ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Παρέμβαση Μέρκελ στη διαμάχη για την ΕΚΤ

«Ας μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από τη νομισματική πολιτική», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, στον απόηχο της παραίτησης Γερμανίδας εκπροσώπου από το Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Στον απόηχο της ξαφνικής παραίτησης της Γερμανίδας, Σαμπίν Λάουτενσλάγκερ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ερμηνεύθηκε ως αποδοκιμασία της πολιτικής Ντράγκι, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ παρενέβη στη δημόσια συζήτηση για τη νομισματική πολιτική.

Η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να φορτωθεί με υπερβολικά βάρη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθείται, με μηδενικά επιτόκια και αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα.

«Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων απασχολεί τους ανθρώπους στην Ευρώπη, αλλά γίνεται αντιληπτή με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ολλανδία», δήλωσε η 'Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε στην Φρανκφούρτη η «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Το πολιτικό καθήκον που έχουμε», συνέχισε η καγκελάριος, «είναι ασφαλώς να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από την νομισματική πολιτική. Αυτό», κατέληξε, «απαιτεί σωστές μεταρρυθμίσεις και κατάλληλη νομισματική πολιτική, ενώ οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα πρέπει να συγκλίνουν σε μια περισσότερο ομοιογενή ανταγωνιστικότητα».

Τι είπε για το Brexit

«Δεν ανησυχώ για την Βρετανία», δήλωσε η 'Ανγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στην προοπτική της χώρας μετά την επικείμενη αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αλαζονική συμπεριφορά έναντι του Λονδίνου.

«Θα επιστρέψουν σε καλή πορεία, δεν ανησυχώ καθόλου για την Βρετανία. Πρέπει να κοιτάξουμε πώς εμείς, για το δικό μας συμφέρον, θα συνεχίσουμε να έχουμε καλές σχέσεις με αυτή τη χώρα και κάθε μορφή αλαζονείας είναι απολύτως ανάρμοστη», δήλωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι το Brexit μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης των «27».

Η καγκελάριος αναρωτήθηκε ακόμη μήπως κάποιες αποτυχίες από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουν συμβάλει στα σημερινά προβλήματα της Βρετανίας και αναγνώρισε ότι μπορεί να έχουν γίνει λάθη από την πλευρά της Ευρώπης, αλλά, από την άλλη πλευρά, όπως είπε, «από την ημέρα που η Βρετανία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η συζήτηση "το θέλουμε τώρα αυτό ή όχι;" σιγόβραζε συνεχώς».

Η αποχώρηση της Βρετανίας «θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε από την πλευρά μας, πού μπορούν να βελτιωθούν ακόμη οι δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ και κάλεσε τους «27» να προχωρήσουν σε αυτοκριτική για την λειτουργία της ΕΕ.

Η ίδια σημείωσε μάλιστα ότι ένα στοιχείο που ενοχλούσε την Βρετανία ήταν πάντα η γραφειοκρατία: «Η προστιθέμενη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μεγάλη της έκταση. Αλλά αν αυτό σημαίνει ότι πάντα θα χρειαζόμαστε δέκα χρόνια περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο για μια νομοθεσία, τότε το πλεονέκτημα της ΕΕ δεν θα διατηρηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Μέρκελ θέλει ακόμα περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στη Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της θέλει περισσότερες κινεζικές επενδύσεις και διαβεβαίωσε ότι καλωσορίζει όλες τις κινεζικές επιχειρήσεις που προχωρούν σε τέτοιες τοποθετήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Μερκελ: Η διαφωνία με το δικαστήριο μπορεί να ξεπεραστεί αν η ΕΚΤ δώσει εξηγήσεις

«Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου είναι εξαιρετικής σημασίας» τόνισε η Μέρκελ αλλά υποστήριξε πως η απόφαση είναι «επιλύσιμη» εάν η ΕΚΤ παρέχει εξηγήσεις σχετικά με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων.
ΔΙΕΘΝΗ

Έγκριση της συμφωνίας για το Brexit περιμένει η Μέρκελ

Σχεδόν σίγουρη ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία του Brexit, που έφερε ο Μπόρις Τζόνσον, παρουσιάστηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια επιχειρηματικής εκδήλωσης στο Βερολίνο.