ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
σημαία Ισραήλ
Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει σε τοπίο με ανατολή ηλίου.

Ρεκόρ 14,7 δισ. δολαρίων στις εξαγωγές όπλων του Ισραήλ το 2024

Το Ισραήλ πέτυχε ρεκόρ εξαγωγών όπλων το 2024 με 14,7 δισ. δολάρια, αυξημένη ζήτηση για συστήματα μάχης και αντιαεροπορικής άμυνας, παρά τις διεθνείς επικρίσεις.

Οι εξαγωγές όπλων του Ισραήλ ανήλθαν σε 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα νέο ρεκόρ σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, παρά τις διεθνείς επικρίσεις για τον πόλεμο που διεξάγει στη Γάζα τους τελευταίους σχεδόν 20 μήνες.

"Το Ισραήλ έφτασε ξανά σε ιστορικό υψηλό επίπεδο εξαγωγών στον αμυντικό τομέα το 2024", δήλωσε το υπουργείο Άμυνας, που επιβλέπει και εγκρίνει τις εξαγωγές των ισραηλινών αμυντικών βιομηχανιών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Τα περισσότερα συμβόλαια που υπογράφηκαν (56,8%) ήταν "μεγαλοσυμβόλαια" αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, διευκρίνισε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι τα "επιχειρησιακά αποτελέσματα" στον πόλεμο κατά του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας αύξησαν τη ζήτηση.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, το υπουργείο δήλωσε ότι λειτουργούσε σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και εργαζόταν εντατικά για την πολεμική προσπάθεια με μια παραγωγή του Τσάχαλ (ισραηλινού στρατού) σε 24ωρη βάση συνεχίζοντας παράλληλα την κατασκευή για τους ξένους πελάτες".

"Τα επιχειρησιακά αποτελέσματα του πολέμου και οι αποδεδειγμένες επιδόσεις των ισραηλινών συστημάτων στο πεδίο της μάχης προκάλεσαν μεγάλη διεθνή ζήτηση για την ισραηλινή αμυντική τεχνολογία, κάτι που επέτρεψε να κλείσει το έτος 2024 εξαιρετικά υψηλά με εξαγωγικά συμβόλαια ρεκόρ", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ζήτηση πυραύλων, ρουκετών και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας "έτυχε ένα νέο σημαντικό στάδιο" και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 48% του συνολικού όγκου των εξαγωγών, έναντι 36% το 2023.

Επίσης, "οι εξαγωγές δορυφόρων και διαστημικών συστημάτων σημείωσαν μεγάλη αύξηση, αντιπροσωπεύοντας το 8% των συναλλαγών το 2024 έναντι 2% το 2023", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κατανομή των περιοχών προς τις οποίες έγιναν οι εξαγωγές όπλων δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών.

Οι πωλήσεις στις χώρες που συνήψαν συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ (συμφωνίες του Αβραάμ) -- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Μαρόκο -- δείχνουν να αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό περνώντας από 3% το 2023 σε 12% το 2024.

"Για την ακρίβεια θα έλεγα ότι κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης και περίπλοκης χρονιάς πολέμου (2024) το Ισραήλ κατέρριψε ένα ιστορικό ρεκόρ στις εξαγωγές αμυντικού υλικού", σχολίασε οι υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς, σε ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το κτίριο της Κνεσέτ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Χαιρετισμοί ξένων ανταποκριτών για απόφαση πρόσβασης Τύπου στη Γάζα

Η Ένωση Ξένου Τύπου της Ιερουσαλήμ χαιρετίζει την απόφαση του ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου, που θέτει καταληκτική ημερομηνία την 4η Ιανουαρίου για την κυβερνητική απάντηση σχετικά με την πρόσβαση δημοσιογράφων στη Γάζα.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Εβραίοι της Δύσης να μετακομίσουν στο Ισραήλ λόγω αντισημιτισμού

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκίντεον Σάαρ κάλεσε τους Εβραίους της Δύσης να εγκατασταθούν στο Ισραήλ για να αποφύγουν τον αυξανόμενο αντισημιτισμό, μια εβδομάδα μετά τη φονική επίθεση σε εβραϊκή γιορτή στο Σίδνεϊ.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά χτυπήματα στον νότιο Λίβανο: Ένας νεκρός, ένας τραυματίας

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από ισραηλινά πλήγματα στη νοτιο Λίβανο, όπου χτυπήθηκαν αυτοκίνητο και μηχανάκι στη Γιάτερ. Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει πως στόχευσε μέλη της Χεζμπολάχ, παρά την κατάπαυση του πυρός.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

NBC News: Ο Νετανιάχου ενημερώνει τον Τραμπ για νέα πλήγματα κατά του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ενημερωθεί από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τους κινδύνους από την επέκταση του πυραυλικού προγράμματος του Ιράν, σύμφωνα με το NBC News. Ανεπιβεβαίωτες οι πληροφορίες, επισημαίνει το Reuters.
Κατεστραμμένη Γάζα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επίθεση σε καταφύγιο της Γάζας με πέντε νεκρούς

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο-καταφύγιο στη Γάζα προκάλεσε τον θάνατο πέντε ατόμων, ανάμεσά τους και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός ερευνά τις καταγγελίες θυμάτων και δηλώνει πως δεν στοχεύει αμάχους.