ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Φωτο: Shutterstock

Ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευθεί πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι απαραίτητο, για να διατηρήσει τον ρόλο της Αμερικής στη συμμαχία είναι οι άλλες χώρες «πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οπωσδήποτε».

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογή του στην προεδρία, ανέφερε στο NBC News ότι δεν δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και ότι θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Συμμαχία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι απαραίτητο, για να διατηρήσει τον ρόλο της Αμερικής στη συμμαχία είναι οι άλλες χώρες «πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οπωσδήποτε».

Eπίσης, ο επερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα κάνει άμεσες και σαρωτικές αλλαγές μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου, και ότι θα δώσει  χάρη σε όσους καταδικάστηκαν για την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι η χάρη για τους ταραχοποιούς της 6ης Ιανουαρίου θα δοθεί την πρώτη μέρα, υποστηρίζοντας ότι πολλοί έχουν υποστεί υπερβολικά σκληρή μεταχείριση στη φυλακή.

«Αυτοί οι άνθρωποι ζουν στην κόλαση», είπε. Η πρώτη μετεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη του Τραμπ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν. Ο Τραμπ, μεταξύ άλλων, είπε ότι θα εργαστεί για να παρατείνει τις φορολογικές περικοπές που ψηφίστηκαν στην πρώτη του θητεία, ενώ σημείωσε ότι δεν θα επιδιώξει να επιβάλει περιορισμούς στα χάπια άμβλωσης.

Eίπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει «κατά πάσα πιθανότητα» να αναμένει λιγότερη βοήθεια από την Ουάσινγκτον από τη στιγμή που θα επιστρέψει εκείνος στον Λευκό Οίκο.

«Ναι, πιθανότατα, ασφαλώς», απάντησε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στην ερώτηση αν το Κίεβο θα έπρεπε να προετοιμαστεί για τη μείωση της αμερικανικής βοήθειας μετά τις 20 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά, ο Τραμπ επανέλαβε ότι θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, επανέλαβε ότι σχεδιάζει να απελάσει εκατομμύρια μετανάστες χωρίς έγγραφα και θα προσπαθήσει να καταργήσει τη λήψη υπηκοότητας για τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα.

Ο Τραμπ είπε ότι θα εκπληρώσει μια προεκλογική υπόσχεση να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής. Ερωτηθείς, μάλιστα από τη δημοσιογράφο αν μπορούσε να «εγγυηθεί ότι οι αμερικανικές οικογένειες δεν θα πληρώσουν περισσότερα» ως αποτέλεσμα του σχεδίου του, απάντησε «δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα. Δεν μπορώ να εγγυηθώ το αύριο».

Την επόμενη μέρα της συνέντευξης, πέταξε στο Παρίσι για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος είχε καταστραφεί από πυρκαγιά.

Μετά την άφιξή του, συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίοι ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι τρεις τους μίλησαν για την επίτευξη «δίκαιης ειρήνης» στον πόλεμο της  Ουκρανίας με τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι συμμετείχε για περίπου τα τελευταία 10 λεπτά της συνάντησης, δήλωσε ένας αξιωματούχος της μεταβατικής περιόδου Τραμπ.

Στη συνέντευξη, ο Τραμπ είπε ότι προσπαθεί ενεργά να τερματίσει τον πόλεμο, «αν μπορώ», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία μπορεί «ενδεχομένως» να περιμένει ότι δεν θα λάβει τόση στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ όταν επιστρέψει στην προεδρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Ρούτε για ασφάλεια Αρκτικής - Σωστές κινήσεις Τραμπ στη Συμμαχία

Το ΝΑΤΟ εξετάζει νέα μέτρα για την ασφάλεια της Αρκτικής, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ρούτε, λόγω αυξημένων ρωσικών και κινεζικών δραστηριοτήτων, τονίζοντας τη σημασία της συλλογικής προστασίας της περιοχής.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Το ΝΑΤΟ εξετάζει επόμενα βήματα για ενίσχυση ασφάλειας στην Αρκτική

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είπε από το Ζάγκρεμπ ότι η Συμμαχία επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για να ενισχυθεί η ασφάλεια στην Αρκτική, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Γροιλανδία.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία και Γερμανία εξετάζουν ΝΑΤΟϊκή παρουσία στη Γροιλανδία κατά ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές χώρες, με ηγέτιδα τη Βρετανία και τη Γερμανία, εξετάζουν αύξηση στρατιωτικής παρουσίας στη Γροιλανδία, για να δείξουν στις ΗΠΑ ότι λαμβάνουν σοβαρά την ασφάλεια στην Αρκτική. Η Γερμανία προτείνει κοινή αποστολή ΝΑΤΟ εκεί.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουάσινγκτον θα στηρίζει διαρκώς τη συμμαχία του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίζουν πάντα το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η Ρωσία και η Κίνα το φοβούνται όσο οι ΗΠΑ παραμένουν μέλος. Παράλληλα αναφέρθηκε στις εντάσεις με τη Δανία λόγω της Γροιλανδίας.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Ο Τραμπ ίσως κλειδί για λήξη πολέμου Ουκρανίας – Μήνυμα προς Πούτιν

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι μόνο ο Τραμπ μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές συζητήσεις και την ανάγκη συνέχισης της πίεσης προς τη Ρωσία.