ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αναπόφευκτη η ύφεση διεθνώς, προειδοποιεί η Morgan Stanley

Το ισχυρότερο πλήγμα θα δεχθεί η κινεζική οικονομία στο α' τρίμηνο του 2020, ενώ αυτή της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί έως και 5% για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Ως το «βασικό σενάριο» το οποίο εξετάζει χαρακτηρίζει την επερχόμενη ύφεση για την παγκόσμια οικονομία ομάδα οικονομολόγων της Morgan Stanley, αν και υποστηρίζει ότι δεν θα είναι τόσο «βαθιά και επιθετική» όσο η αντίστοιχη του 2008. Σύμφωνα με τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο η παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει φέτος το 0,9%, ποσοστό αρκετά χαμηλό ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «υφεσιακό». 

«Αν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί δημιουργούν δίχτυ προστασίας στην οικονομία, είναι βέβαιο ότι η επιδημία του κορονοϊού θα προκαλέσει  ένα απτό σοκ στην παγκόσμια οικονομία», αναφέρεται στην έκθεση της αμερικανικής τράπεζας. 

Το μεγαλύτερο πλήγμα στο α' τρίμηνο του 2020 θα το δεχθεί η κινεζική οικονομία, αλλά θα ακολουθήσει και η παγκόσμια στο β' τρίμηνο, με τους οικονομολόγους της Morgan Stanley να προβλέπουν ότι η κινεζική οικονομία θα συρρικνωθεί 5% στο α' τρίμηνο, ενώ η περιοχή που θα υποφέρει περισσότερο μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι η ευρωζώνη με συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ 5% για το σύνολο του έτους. 

Προστίθεται ακόμη ότι εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της επιδημίας, με αποτέλεσμα «πάγωμα» στις πιστωτικές αγορές, τότε τα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία θα είναι ακόμη πιο δραματικά. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η δυνατή οικονομία δεν προεξοφλεί επονεκλογή Τραμπ λένε αναλυτές της Morgan Stanley

Η στατιστική δείχνει ότι «η καλή οικονομία είναι ένας απαραίτητος όρος για να κερδίσει ένας υποψήφιος, αλλά πιστεύουμε ότι τα στοιχεία δεν πείθουν ότι αυτό είναι αρκετό» τονίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.