ΓΔ: 2478.01 0.11% Τζίρος: 113.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:38:37
Scotland-flag
Φωτο: Shutterstock

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας επιστράφηκαν γαελικά χειρόγραφα

Σύμφωνα με το BBC, τα χειρόγραφα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας σε συλλογή προσωπικών εγγράφων από καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Δεκάδες γαελικά χειρόγραφα βρέθηκαν και επιστράφηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο αφού θεωρούνταν χαμένα για περισσότερα από 50 χρόνια.

Η αστυνομία ερεύνησε την εξαφάνιση των 56 ιστορικών εγγράφων τη δεκαετία του 1960, αλλά δεν βρέθηκε κανένα ίχνος τους.

Τα χειρόγραφα περιλαμβάνουν ποίηση, κηρύγματα, τραγούδια και άγνωστα έργα.

Σύμφωνα με το BBC, τα χειρόγραφα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας σε συλλογή προσωπικών εγγράφων από καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Δεν είναι γνωστό γιατί τα χειρόγραφα χάθηκαν ή πώς κατέληξαν στα προσωπικά έγγραφα του καθηγητή Rob Ó Maolalaigh, ο οποίος τόνισε ότι έχουν μεγάλη σημασία και η απουσία τους είχε επιζήμια επίδραση σε μια γενιά γαελικών μελετών.

Τα χειρόγραφα συλλέχθηκαν από τον αιδεσιμότατο Ντόναλντ ΜακΝίκολ υπουργό του Λίσμορ και τον αιδεσιμότατο Αλεξάντερ Έρβιν, υπουργό του Λιτλ Ντάνκελντ, τον 18ο και τον 19ο αιώνα.

Τα έγγραφα που είχαν χαθεί αποτελούν μέρος των ευρύτερων συλλογών τους, οι οποίες είναι σημαντικές πηγές για τους εκδότες και τους ακαδημαϊκούς εδώ και πάνω από 200 χρόνια.

Μεταξύ των χειρογράφων είναι επιστολές, κηρύγματα στα γαελικά και αγγλικά, ένα γαελικό ημερολόγιο γραμμένο στη Σκωτία και τα Μπαρμπάντος και γαελικά ποιήματα.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας διαθέτει πάνω από 3.000 έντυπα έργα γαελικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων γραμμένων σε γαελικές και άλλες κελτικές γλώσσες, καθώς και βιβλία για τους Γαέλους, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τον πολιτισμό και την ιστορία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκηνή Eurovision φωτισμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Σπρίνγκστιν, U2 και Γουόντερ στη συναυλία για το Κέντρο Ομπάμα

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Bono, ο the Edge και ο Στίβι Γουόντερ θα εμφανιστούν στην τελετή έναρξης του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα στο Σικάγο, με τη συναυλία να μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός Κάρλο Γκίνζμπουργκ στην Ιταλία

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο διακεκριμένος ιταλός ιστορικός Κάρλο Γκίνζμπουργκ, γνωστός για το έργο «Το τυρί και τα σκουλήκια», που εξιστορεί τη ζωή του αιρετικού μυλωνά Μενόκκιο και τη δίωξή του από την Ιερά Εξέταση.
Παραδοσιακό σπίτι Ζαγορίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟΤ: Προώθηση της ηπειρωτικής Ελλάδας στη γερμανική τουριστική αγορά

Πέντε Γερμανοί δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το Ζαγόρι και την Κόνιτσα, ανακαλύπτοντας τη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό και τις δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού, στο πλαίσιο ταξιδιού που διοργάνωσε η Υπηρεσία ΕΟΤ Γερμανίας.
Μάξιμος Χαρακόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χαρακόπουλος: Στηρίζει τη θεατρική ομάδα του Πρότυπου Λυκείου Λάρισας

Ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης, Μ. Χαρακόπουλος, συνεχάρη το Πρότυπο ΓΕΛ Λάρισας για την παράσταση "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη και τόνισε τη διαχρονική αξία του θεάτρου στην παιδεία, επισημαίνοντας τη δωρεά των εσόδων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Επενδύουμε στον πολιτισμό, στους ανθρώπους και το μέλλον

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την Περβόλα στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου, παρουσία τοπικών αρχών και κατοίκων. Το έργο μεταμορφώνει έναν άγνωστο χώρο σε σημείο πολιτισμού, προσφέροντας νέα πνοή στην ταυτότητα της πόλης.