ΓΔ: 2569.82 1.56% Τζίρος: 262.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτραίτο

Τριγμοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου: Αποχώρησε το υπερορθόδοξο κόμμα

Το κόμμα Ντέγκελ ΧαΤορά αποσύρει την στήριξη στον Νετανιάχου, λόγω διαφωνίας για τη μη θέσπιση νόμου που θα εξαιρούσε τους σπουδαστές στα Γεσίβα από τη στρατιωτική θητεία.

Το υπερορθόδοξο κόμμα Ντέγκελ ΧαΤορά γνωστοποίησε ότι οι εκπρόσωποί του στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) αποσύρονται από τη συμμαχία που στηρίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η απόφαση αυτή προκύπτει εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τη μη προώθηση νομοθεσίας, η οποία θα προέβλεπε εξαίρεση των σπουδαστών στα Γεσίβα – τα εβραϊκά ιεροδιδασκαλεία – από τη στρατιωτική θητεία.

Η αποχώρηση του Ντέγκελ ΧαΤορά προκαλεί περαιτέρω πολιτική αβεβαιότητα, σε μια περίοδο που το θέμα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας παραμένει στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης στο Ισραήλ. Η άρνηση για εξαίρεση των σπουδαστών των Γεσίβα έχει αποτελέσει σημείο τριβής ανάμεσα στους υπερορθόδοξους Εβραίους και την ευρύτερη ισραηλινή κοινωνία, που ζητά ίση μεταχείριση στο ζήτημα των εθνικών υποχρεώσεων.

Η στάση του Ντέγκελ ΧαΤορά ενισχύει τις πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, ο οποίος πλέον καλείται να διαχειριστεί την εσωτερική ένταση και να διαπραγματευτεί πιθανούς συμβιβασμούς, προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα της διακυβέρνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ο Κατς διαψεύδει εντάσεις κυβέρνησης-στρατού για τον πόλεμο στο Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας διαψεύδει εντάσεις κυβέρνησης και στρατού για το Ιράν, ύστερα από δημοσίευμα που ανέφερε ανησυχίες των ενόπλων δυνάμεων για ενδεχόμενη εργαλειοποίηση της κρίσης ενόψει εκλογών.
Σημαία Φινλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Καταψήφιση πρότασης μομφής για επίσκεψη υπουργού στο Ισραήλ

Η φινλανδική κυβέρνηση και ο υπουργός Άμυνας Αντι Χακάνεν ξεπέρασαν δύο ψηφοφορίες μομφής στη Βουλή, μετά από επικρίσεις για επίσκεψη του υπουργού στο Ισραήλ, που προκάλεσε αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισραηλινή πρεσβεία ανοίγει στη Σλοβενία

Το Ισραήλ ανοίγει σήμερα την πρώτη του πρεσβεία στη Σλοβενία, σηματοδοτώντας στενότερες σχέσεις μετά τον σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης από τον Γιάνες Γιάνσα, εν μέσω διπλωματικής απομόνωσης του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Κυρώσεις σε ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Ο Εντ Μίλιμπαντ θα ανακοινώσει σήμερα κυρώσεις σε ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο στήριξης της λύσης των δύο κρατών, όπως είχε προαναγγείλει με αναθεώρηση της βρετανικής πολιτικής έναντι του Ισραήλ.
Το κτίριο της Κνεσέτ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλή του Ισραήλ ενέκρινε τη διάλυσή της και ανοίγει ο δρόμος για εκλογές

Η Κνεσέτ του Ισραήλ ενέκρινε τη διάλυσή της μετά από τετραετή θητεία, ανοίγοντας τον δρόμο για εκλογές στις 27 Οκτωβρίου. Παρών στην καθοριστική ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, που διεκδικεί νέα θητεία.
Σημαία Σλοβενίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σλοβενία αίρει το εμπάργκο όπλων και την απαγόρευση εισόδου στον Νετανιάχου

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Σλοβενίας του Γιάνες Γιάνσα ήρε το εμπάργκο όπλων και την απαγόρευση εισόδου σε βάρος του Ισραήλ και του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που είχαν επιβληθεί λόγω του πολέμου στη Γάζα.