ΓΔ: 2517.84 1.01% Τζίρος: 315.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πόλεμος
Φώτο: Shutterstock

Αβέβαιη η ισχύς της δεύτερης φάσης εκεχειρίας Χαμάς και Ισραήλ

O εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κασέμ δήλωσε στο Al Arabi TV, που επικαλείται το Reuters, ότι το κίνημά του απορρίπτει τη «διατύπωση» του Ισραήλ για παράταση της εκεχειρίας.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει σημειώσει πρόοδο και δεν είναι σαφές εάν οι συνομιλίες θα ανανεωθούν σήμερα, όταν λήξει η συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Μπασέμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου του Ισλαμικού κινήματος.

Σύμφωνα με την τρέχουσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, οι εχθροπραξίες δεν πρόκειται να επαναληφθούν όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση της εκεχειρίας που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, εξηγεί το AP.

Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι αυτό θα συμβεί με την απελευθέρωση των εναπομεινάντων ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παράκτιο θύλακα.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κασέμ δήλωσε στο Al Arabi TV, που επικαλείται το Reuters, ότι το κίνημά του απορρίπτει τη «διατύπωση» του Ισραήλ για παράταση της εκεχειρίας.

Ο πόλεμος της Γάζας ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023. με την άνευ προηγουμένου διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος. Σύμφωνα με τα ισραηλινά στοιχεία, περίπου 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν τότε και 251 όμηροι αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς. Σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, περισσότεροι από 48.000 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στην επακόλουθη ισραηλινή επίθεση.

Στην πρώτη φάση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, η Χαμάς παρέδωσε 33 ομήρους (συμπεριλαμβανομένων 8 σορών) στο Ισραήλ, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση σχεδόν 2.000 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης.

Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στα σπίτια τους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Αντιπρόσωποι από το Ισραήλ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Κάιρο . Μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ παρουσίασαν τη θέση της Χαμάς. Η ομάδα δεν είχε εκπροσώπους στο Κάιρο, ανέφερε το AP.

Ένας υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, ο Ναΐμ, είπε στο AP ότι δεν είχε σημειωθεί «πρόοδος» στις συνομιλίες πριν επιστρέψουν οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές στη χώρα τους την Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι «δεν είχε ιδέα» πότε θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το επόμενο στάδιο της κατάπαυσης του πυρός.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι «επιβεβαιώνει πλήρως τη δέσμευσή της να εφαρμόσει όλες τις ρήτρες της συμφωνίας σε όλες τις φάσεις της και σε όλες τις λεπτομέρειες». Η ομάδα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ «να προχωρήσει αμέσως στη δεύτερη φάση χωρίς καμία καθυστέρηση ή παρέκκλιση».

Το ισλαμικό κίνημα απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ για παράταση της πρώτης φάσης της εκεχειρίας κατά όσες ημέρες έχει γίνει μέχρι τώρα - 42, υπενθυμίζει το AP.

Η ισραηλινή πρόταση ήταν να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού των Μουσουλμάνων, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα, με περαιτέρω ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, είπε ο Ναΐμ στο AP.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ίσως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στο Λίβανο

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισήμανε μαζικές παραβιάσεις από το Ισραήλ στον Λίβανο, ενώ επιθέσεις της Χεζμπολά έπληξαν αμάχους στο Ισραήλ. Πάνω από 4.300 νεκροί και 12.200 τραυματίες στον Λίβανο.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ο πρόεδρος Σάρα ζητά συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ

Ο Σύρος πρόεδρος Αχμάντ αλ Σάρα δήλωσε στο Al Jazeera πως η Συρία επιδιώκει συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ και άλλες χώρες, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα στα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ λαμβάνει μέτρα στα σύνορα με το Ιράκ.
Δεξαμενές και αεροπλάνα Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έτοιμος ο στρατός για μεγάλη επιχείρηση στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη, μετά από αιματηρές συγκρούσεις. Ανακλήθηκαν οι άδειες στρατιωτών, ενώ ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ισχυρή αντίδραση.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Πλήγμα σε «πυρήνα Χεζμπολάχ» στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχο της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, έπειτα από εντοπισμό drone της οργάνωσης. Σύμφωνα με το Ισραήλ, η ενέργεια αυτή παραβιάζει τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Η Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Δέσμευση στρατού για ειρήνη μετά από συγκέντρωση Χεζμπολάχ

Ο στρατός του Λιβάνου διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή του πως δεν θα ανεχτεί παραβιάσεις ασφαλείας ή απειλές κατά της ειρήνης, μετά από διαδήλωση της Χεζμπολάχ κατά της συμφωνίας-πλαίσιο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Αναφορές για ισραηλινά πλήγματα στον νότο της χώρας

Ισραηλινά πλήγματα σημειώθηκαν στη Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου, μία μέρα μετά τη συμφωνία-πλαίσιο Λιβάνου-Ισραήλ, σύμφωνα με το λιβανέζικο ANI. Στόχος έγιναν η κεντρική πλατεία και η συνοικία Αλ Μανζάλα.