ΓΔ: 2735.78 0.95% Τζίρος: 236.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:54:38
Άλ Χουνταϊντά λιμάνι

Επίθεση Χούθι σε ισραηλινό δεξαμενόπλοιο στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση με πύραυλο στο δεξαμενόπλοιο Scarlet Ray κοντά στη Γιανμπού. Το πλήρωμα είναι ασφαλές, ενώ διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό.

Σε νέα ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας οδήγησε η πρόσφατη επίθεση σε δεξαμενόπλοιο ισραηλινών συμφερόντων, καθώς οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του υπό λιβεριανή σημαία πλοίου Scarlet Ray κοντά στο σαουδαραβικό λιμάνι Γιανμπού.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η ναυτική δύναμή μας διεξήγαγε στρατιωτική επιχείρηση με στόχο το ισραηλινό πετρελαιοφόρο Scarlet Ray στο βόρειο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας με τη βοήθεια βαλλιστικού πυραύλου». Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην κλιμακούμενη σειρά επιθέσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι Χούθι ενάντια σε εμπορικά πλοία της περιοχής.

Η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας ναυσιπλοΐας Ambrey ανέφερε ότι την Κυριακή δεξαμενόπλοιο εντόπισε έκρηξη νοτιοδυτικά του λιμανιού της Γιανμπού. Παράλληλα, η UKMTO (United Kingdom Maritime Trade Operations) έκανε λόγο για «παφλασμό κοντά του από άγνωστο βλήμα, ενώ ακούσθηκε ηχηρός κρότος». Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, το πλήρωμα του πλοίου είναι ασφαλές και συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του.

Σε μεταγενέστερη ανακοίνωση της Ambrey, επιβεβαιώθηκε η ισραηλινή ιδιοκτησία του δεξαμενοπλοίου Scarlet Ray. Από το 2023 οι Χούθι έχουν εντατικοποιήσει τις επιθέσεις τους σε πλοία τα οποία, κατά δήλωσή τους, θεωρούν ότι σχετίζονται με το Ισραήλ. Οι επιθέσεις αυτές παρουσιάζονται ως μια προσπάθεια υποστήριξης των Παλαιστινίων της Γάζας, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.

Η UKMTO δεν διευκρίνισε από ποια πλευρά προήλθε η νέα επίθεση, σημειώνοντας πως οι αρχές διεξάγουν σχετική έρευνα για το περιστατικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Επιθέσεις σε Ριάντ και Aramco στο λιμάνι Γιανμπού της Σ. Αραβίας

Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι έπληξαν με πυραύλους και drones στόχους στο Ριάντ και εγκαταστάσεις της Aramco στο Γιανμπού. Οι σαουδαραβικές αρχές ανέφεραν ότι αναχαίτισαν έξι πυραύλους, χωρίς να υπάρξουν αναφορές για θύματα.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία για φονικές επιθέσεις στην Υεμένη

Οι Χούθι κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία για φονικά πλήγματα σε λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας, μετά την εδραίωσή τους σε στρατηγικό στενό. Η εξέλιξη έχει επηρεάσει τη ναυσιπλοΐα και πλήττει τις σαουδαραβικές εξαγωγές αργού.
Ρουκέτα σε εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Επίθεση σε «ευαίσθητες τοποθεσίες» Ριάντ και Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ευαίσθητους στόχους στη Ριάντ και σε εγκαταστάσεις της Aramco στη Γιανμπού, με ισχυρές εκρήξεις και φωτιά σε δεξαμενή καυσίμων κοντά στο αεροδρόμιο. Οι επιθέσεις έγιναν με πυραύλους και drones, ανακοίνωσε το κίνημα.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Διακόπτονται οι φορτώσεις πετρελαίου στο Γιανμπού

Ανεστάλησαν οι φορτώσεις πετρελαίου στο λιμάνι Γιανμπού μετά το κλείσιμο του αγωγού Ανατολής-Δύσης λόγω επίθεσης των Χούθι, ενώ απειλείται η διακίνηση πετρελαίου προς την Ασία. Η Saudi Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει.
Άλ Χουνταϊντά λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι ανακοινώνουν απελευθέρωση 200+ μαχητών από φυλακές

Οι Χούθι ανακοίνωσαν την απελευθέρωση 210 μαχητών τους που κρατούνταν από δυνάμεις της Υεμένης, μετά την κατάληψη εδαφών κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι απελευθερωμένοι είχαν κρατηθεί έως και 8 χρόνια.
Άλ Χουνταϊντά λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν και Σαουδική Αραβία συζητούν για την ένταση μετά την κατάληψη νησιού

Ιράν και Σαουδική Αραβία είχαν συνομιλίες για την ένταση στην Υεμένη, με τους Χούθι να ενισχύουν τη θέση τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Τεχεράνη στηρίζει τους Χούθι, ενώ το Ριάντ στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης.