ΓΔ: 2071.13 0.85% Τζίρος: 29.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:11:34
Ορίζοντας του Τελ Αβίβ
Φωτο: Shutterstock

Σειρήνες και πανικός στο Ισραήλ μετά από πυραυλική επίθεση από το Ιράν

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ μετά από εκτόξευση ιρανικών πυραύλων. Σειρήνες ήχησαν σε Τελ-Αβίβ και βόρεια, με τον πληθυσμό να καλείται να μπει σε καταφύγια.

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε σήμερα το Ισραήλ, καθώς ήχησαν σειρήνες προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ευρύτερου μητροπολιτικού Τελ-Αβίβ και τμημάτων του βόρειου Ισραήλ. Η αιτία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ήταν η ανίχνευση πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν με προορισμό ισραηλινό έδαφος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν άμεσα έπειτα από την ταυτοποίηση των εισερχόμενων απειλών. Οι ήχοι των σειρήνων προειδοποιούν τον πληθυσμό να ακολουθήσει άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας, δηλαδή να καταφύγει σε προστατευμένα καταφύγια ή ασφαλείς χώρους μέχρι να εκτονωθεί η απειλή.

Το περιστατικό αποτελεί κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, καθώς η επίθεση αυτή είναι από τις πλέον άμεσες και ευθείες ενέργειες από πλευράς Τεχεράνης. Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη επισήμως τον αριθμό των εκτοξευθέντων πυραύλων, ούτε και αν υπήρξαν καταστροφές ή θύματα, ωστόσο ο στρατός βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στη διεθνή κοινότητα, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα γενικευμένης στρατιωτικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ έχει ήδη καλέσει τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι αλλά σε επαγρύπνηση, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκφράζουν ανησυχία για πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να εξηγήσει τη μεταχείριση Παλαιστινίων κρατουμένων

Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ για καταγγελίες περί συστηματικών βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης Παλαιστινίων κρατουμένων, ειδικά μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Μαχμούντ Αμπάς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Αμπάς: Θέλουμε Παλαιστινιακό και Ισραηλινό κράτος να συνυπάρξουν

Ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε στη «Le Figaro» ότι Ισραήλ και Παλαιστίνη πρέπει να συνυπάρξουν ειρηνικά και πως η λύση απαιτεί ισχυρή ισραηλινή ηγεσία και διεθνή στήριξη. Τόνισε τον ρόλο της Γαλλίας και τη σημασία διεθνούς εποπτείας στη Γάζα.
Σημαία στο Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΑΕ: Το Ιράν δεν έχει επιτρέψει επιθεωρήσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΟΑΕ, το Ιράν δεν έχει επιτρέψει επί πέντε μήνες την πρόσβαση επιθεωρητών σε πυρηνικές εγκαταστάσεις που επλήγησαν από Ισραήλ και ΗΠΑ, καθυστερώντας την επαλήθευση αποθεμάτων ουρανίου.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή χάρη για τον Νετανιάχου από τον πρόεδρο Ισραήλ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή από τον Ισραηλινό πρόεδρο Χέρτσογκ να εξετάσει το ενδεχόμενο χάριτος στον Νετανιάχου, που δικάζεται για διαφθορά. Ανακοινώθηκε πως απαιτείται επίσημη αίτηση για προεδρική χάρη.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζητά προεδρική χάρη για Νετανιάχου με επιστολή προς τον Χέρτσογκ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε με επιστολή από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, να εξετάσει τη χορήγηση χάρης στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας τη δίωξή του πολιτική και αδικαιολόγητη.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Κλείσιμο του στρατιωτικού ραδιοφώνου προαναγγέλλει ο υπ. Άμυνας

Ο Υπ. Άμυνας του Ισραήλ προτείνει το κλείσιμο του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Στρατού για να διατηρηθεί ο μη πολιτικός χαρακτήρας. Ο επικεφαλής του σταθμού αντιδρά, κάνοντας λόγο για πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου.