ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
Οι σημαίες Ισραήλ και Χαμάς χωρίζονται, με σκιές ανθρώπων στο φόντο – συμβολισμός σύγκρουσης.

Γάζα: Το Ισραήλ απαγόρευσε την κυκλοφορία στον βασικό άξονα βορρά-νότου

Ένας αξιωματούχος από το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ισραηλινός στρατός έκλεισε χθες το πέρασμα Νετζαρίμ.

Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε σήμερα το πρωί την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Σαλαχεντίν, τον κεντρικό δρόμο που εκτείνεται από τα βόρεια προς τα νότια της Λωρίδας της Γάζας, αφότου ανακοίνωσε την έναρξη «στοχευμένων» χερσαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο παλαιστινιακό έδαφος την προηγούμενη ημέρα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, τα [ισραηλινά] στρατεύματα ξεκίνησαν μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση στην κεντρική και νότια Λωρίδα της Γάζας [...]. Για την ασφάλειά σας, απαγορεύονται οι μετακινήσεις μεταξύ της βόρειας και της νότιας Λωρίδας της Γάζας και αντίστροφα στον άξονα Σαλαχεντίν», έγραψε στο Χ ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιτσάι Αντραΐ.

«Οι μετακινήσεις από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια επιτρέπονται μόνο μέσω της παραλιακής οδού αλ Ρασίντ», πρόσθεσε ο συνταγματάρχης Αντράι χωρίς να διευκρινίσει εάν ο στρατός επιτρέπει τη μετακίνηση από νότο προς βορρά σε αυτή τη διαδρομή.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του AFP για διευκρινίσεις.

Ένας αξιωματούχος από το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ισραηλινός στρατός έκλεισε χθες το πέρασμα Νετζαρίμ, τον βασικό δίαυλο μεταξύ της πόλης της Γάζας και του νοτίου τμήματος του εδάφους, στον αυτοκινητόδρομο Σελαχεντίν.

«Ισραηλινά άρματα μάχης» αναπτύχθηκαν στη διασταύρωση «μετά την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας των ΗΠΑ χθες (Τετάρτη) το πρωί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο αμερικανικό προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας που αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Έπειτα από αρκετές εβδομάδες αδιεξόδου στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σχετικά με τη συνέχεια αυτής της εκεχειρίας, το Ισραήλ επανέλαβε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη με μια σειρά πολυαίμακτων βομβαρδισμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένη Γάζα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επίθεση σε καταφύγιο της Γάζας με πέντε νεκρούς

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο-καταφύγιο στη Γάζα προκάλεσε τον θάνατο πέντε ατόμων, ανάμεσά τους και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός ερευνά τις καταγγελίες θυμάτων και δηλώνει πως δεν στοχεύει αμάχους.
Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ανώτερου διοικητή από ισραηλινό πλήγμα

Ο Χαλίλ αλ Χάγια της Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή Ραάντ Σαάντ από ισραηλινό πλήγμα, καλώντας τους μεσολαβητές και τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να σεβαστεί την εκεχειρία στη Γάζα.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Φιντάν: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στη Γάζα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη δύναμη σταθεροποίησης στη Γάζα, με στόχο τον διαχωρισμό Ισραηλινών και Παλαιστινίων στα σύνορα, στο πλαίσιο του Φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ.
Πλήθος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία Αιγύπτου, Κατάρ και άλλων για άνοιγμα Γάζας μόνο για έξοδο

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσά τους Αίγυπτος και Κατάρ, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το άνοιγμα του περάσματος Ράφα από το Ισραήλ μόνο για έξοδο Παλαιστινίων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο, φοβούμενες μαζικές μετακινήσεις.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Νεκρός ηγέτης ένοπλης ομάδας με φερόμενη στήριξη Ισραήλ

Νεκρός ο Γιάσερ Αμπού Σαμπάμπ, αρχηγός ένοπλης ομάδας της Γάζας και γνωστός αντίπαλος της Χαμάς. Σύμφωνα με την ομάδα του, σκοτώθηκε σε συμπλοκή ενώ προσπαθούσε να επιλύσει διαφορά, διαψεύδοντας ότι ευθύνεται η Χαμάς.