, πρέπει να σταθεί δίπλα μας - όχι εναντίον μας» αναφέρει.
 

Η διοργανώτρια αρχή της έκθεσης ανακοίνωσε ότι:

«Η γαλλική κυβέρνηση μας ενημέρωσε την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, σχετικά με την απόφασή της να επικυρώσει τη συμμετοχή των ισραηλινών αντιπροσωπειών στην έκθεση Euronaval 2024 χωρίς περίπτερα, ούτε παρουσίαση του υλικού τους».

Στη συνέχεια αναφέρει:

«Τηρώντας την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, οι εταιρείες και οι Ισραηλινοί πολίτες που το επιθυμούν θα γίνουν δεκτοί στην έκθεση με βάση τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει επτά ισραηλινές εταιρείες».

Περίπου 500 εταιρείες και 22.000 επισκέπτες αναμένεται να δώσουν το «παρών» στην 29η διεθνή έκθεση που θα φιλοξενηθεί από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό πάρκο Παρί-Νορ Βιλπέντ, υπενθύμισαν οι διοργανωτές.

Στα τέλη Μαΐου είχε ακυρωθεί η συμμετοχή των ισραηλινών εταιρειών στην έκθεση αμυντικού χερσαίου εξοπλισμού Eurosatory με αφορμή την ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Η παρουσία των ισραηλινών εταιρειών τελικά επιτράπηκε με δικαστική απόφαση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορίζοντας του Τελ Αβίβ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ταυτοποιήθηκαν τρεις όμηροι μεταξύ των σορών που παρέδωσε η Χαμάς

Η Χαμάς παρέδωσε τις σορούς τριών Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ταυτοποιήθηκαν ως οι Ομέρ Νεούτρα, Οζ Ντανιέλ και Ασάφ Χαμαμί, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Υπό κράτηση η πρώην νομικός του στρατού του Ισραήλ για διαρροή βίντεο

Υπό κράτηση η πρώην νομικός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Γιφάτ Τόμερ-Γερουσάλμι, στο πλαίσιο έρευνας για διαρροή βίντεο που φέρεται να δείχνει κακοποίηση παλαιστίνιου κρατουμένου.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλιτικός στρατός παρέλαβε τις σορούς τριών ομήρων από τη Γάζα

Το Ισραήλ παρέλαβε τα λείψανα τριών ομήρων, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στη Γάζα τον Οκτώβριο 2023, μέσω του Ερυθρού Σταυρού. Θα ταυτοποιηθούν αφού μεταφερθούν στο Ισραήλ με στρατιωτική τελετή.
Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Υπόσχεση Πεζεσκιάν για αποκατάσταση των πληγέντων πυρηνικών

Ο πρόεδρος του Ιράν διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα ανοικοδομήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που βομβαρδίστηκαν από Ισραήλ και ΗΠΑ, τονίζοντας πως το πρόγραμμα στοχεύει στην κάλυψη αναγκών και όχι στην κατασκευή όπλων.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Παράδοση τριών σορών Ισραηλινών ομήρων απόψε στη Γάζα

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει σήμερα στις 8 μ.μ. τις σορούς τριών Ισραηλινών ομήρων, στο πλαίσιο της εκεχειρίας και ανταλλαγής σορών με το Ισραήλ. Μέχρι τώρα έχουν επιστραφεί 17 από 28 λείψανα, παρά τις δυσκολίες ανεύρεσης.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς παραδίδει απόψε τις σορούς 3 Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα

Η Χαμάς θα παραδώσει απόψε στις 8 τις σορούς τριών Ισραηλινών ομήρων, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής σορών με το Ισραήλ. Οι σοροί βρέθηκαν σε σήραγγα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.