ΓΔ: 1548.93 -0.19% Τζίρος: 102.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τι προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για την κατάπαυση πυρός

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές, ενώ οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, όπως γνωστοποιεί Αμερικανός αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί σχετικά.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.

Σε αυτήν την πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.

Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.

Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.

Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.

Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εκτός λειτουργίας τέθηκε και το τελευταίο μεγάλο νοσοκομείο στη Γάζα

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχουν καταστραφεί αρκετές πτέρυγες του νοσοκομείου μετά από επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο που δεν λειτουργεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Λωρίδα της Γάζα: Τουλάχιστον 58 νεκροί σε πλήγματα του Ισραήλ

Η πολιτική προστασία στη Γάζα ανέφερε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προχθές προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 58 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 12 αστυνομικών που φρουρούσαν ανθρωπιστική βοήθεια. Η κατάσταση είναι καταστροφική μετά από 14+ μήνες πολέμου.
ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα Γκουτιέρες προς Χαμάς για απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να επαναλάβει την καταδίκη της για τις αποτρόπαιες πράξεις της Χαμάς και κάλεσε να βρεθεί μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση.