ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
σημαία Ισραήλ

Ρεκόρ 14,7 δισ. δολαρίων στις εξαγωγές όπλων του Ισραήλ το 2024

Το Ισραήλ πέτυχε ρεκόρ εξαγωγών όπλων το 2024 με 14,7 δισ. δολάρια, αυξημένη ζήτηση για συστήματα μάχης και αντιαεροπορικής άμυνας, παρά τις διεθνείς επικρίσεις.

Οι εξαγωγές όπλων του Ισραήλ ανήλθαν σε 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα νέο ρεκόρ σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, παρά τις διεθνείς επικρίσεις για τον πόλεμο που διεξάγει στη Γάζα τους τελευταίους σχεδόν 20 μήνες.

"Το Ισραήλ έφτασε ξανά σε ιστορικό υψηλό επίπεδο εξαγωγών στον αμυντικό τομέα το 2024", δήλωσε το υπουργείο Άμυνας, που επιβλέπει και εγκρίνει τις εξαγωγές των ισραηλινών αμυντικών βιομηχανιών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Τα περισσότερα συμβόλαια που υπογράφηκαν (56,8%) ήταν "μεγαλοσυμβόλαια" αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, διευκρίνισε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι τα "επιχειρησιακά αποτελέσματα" στον πόλεμο κατά του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας αύξησαν τη ζήτηση.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, το υπουργείο δήλωσε ότι λειτουργούσε σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και εργαζόταν εντατικά για την πολεμική προσπάθεια με μια παραγωγή του Τσάχαλ (ισραηλινού στρατού) σε 24ωρη βάση συνεχίζοντας παράλληλα την κατασκευή για τους ξένους πελάτες".

"Τα επιχειρησιακά αποτελέσματα του πολέμου και οι αποδεδειγμένες επιδόσεις των ισραηλινών συστημάτων στο πεδίο της μάχης προκάλεσαν μεγάλη διεθνή ζήτηση για την ισραηλινή αμυντική τεχνολογία, κάτι που επέτρεψε να κλείσει το έτος 2024 εξαιρετικά υψηλά με εξαγωγικά συμβόλαια ρεκόρ", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ζήτηση πυραύλων, ρουκετών και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας "έτυχε ένα νέο σημαντικό στάδιο" και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 48% του συνολικού όγκου των εξαγωγών, έναντι 36% το 2023.

Επίσης, "οι εξαγωγές δορυφόρων και διαστημικών συστημάτων σημείωσαν μεγάλη αύξηση, αντιπροσωπεύοντας το 8% των συναλλαγών το 2024 έναντι 2% το 2023", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κατανομή των περιοχών προς τις οποίες έγιναν οι εξαγωγές όπλων δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των εξαγωγών.

Οι πωλήσεις στις χώρες που συνήψαν συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ (συμφωνίες του Αβραάμ) -- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Μαρόκο -- δείχνουν να αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό περνώντας από 3% το 2023 σε 12% το 2024.

"Για την ακρίβεια θα έλεγα ότι κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης και περίπλοκης χρονιάς πολέμου (2024) το Ισραήλ κατέρριψε ένα ιστορικό ρεκόρ στις εξαγωγές αμυντικού υλικού", σχολίασε οι υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς, σε ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Αποδοχή αμερικανικής πρότασης για «παύση επιθέσεων» με Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ αποδέχθηκε την αμερικανική πρόταση για αμοιβαία παύση επιθέσεων με το Ισραήλ, σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο. Η συμφωνία επεκτείνει την κατάπαυση πυρός σε όλη τη χώρα, αποφεύγοντας πλήγματα στα νότια προάστια.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρώτη έμμεση επικοινωνία Αμερικανού προέδρου με τη Χεζμπολάχ

Ο Τραμπ δήλωσε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι συνομίλησαν με τη Χεζμπολάχ, που δεσμεύτηκε να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ, υπό τον όρο ότι δεν θα βομβαρδιστεί η Βηρυτό. Πρώτη φορά γίνεται τέτοια επαφή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε θετική επικοινωνία με τη Χεζμπολάχ, που συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε να μη σταλεί ισραηλινός στρατός στη Βηρυτό, με τις υπάρχουσες μονάδες να αποσύρονται.
ΑΑμμππάάςς  ΑΑρρααγγκκττσσίί  πποορρττρρααίίττοο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αραγτσί κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβιάσεις εκεχειρίας σε Ιράν-Λίβανο

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για ευθύνες στις παραβιάσεις εκεχειρίας με το Ιράν και στον Λίβανο λόγω του Ισραήλ, τονίζοντας ότι η παραβίαση σε ένα μέτωπο αφορά όλα τα μέτωπα και θα προστατέψει τα συμφέροντά του με κάθε μέσο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Νετανιάχου για ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τη συζήτησή τους.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Δεν σταματούν οι επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ διαμηνύει πως θα συνεχίσει τις επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, απαντώντας στην απειλή του Ισραήλ για αντίποινα στη Βηρυτό. Οι ΗΠΑ πρότειναν σχέδιο για ταυτόχρονη παύση επιθέσεων από Χεζμπολάχ και Ισραήλ.