ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Musk, Tesla, ilektrika autokinita
Φωτο: Shutterstock

Την άμεση αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ προτείνει ο Έλον Μασκ

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου έριξε τη «βόμβα» αυτή, αντιδρώντας σε ανάρτηση που είχε γίνει σήμερα το πρωί στο Χ, στην οποία αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «βγουν από το ΝΑΤΟ τώρα!».

Υπέρ της εξόδου των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ τάχθηκε ο Έλον Μασκ, γράφοντας στο Χ ότι δεν έχει νόημα η Αμερική να πληρώνει για την άμυνα της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έριξε τη «βόμβα» αυτή, αντιδρώντας σε ανάρτηση που είχε γίνει σήμερα το πρωί στο Χ,  στην οποία αναφερόταν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «βγουν από το ΝΑΤΟ τώρα!».

«Πραγματικά πρέπει. Δεν έχει λογική η Αμερική να πληρώνει για την άμυνα της Ευρώπης», απάντησε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla.  

Στις 3 Μαρτίου, είχε γράψει στο X ότι Στις 3 Μαρτίου, ο Μασκ είχε γράψει στο X ότι συμφωνούσε με την πρόταση συντηρητικού σχολιαστή ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τον ΟΗΕ.

Τα σχόλια του Μασκ γίνονται σε μια περίοδο που το μέλλον του ΝΑΤΟ, το οποίο θα γιορτάσει την 76η επέτειό του τον Απρίλιο, κρέμεται από μια κλωστή.

Το NBC μετέδωσε στις 6 Μαρτίου ότι ο Τραμπ είχε συζητήσει με συμβούλους του τη ρύθμιση της δέσμευσης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ με τρόπο που να ευνοεί τα μέλη της συμμαχίας που δαπανούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την ίδια ημέρα, ο Τραμπ τόνισε πως είπε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι δεν θα τους στηρίξει αμυντικά, αν δεν πληρώνουν τα ποσά που πρέπει για την άμυνα.

«Είναι κοινή λογική, σωστά. Αν δεν πληρώσουν, δεν πρόκειται να τους υπερασπιστώ. Όχι, δεν πρόκειται να τους υπερασπιστώ», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη -η οποία παροπλίστηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τον Ψυχρό Πόλεμο- εξαρτάται από τις ΗΠΑ για επικοινωνίες, πληροφορίες και υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς και για στρατιωτική ηγεσία και δύναμη πυρός.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα με σκοπό τη μαζική αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνει δάνεια ύψους έως και 150 δισ. ευρώ προς τα κράτη μέλη για την άμυνα, καθώς και σχέδια που θα επιτρέπουν στις χώρες να χρησιμοποιούν τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς για να δαπανήσουν δυνητικά 650 δισ. ευρώ για την άμυνα σε διάστημα τεσσάρων ετών, χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Σύμφωνα με νόμο του 2023, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποχωρήσουν  μονομερώς από το ΝΑΤΟ χωρίς έγκριση δύο τρίτων της Γερουσίας ή νόμο του Κογκρέσου.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες για πρόοδο σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ

Αισιόδοξος για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, εκφράζοντας προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στα προγράμματα KAAN και F-35 και αναδεικνύοντας τον ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Metsola στη Στρογγυλή Τράπεζα του Economist

Ο πρωθυπουργός τόνισε την επιτυχία της συνόδου του ΝΑΤΟ και τη θέση της Ελλάδας στην ελίτ ομάδα μελών λόγω αμυντικών δαπανών. Υπογράμμισε πως τα ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση για το ΝΑΤΟ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις προκάλεσε λεκτικό λάθος του Τραμπ για την Ιαπωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν μπέρδεψε την Ιαπωνία με το Ιράν, λέγοντας ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία της Ιαπωνίας» εκτόξευσε πυραύλους σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Το αναπάντεχο δώρο του Ερντογάν σε ηγέτες του ΝΑΤΟ προκαλεί αμηχανία

Ένα περίστροφο και έξι σφαίρες χάρισε ο Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ μετά τη σύνοδο στην Άγκυρα, προκαλώντας αμηχανία. Το όνομα κάθε ηγέτη ήταν χαραγμένο στο δώρο, όπως αποκάλυψε ο Κιρ Στάρμερ κατά την επιστροφή του.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Απέτυχε η στρατηγική ηρεμίας – Χρειάζεται επιχειρησιακή ενίσχυση στη ρήτρα συνδρομής

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι η στρατηγική "ήρεμων νερών" της κυβέρνησης απέτυχε, με την Τουρκία να αναβαθμίζεται στο ΝΑΤΟ, ενώ κάλεσε σε ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα και ξεκαθάρισε πως η μόνη διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.