ΓΔ: 2002.91 -0.42% Τζίρος: 176.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού κινούνται σε δρόμο με ερείπια στη Γάζα κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής.

Θα επιτρέψει τη διανομή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ

Κυβερνητικός εκπρόσωπος και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ανακοίνωση. Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς με ανάρτηση στο «Χ» ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο έλαβε λάθος απόφαση.

Eνέκρινε σχέδιο που θα επιτρέψει σε διεθνείς οργανισμούς να διανείμουν πρόσθετη βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Times of Israel, την οποία επικαλείται το DPA.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ανακοίνωση. Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς με ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο «Χ» ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο έλαβε λάθος απόφαση.

Το Reuters σημειώνει ότι είπε ότι εξετάζει τα «επόμενα βήματά» του, αλλά ότι δεν είχε απειλήσει ρητά να αποχωρήσει από τον κυβερνώντα συνασπισμό. Τα σχόλια του Σμότριτς έρχονται μια ημέρα πριν ο Νετανιάχου έχει συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με μια πρόταση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για 60ήμερη εκεχειρία στη Γάζα.

«Το υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός έκαναν ένα σοβαρό λάθος χθες εγκρίνοντας την είσοδο βοήθειας μέσω μιας διαδρομής που ωφελεί και τη Χαμάς», δήλωσε ο Σμότριτς, υποστηρίζοντας ότι η βοήθεια τελικά θα φτάσει στην ισλαμιστική ομάδα και θα χρησιμεύσει ως «υλικοτεχνική υποστήριξη για τον εχθρό σε περιόδους πολέμου».

Το Ισραήλ υποστήριξε πρόσφατα το αμφιλεγόμενο Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα για την κατανομή της βοήθειας, επιμένοντας ότι η Χαμάς εκτρέπει τη βοήθεια για τους δικούς της σκοπούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν επίσης το νέο σύστημα, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη επέκριναν την απόφαση.

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα έχει επικριθεί για μια σειρά από θανατηφόρα περιστατικά γύρω από τα σημεία διανομής βοήθειάς του. Ο οργανισμός δεν διαθέτει επί του παρόντος σημεία διανομής στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου παρέχεται βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια έντονη σύγκρουση σε μια παρατεταμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. Ο Σμότριτς κατηγόρησε τον αρχηγό του επιτελείου Εγιάλ Ζαμίρ ότι δεν εκπλήρωσε την αποστολή του και επανέλαβε τους ισχυρισμούς του στο «X» ότι ο στρατηγός δεν διασφάλιζε ότι η βοήθεια που εισερχόταν στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα περιερχόταν στα χέρια της Χαμάς.

Ο Ζαμίρ φέρεται να απάντησε ότι ο Σμότριτς αποδυνάμωνε το ηθικό του ισραηλινού στρατού.

Ο Σμότριτς επέκρινε επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αποτυχία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Νετανιάχου βασίζεται σε ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα για την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, σημειώνει το DPA.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή για άμεσες επιθέσεις στη Γάζα

Ο Νετανιάχου διέταξε άμεσες σφοδρές επιθέσεις στη Γάζα, κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η Χαμάς παρέδωσε ξανά λείψανα ομήρου που είχε ήδη παραλάβει ο ισραη
Κατεστραμμένο κτίριο Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερυθρός Σταυρός παρέδωσε τη σορό ομήρου στις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα

Το Ισραήλ παρέλαβε, μέσω του Ερυθρού Σταυρού, τη σορό ενός ομήρου στη Λωρίδα της Γάζας. Η παράδοση έγινε στο πλαίσιο της εκεχειρίας με τη Χαμάς και η σορός θα αναγνωριστεί στο Ισραήλ.
Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Δεν αποδεχόμαστε τουρκικές δυνάμεις στη Γάζα, ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΞ

Το Ισραήλ αρνείται τη συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων στη Γάζα, όπως προβλέπει το αμερικανικό σχέδιο για ειρήνη. Η παρουσία διεθνούς δύναμης στη Γάζα παραμένει αμφίβολη, λόγω αβεβαιότητας για τη συμμετοχή άλλων κρατών.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Επιστροφή όλων των σορών ομήρων ζητεί το Φόρουμ Οικογενειών

Η οργάνωση οικογενειών Ισραηλινών ομήρων ζητάει να ανασταλεί η επόμενη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας έως ότου η Χαμάς παραδώσει όλες τις σορούς των ομήρων, όπως προβλέπει η συμφωνία. Υπάρχουν 13 σοροί που δεν έχουν παραδοθεί.