ΓΔ: 2220.01 0.40% Τζίρος: 274.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά σε εξωτερικό χώρο με πράσινο φόντο.

Τέξας: Νέος εκλογικός χάρτης με ώθηση Τραμπ, ενισχύονται οι Ρεπουμπλικάνοι

Η Βουλή του Τέξας ενέκρινε νέο εκλογικό χάρτη που μπορεί να αποφέρει πέντε επιπλέον έδρες στους Ρεπουμπλικάνους, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις των Δημοκρατικών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Τέξας ενέκρινε την Τετάρτη τις αλλαγές στον εκλογικό χάρτη, υλοποιώντας την επιδίωξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών. 

Η συγκεκριμένη απόφαση εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις πιθανότητες των Ρεπουμπλικανών να κερδίσουν μέχρι και πέντε επιπλέον έδρες στο Κογκρέσο κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2026.

Υπό την καθοδήγηση του Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι της Πολιτείας προχώρησαν σε τροποποίηση του εκλογικού χάρτη, με στόχο τον περιορισμό της εκλογιμότητας των Δημοκρατικών υποψηφίων.

 Μέχρι σήμερα, από τους 38 εκπροσώπους του Τέξας στο Κογκρέσο, οι 25 προέρχονται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ οι στόχοι του Λευκού Οίκου συγκλίνουν στην ενίσχυσή τους σε 30 έδρες στις επόμενες εκλογές.

Το μέτρο για την αλλαγή περιφερειών εγκρίθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 88 ψήφους υπέρ και 52 κατά. Επόμενο βήμα αποτελεί η ψήφιση από τη Γερουσία της Πολιτείας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία, και εν συνεχεία η επικύρωση από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη, Γκρεγκ Άμποτ.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποτρέψουν τις αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες. Στις αρχές Αυγούστου, αποχώρησαν μαζικά από την πολιτεία μεταβαίνοντας σε πόλεις όπως το Σικάγο και η Νέα Υόρκη, επιδιώκοντας να μην υπάρξει απαρτία στη Βουλή. Η συγκεκριμένη τακτική καθυστέρησε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους για επιδίωξη «φίμωσης των ψηφοφόρων που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες μέσω μίας ρατσιστικής στρατηγικής». Εκφράζουν την ανησυχία ότι ο νέος εκλογικός χάρτης περιορίζει τη φωνή των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων, ομάδων που παραδοσιακά στηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα.

Σε απάντηση στην πρωτοβουλία του Τέξας, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ανακοίνωσε πρόθεση αλλαγής των εκλογικών περιφερειών στη μεγαλύτερη Πολιτεία των ΗΠΑ. Ήδη κατατέθηκε σχετικό νομοσχέδιο για διενέργεια δημοψηφίσματος, με στόχο την έγκριση της πρότασης στις 4 Νοεμβρίου.

 Αν οι Καλιφορνέζοι ψηφοφόροι δώσουν το πράσινο φως, η Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας, όπου κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί, θα μπορέσει να αναδιαμορφώσει τον εκλογικό χάρτη εξασφαλίζοντας πέντε επιπλέον έδρες για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Νιούσομ τόνισε ότι «Η Καλιφόρνια και οι Καλιφορνέζοι ήταν ο αγαπημένος στόχος της κυβέρνησης Τραμπ και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που ζητεί από το Τέξας και άλλες πολιτείες να νοθεύσουν τις επόμενες εκλογές».

Πέρα από το Τέξας, ο Τραμπ έχει εκφράσει την επιθυμία να εφαρμοστούν αντίστοιχες αλλαγές σε πολιτείες όπως το Οχάιο, το Μισούρι και η Ιντιάνα, με στόχο τη μεγαλύτερη ευνοϊκή εκπροσώπηση των Ρεπουμπλικανών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση με Κούβα - Σημαντική η δίωξη Κάστρο

Ο Τραμπ δήλωσε πως δεν σκοπεύει να κλιμακώσει εντάσεις με την Κούβα, χαρακτηρίζοντας σημαντική στιγμή τη δίωξη του Ραούλ Κάστρο από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως η κατάσταση στην Κούβα "καταρρέει".
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν διμερή, περιφερειακά και τη σύνοδο ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι Ερντογάν και Τραμπ, συζητώντας διμερή και διεθνή ζητήματα, με έμφαση στη Μέση Ανατολή, Συρία, Λίβανο και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της εκεχειρίας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ για Ιράν: «Τελειώνουμε ή θα υπογράψουν;»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ ίσως πλήξουν το Ιράν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση αν χρειαστεί, ενώ τόνισε πως δεν θα επιτρέψει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Υπογράμμισε ότι το μέλλον εξαρτάται από την απόφαση των ΗΠΑ ή συμφωνία του Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσουμε ή θα υπογράψουν οι Ιρανοί;»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το ναυτικό και η αεροπορία του Ιράν έχουν καταστραφεί, σημειώνοντας ότι το ερώτημα είναι αν οι ΗΠΑ θα ολοκληρώσουν τις επιθέσεις ή αν η Τεχεράνη θα αποδεχτεί συμφωνία που εγκρίνει η Ουάσινγκτον.
Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δύο αστυνομικοί προσφεύγουν κατά ταμείου Τραμπ για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Δύο αστυνομικοί που υπερασπίστηκαν το Καπιτώλιο στις 6/1/2021 προσέφυγαν ζητώντας να παγώσει το ταμείο 1,8 δισ. δολαρίων του Τραμπ για θύματα πολιτικής «εργαλειοποίησης», θεωρώντας το πράξη προεδρικής διαφθοράς.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έτοιμος να συνομιλήσω με την πρόεδρο της Ταϊβάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, εκφράζοντας πρόθεση για διάλογο μετά το «εκπληκτικό» ταξίδι του στην Κίνα και τονίζοντας ότι θα επιδιώξει λύση στο ζήτημα της Ταϊβάν.