ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Καναδάς: Έρευνα σε γηροκομείο όπου 31 ηλικιωμένοι πέθαναν μέσα σε έναν μήνα

Η διεύθυνση του οίκου ευγηρίας δεν συνεργάστηκε με τις αρχές και μόλις το βράδυ της Παρασκευής οι υπηρεσίες υγείας μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στους φακέλους των ενοίκων.

Έρευνες σε έναν οίκο ευγηρίας όπου 31 ηλικιωμένοι πέθαναν από τις 13 Μαρτίου, διεξάγει η Αστυνομία του Κεμπέκ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της επαρχίας αυτής του Καναδά, Φρανσουά Λεγκό, χαρακτηρίζοντας «αποκρουστική» την κατάσταση.

«Νομίζω ότι δεν είναι αποδεκτός ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στους γηραιότερους στο Κεμπέκ», είπε ο Λεγκό, εμφανώς συγκινημένος, κρίνοντας ότι υπήρξε «σοβαρή αμέλεια» εκ μέρους της διεύθυνσης του ιδιωτικού ιδρύματος.

Στο γηροκομείο Herron, στο Ντορβάλ, στα προάστια του Μόντρεαλ, διαμένουν 150 ηλικιωμένοι. Από τους 31 θανάτους, οι 5 αποδίδονται στον νέο κορονοϊό, όμως είναι άγνωστα τα αίτια για τους υπόλοιπους 26.

Στις 26 Μαρτίου μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο ένας από τους ηλικιωμένους που φιλοξενείτο στο Herron, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον SARS-CoV-2 και πέθανε λίγο αργότερα. Τρεις ημέρες μετά, αρμόδιοι των υπηρεσιών υγείας του δυτικού Μόντρεαλ πήγαν στο γηροκομείο όπου διαπίστωσαν «σοβαρά προβλήματα» αλλά και ότι «σημαντικό μέρος του προσωπικού είχε εγκαταλείψει το κέντρο», εξήγησε ο Λεγκό. Οι υγειονομικές υπηρεσίες έστειλαν δικό τους προσωπικό για να φροντίσει τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η διεύθυνση του οίκου ευγηρίας δεν συνεργάστηκε με τις αρχές και μόλις το βράδυ της Παρασκευής οι υπηρεσίες υγείας μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στους φακέλους των ενοίκων. Τότε ανακάλυψαν πόσο μεγάλος ήταν ο αριθμός των θανάτων.

Ο Λεγκό είπε επίσης ότι με αυτήν την αφορμή θα ελεγχθούν και τα 40 ιδιωτικά ιδρύματα για ηλικιωμένους που λειτουργούν στο Κεμπέκ. «Το χρωστάμε στους ηλικιωμένους μας να τους νοσηλεύουμε με αξιοπρέπεια», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση δορυφόρου διαστημικό όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ άφιξης στον ISS για αμερικανικό πλήρωμα με Καναδό και Ρώσο

Δύο Αμερικανοί, ένας Καναδός αστροναύτης και ένας Ρώσος κοσμοναύτης έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου θα παραμείνουν για έξι μήνες, μετά από ταξίδι οκτώ ωρών και εκτόξευση από τη Φλόριντα.
Εκτόξευση πυραύλου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πύραυλος SpaceX με 4 αστροναύτες προς Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τέσσερις αστροναύτες, δύο Αμερικανοί, ένας Καναδός και ένας Ρώσος, ξεκίνησαν με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX για εξάμηνη αποστολή στον ISS. Η άφιξή τους αναμένεται σε οκτώ ώρες, σημειώνοντας ρεκόρ για αμερικανικό πύραυλο.
Δασμοί ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απαγόρευση εισαγωγών ορισμένων καναδικών προϊόντων σε ισχύ

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο σε καναδικά προϊόντα όπως αλκοόλ, πρωτεΐνη ορού γάλακτος και μοτοσικλέτες άνω των 800cc, απαντώντας στους δασμούς που επέβαλε ο Καναδάς σε αμερικανικά προϊόντα. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από σήμερα.
σημαία του Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Προκαταρκτική συμφωνία με Saab για αγορά αεροσκαφών ραντάρ

Η κυβέρνηση Καναδά υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με τη Saab για την προμήθεια τουλάχιστον έξι ιπτάμενων ραντάρ GlobalEye για επιτήρηση της Αρκτικής, εγκαινιάζοντας διαπραγματεύσεις για πιο λεπτομερή συνεργασία.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Κάρνεϊ: Εξέτασα το ακραίο σενάριο προσάρτησης του Καναδά από ΗΠΑ

Ο Μαρκ Κάρνεϊ ανέφερε πως εξέτασε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ, μετά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Τραμπ για ένταξη του Καναδά ως 51η πολιτεία, χωρίς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό για τον Καναδά.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Κάρνεϊ: Συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Καναδά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Καναδό πρωθυπουργό Μάρκ Κάρνεϊ, συζητώντας τη συνεργασία ΕΕ-Καναδά σε Τεχνητή Νοημοσύνη, διάστημα, ενέργεια και τη μελλοντική ελληνική προεδρία στην ΕΕ.