ΓΔ: 2123.63 0.53% Τζίρος: 61.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:33:37
Γάζα υπό βομβαρδισμό
Καπνός καλύπτει τη Γάζα ενώ διαρκεί η ένοπλη σύγκρουση.

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς

Το Associatged Press επικαλείται έγγραφο αλλά και πληροφορίες από πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις. Σε τρεις φάσεις η απελευθέρωση ομήρων.

Η Χαμάς αποδέχθηκε σχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων, όπως υποστήριξαν δύο αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Το Κατάρ δήλωσε ότι το Ισραήλ και η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση βρίσκονταν στο «πιο κοντινό σημείο» μέχρι στιγμής για τη σφράγιση μιας συμφωνίας.

Το Associated Press έλαβε αντίγραφο της προτεινόμενης συμφωνίας και ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσαν τη γνησιότητά της. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά οι λεπτομέρειες οριστικοποιούνται. Το σχέδιο θα πρέπει να υποβληθεί στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο για τελική έγκριση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο προσπαθώντας να μεσολαβήσουν για να τερματιστεί ο 15μηνος πόλεμος και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που είχαν αιχμαλωτιστεί στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 που τον προκάλεσε. Περίπου 100 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αιχμάλωτοι μέσα στη Γάζα και ο στρατός πιστεύει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο από αυτούς είναι νεκροί. Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει στο «τελικό τους στάδιο».

Συμφωνία τριών φάσεων

Η συμφωνία τριών φάσεων - βασισμένη σε ένα πλαίσιο που καθορίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - θα ξεκινούσε με τη σταδιακή απελευθέρωση 33 ομήρων σε διάστημα έξι εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και τραυματισμένων πολιτών, σε αντάλλαγμα για πιθανώς εκατοντάδες Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που είναι φυλακισμένα στο Ισραήλ.

Μεταξύ των 33 θα είναι πέντε γυναίκες μέλη του στρατού του Ισραήλ, καθεμία από τις οποίες θα απελευθερωθεί σε αντάλλαγμα για 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 30 καταδικασμένων μαχητών που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Το Ισραήλ υποθέτει ότι οι περισσότεροι από τους 33 είναι ακόμη ζωντανοί.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης, 42ήμερης φάσης, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τα πληθυσμιακά κέντρα, θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα και θα υπάρξει ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας, με περίπου 600 φορτηγά να εισέρχονται κάθε μέρα.

Οι λεπτομέρειες της δεύτερης φάσης θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης. Αυτές οι λεπτομέρειες παραμένουν δύσκολο να επιλυθούν - και η συμφωνία δεν περιλαμβάνει γραπτές εγγυήσεις ότι η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτό αφήνει το ενδεχόμενο στο Ισραήλ να συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία μετά το τέλος της πρώτης φάσης.

Στη δεύτερη φάση, η Χαμάς θα απελευθέρωνε τους εναπομείναντες ζωντανούς αιχμαλώτους, κυρίως άνδρες στρατιώτες, με αντάλλαγμα περισσότερους αιχμαλώτους και την «πλήρη αποχώρηση» των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους χωρίς τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί στο παρελθόν να συνεχίσει τις μάχες μέχρι να εξαλειφθούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς.

Εάν δεν καταρτιστεί μια εναλλακτική κυβέρνηση για τη Γάζα στις συνομιλίες αυτές, θα μπορούσε να παραμείνει η Χαμάς επικεφαλής της περιοχής. Σε μια τρίτη φάση, οι σοροί των υπόλοιπων ομήρων θα επιστραφούν με αντάλλαγμα ένα σχέδιο ανοικοδόμησης διάρκειας τριών έως πέντε ετών που θα υλοποιηθεί στη Γάζα υπό διεθνή εποπτεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένη Γάζα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επίθεση σε καταφύγιο της Γάζας με πέντε νεκρούς

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο-καταφύγιο στη Γάζα προκάλεσε τον θάνατο πέντε ατόμων, ανάμεσά τους και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός ερευνά τις καταγγελίες θυμάτων και δηλώνει πως δεν στοχεύει αμάχους.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Ελπίδα για τέλος παραβιάσεων μέσω συνομιλιών στη Φλόριντα

Η Χαμάς ελπίζει ότι οι σημερινές συνομιλίες στη Φλόριντα θα οδηγήσουν στον τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων στη Γάζα, όπου ισχύει εύθραυστη εκεχειρία. Συμμετέχουν ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτος και Τουρκία.
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Ελπίδες για τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων από τις συνομιλίες

Η Χαμάς δήλωσε ότι ελπίζει οι συνομιλίες που ξεκινούν στη Φλόριντα με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Κατάρ, Αιγύπτου και Τουρκίας να οδηγήσουν σε τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων και σε σταθεροποίηση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κίνδυνος κατάρρευσης αρωγής στους Παλαιστίνιους από εμπόδια Ισραήλ

Ο ΟΗΕ και πάνω από 200 οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες στα παλαιστινιακά εδάφη απειλούνται, καθώς το νέο σύστημα καταχώρησης που απαιτεί το Ισραήλ είναι ασαφές και μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή βοήθειας.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός έποικος πυροβόλησε και σκότωσε 16χρονο Παλαιστίνιο στη Δ. Όχθη

Ισραηλινός έποικος πυροβόλησε και σκότωσε έναν 16χρονο Παλαιστίνιο στην Τουκούα, Δυτ. Όχθη, μετά την κηδεία άλλου εφήβου που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επιδρομής ισραηλινών στρατιωτών. Το περιστατικό διερευνάται.
Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ανώτερου διοικητή από ισραηλινό πλήγμα

Ο Χαλίλ αλ Χάγια της Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή Ραάντ Σαάντ από ισραηλινό πλήγμα, καλώντας τους μεσολαβητές και τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να σεβαστεί την εκεχειρία στη Γάζα.