ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
σημαία Ισραήλ
Φώτο: Shutterstock

To Ισραήλ κατήγγειλε τη Συρία για παραβίαση της Συμφωνίας Αποχώρησης

Για τις «πολλαπλές παραβιάσεις εκ μέρους της Συρίας της Συμφωνίας του 1974 για την Αποχώρηση των Δυνάμεων», κυρίως κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2024, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Για τις «πολλαπλές παραβιάσεις εκ μέρους της Συρίας της Συμφωνίας του 1974 για την Αποχώρηση των Δυνάμεων» κυρίως κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2024, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας με επιστολή του ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, πρέσβης Ντάνι Ντανόν.

Αυτές οι παραβιάσεις, ανέφερε ο Ισραηλινός πρέσβης, περιλαμβάνουν την παρουσία συριακών ενόπλων δυνάμεων στην Περιοχή Διαχωρισμού (AOS) και παραβιάσεις της Γραμμής 'Αλφα.

«Παρά τη σαφή ορατότητα τους και το γεγονός ότι ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) ενημερώνει τακτικά γι' αυτές την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (UNDOF), οι παραβιάσεις αυτές εξακολουθούν να εξαιρούνται από τις εκθέσεις της Γραμματείας.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί πλήρως να εφαρμόσει τη Συμφωνία Αποχώρησης των Δυνάμεων και όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς αναφορές του Ισραηλινού Στρατού προς την UNDOF» ανέφερε.

Το Ισραήλ υπογραμμίζει τη δέσμευση του στη συμφωνία και ζητά την ακριβή καταγραφή της κατάστασης στις επερχόμενες αναφορές, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να απαιτήσουν από τη Συρία να συμμορφωθεί, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ένταση στην περιοχή.

»Είναι επιτακτική ανάγκη η επερχόμενη έκθεση να αντικατοπτρίζει την κατάσταση επί τόπου με ακρίβεια και να απαιτήσει από τη Σύρια να τηρήσει τη Συμφωνία Αποχώρησης των Δυνάμεων, καθώς οι παραβιάσεις αυτής της Συμφωνίας αυξάνουν μόνο τις εντάσεις στην ήδη ασταθή περιοχή μας.

Πιστεύω ότι η επερχόμενη έκθεση θα καταγράψει αυτές τις αδυσώπητες παραβιάσεις με ειλικρίνεια και θα αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του Ισραήλ στην στην επιτυχή εφαρμογή της Συμφωνίας» σημείωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Συνομιλίες με το Ισραήλ στις ΗΠΑ την Τρίτη

Ο Λίβανος και το Ισραήλ θα συναντηθούν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες σχετικά με κατάπαυση του πυρός, ενώ το Ισραήλ αρνείται διαπραγματεύσεις με τη Χεζμπολά. Τις συνομιλίες συντονίζουν οι ΗΠΑ.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: 180 μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε επιδρομές στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε πάνω από 180 μαχητές της Χεζμπολάχ σε μαζικές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, ενώ το λιβανέζικο Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε συνολικά 357 νεκρούς από τα πλήγματα.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λίβανος σκοπεύει να συμμετάσχει σε συνάντηση στην Ουάσινγκτον

Ο Λίβανος σκοπεύει να συμμετάσχει σε συνάντηση με ΗΠΑ και Ισραήλ στην Ουάσινγκτον για συζήτηση κατάπαυσης πυρός, δήλωσε Λιβανέζος αξιωματούχος. Τόνισε ότι η εκεχειρία είναι απαραίτητη για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ καταγγέλλει δεξιούς δημοσιογράφους που αντιτίθενται στον πόλεμο κατά Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση σε γνωστές προσωπικότητες της αμερικανικής δεξιάς, κατηγορώντας τους για χαμηλό IQ λόγω της αντίθεσής τους στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν και υπονοώντας ότι στηρίζουν επικίνδυνες θεωρίες.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Πρόταση άμεσων συνομιλιών με Λίβανο – Όρος Χεζμπολάχ η εκεχειρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο, μετά τα φονικά πλήγματα που απειλούν την εύθραυστη εκεχειρία. Ο Λίβανος ζητά κατάπαυση του πυρός πριν τη διαπραγμάτευση, ενώ η περιοχή παραμένει ήρεμη.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ειρηνευτικές συνομιλίες με Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου, με πρώτη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πηγές, οι συνομιλίες θα είναι παρόμοιες με εκείνες ΗΠΑ-Ιράν, με την αμερικανική διαμεσολάβηση.