ΓΔ: 2031.51 0.84% Τζίρος: 202.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φρανσουά Μπαϊρού πορτρέτο
Φωτογραφία Shutterstock

Γαλλία: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης Μπαϊρού

Η σημερινή πρόταση μομφής ήταν η 38η από το 2022 που επανεξελέγη στην προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμάνουελ Μακρόν και ούτως ή άλλως οι πιθανότητες να υπερψηφιστεί ήταν ελάχιστες.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα πως δεν προτίθεται να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής και κατά της κυβέρνησης Μπαϊρού, την οποία κατέθεσαν στην Εθνοσυνέλευση βουλευτές της αριστεράς προερχόμενοι κυρίως από το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας. Κατόπιν αυτού το ενδεχόμενο πτώσης της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας απομακρύνεται προς το παρόν, αν και το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταθέσει στο μέλλον την δική του πρόταση μομφής.

Η σημερινή πρόταση μομφής ήταν η 38η από το 2022 που επανεξελέγη στην προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμάνουελ Μακρόν και ούτως ή άλλως οι πιθανότητες να υπερψηφιστεί ήταν ελάχιστες αφού το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνική Συσπείρωση» είχε δηλώσει πως δεν ήταν υπέρ. Το Σοσιαλιστικό κόμμα αιτιολόγησε την απόφασή του να μην υπερψηφίσει την πρόταση μομφής λέγοντας πως σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη γαλλική οικονομία επέλεξε την πολιτική σταθερότητα. Σημείωσε επίσης πως παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπαϊρού δεν υιοθέτησε τις τροπολογίες που πρότειναν οι σοσιαλιστές σε σχέση με την αναμόρφωση του γαλλικού ασφαλιστικού συστήματος, υπήρξαν δίαυλοι συνεννόησης με το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τη στάση του Σοσιαλιστικού κόμματος κατέκριναν έντονα οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας, της οποίας ο ηγέτης Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε πως με την απόφασή του να συνθηκολογήσει το Σοσιαλιστικό κόμμα διασπά την ενωμένη αριστερά.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός της χώρας Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε πως, αναφορικά με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και τις επιπτώσεις του στα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας, ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο να εκπονήσει σχετική μελέτη, τα πορίσματα της οποίας δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει. Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Πιέρ Μοσκοβισί, πρώην υπουργός και επίτροπος, δήλωσε πως η έκθεση αυτή θα είναι έτοιμη σε μερικές εβδομάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λεκορνί: Υπόσχεται ουσιαστικές «ρήξεις» και διάλογο με την αντιπολίτευση

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Σεμπαστιέν Λεκορνί, δεσμεύτηκε για ουσιαστικές αλλαγές και διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, τονίζοντας την ανάγκη να καλυφθεί το χάσμα με τους πολίτες.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τον Σεμπαστιάν Λεκορνί διόρισε νέο πρωθυπουργό ο πρόεδρος Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν όρισε τον Σεμπαστιάν Λεκορνί νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας, στη θέση του Φρανσουά Μπαϊρού. Ο Λεκορνί αναλαμβάνει με βασικό στοίχημα την έγκριση του προϋπολογισμού από ένα κοινοβούλιο χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία.