ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να στηρίξουμε την οικονομία

Εικόνα όχι και τόσο... ενωμένης τράπεζας δίνει η ΕΚΤ, η οποία εκδίδει ανακοίνωση προκειμένου να πείσει αγορές και επενδυτές ότι έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ανακοίνωση – απάντηση στον κεντρικό τραπεζίτη της Αυστρίας, Ρόμπερ Χολτζμαν (Robert Holzmann) έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ανακοίνωσή της, στην οποία ξεκαθαρίζει ότι όχι μόνο διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία να αντιμετωπίσει την κρίση που δημιουργεί ο κορονοϊός αλλά θα φροντίσει και να τα χρησιμοποιήσει. 

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το διοικητικό συμβούλιο ομόφωνα έλαβε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 12 Μαρτίου 2020 και η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού στην οικονομία. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέτρα της, στον βαθμό που χρειάζεται ώστε να εξασφαλίσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος».

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Χόλτζμαν ότι «η νομισματική πολιτική έχει φθάσει στα όριά της και η ΕΚΤ δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των αγορών». Βέβαια ο Χόλτζμαν φρόντισε λίγες ώρες αργότερα να δώσει στη δημοσιότητα μία διορθωτική δήλωση, υποστηρίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση η νομισματική πολιτική δεν έχει φθάσει στα όριά της».

Ανεξάρτητα, πάντως, του τι ακριβώς ισχύει με τη «φαρέτρα» της ΕΚΤ το βέβαιο είναι ότι οι δημόσιες αντεγκλίσεις κορυφαίων στελεχών της, δεν αποτελούν ό,τι καλύτερο σε μία περίοδο κρίσης και μάλιστα με άγνωστες συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Γιατί δεν απειλεί τις οικονομίες μια αναζωπύρωση πληθωρισμού

Υπερβολικοί οι φόβοι για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας λόγω του «πακέτου Μπάιντεν». Η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου εξηγεί γιατί θα παραμείνει υπό έλεγχο ο πληθωρισμός παγκοσμίως.