ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ

Νέα κατάρριψη drone με εκρηκτικά κοντά στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ στο Ιράκ

Ένα drone με εκρηκτικά καταρρίφθηκε τα ξημερώματα στην Αρμπίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Δεύτερο παρόμοιο περιστατικό σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) φορτωμένο με εκρηκτικά καταρρίφθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ, στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Στην περιοχή φιλοξενούνται αμερικανικές δυνάμεις, μέλη του διεθνούς συνασπισμού κατά του τζιχαντισμού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό κατάρριψης drone στην ίδια περιοχή από τις αρχές Ιουνίου, ενώ κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές.

Όπως ανακοινώθηκε από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της αυτόνομης περιφέρειας, «στις 02:20 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), ένα drone με εκρηκτικά καταρρίφθηκε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Αρμπίλ, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές».

Σημειώνεται ότι στις 3 Ιουλίου, οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει παρόμοιο περιστατικό κοντά στο ίδιο αεροδρόμιο, το οποίο έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο τα τελευταία χρόνια.

Μετά το προηγούμενο περιστατικό, το Υπουργείο Εσωτερικών του Ιρακινού Κουρδιστάν είχε επιρρίψει την ευθύνη στην οργάνωση «Χασντ αλ Σαάμπι», που αποτελεί συμμαχία φιλοϊρανικών πρώην παραστρατιωτικών ενταγμένων στις τακτικές δυνάμεις.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, από την πλευρά της, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την κατηγορία, σημειώνοντας πως στρέφεται «εναντίον ενός επίσημου θεσμού ασφαλείας».

Επιθέσεις με drones και ρουκέτες έχουν γίνει σχεδόν σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στο Ιράκ, μετατρέποντας τη χώρα σε πεδίο συγκρούσεων δια αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Στον ΟΗΕ η καταγγελία 398 τουρκικών παραβιάσεων, αντιδρά η Άγκυρα

Το Ιράκ κατήγγειλε στον ΟΗΕ 398 τουρκικές παραβιάσεις εδάφους και εναέριου χώρου από Μάιο έως Αύγουστο 2026. Η Τουρκία επικαλείται αυτοάμυνα, ενώ η Βαγδάτη προχώρησε σε διαμαρτυρίες προς τον ΟΗΕ.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Εκτελέστηκαν 10 Ιρακινοί που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία

Δέκα Ιρακινοί καταδικασμένοι για τρομοκρατία εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού στη φυλακή Αλ Χουτ της Νασιρίγια. Οι σοροί παραδόθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και υγείας.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη στο αεροδρόμιο Αρμπίλ στο Ιράκ όπου βρίσκονται Αμερικανοί στρατιώτες

Έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ, όπου εδρεύουν αμερικανικές δυνάμεις. Πηγές αναφέρουν πως drone καταρρίφθηκε από συστήματα άμυνας. Η περιοχή αποτελεί συχνό στόχο μετά την κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή.
Άδειο δικαστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Δίκη Γάλλου τζιχαντιστή για συμμετοχή στους δήμιους του ISIS

Στο Παρίσι ξεκίνησε η δίκη του πρώην τζιχαντιστή Οτμάν Γκαριντό, ο οποίος κατηγορείται για εκτελέσεις και φόνους υπό το Ισλαμικό Κράτος. Ο Γκαριντό αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ η δίκη θα διαρκέσει έως τις 21 Σεπτεμβρίου.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Κατάρριψη drone με εκρηκτικά κοντά στη βάση Αλ Χαρίρ

Drone με εκρηκτικά καταρρίφθηκε κοντά στην αεροπορική βάση Αλ Χαρίρ, όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις, στο Κουρδιστάν του Ιράκ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Η περιοχή έχει δεχθεί συχνές επιθέσεις τον τελευταίο καιρό.
Πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Επίθεση δύο drones σε πεδίο πετρελαίου στη Βόρεια Ρουμάιλα

Δύο drones χτύπησαν πετρελαϊκό πεδίο στη Βόρεια Ρουμάιλα του νότιου Ιράκ, τραυματίζοντας τρεις Ιρακινούς εργαζόμενους. Το πεδίο διαχειρίζεται η BP. Λίγο νωρίτερα, drone είχε πλήξει και αποθήκες στη Βασόρα ξένων εταιρειών.