ΓΔ: 2517.84 1.01% Τζίρος: 315.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ισραήλ

Ισραήλ: Σχέδιο Σμότριτς για προσάρτηση Δυτικής Όχθης με εξαίρεση πόλεις

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς παρουσίασε χάρτη για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Το σχέδιο εξαιρεί έξι παλαιστινιακές πόλεις και προκαλεί διεθνείς ανησυχίες.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, γνωστός για τις ακροδεξιές πολιτικές του θέσεις, ανακοίνωσε την εκκίνηση της διαδικασίας για τη δημιουργία χαρτών που θα θέσουν σε εφαρμογή την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης

Πρόκειται για περιοχή που διεθνώς αναγνωρίζεται ως ο πυρήνας των εδαφών όπου οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να ιδρύσουν το μελλοντικό τους κράτος. Η έκταση και το εύρος της κυβερνητικής στήριξης προς το σχέδιο του Μπεζαλέλ Σμότριτς, ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, παραμένουν μέχρι στιγμής ασαφή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ, ο υπουργός Σμότριτς παρουσίασε ένα χάρτη που καταδεικνύει πως το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης προβλέπεται να τεθεί υπό ισραηλινή κυριαρχία. 

Από την πρόταση εξαιρούνται μόνο έξι σημαντικά παλαιστινιακά αστικά κέντρα, όπως η Ραμάλα και η Νάμπλους, σύμφωνα με τα όσα φάνηκαν από τη δημόσια παρουσίαση.

Ο Σμότριτς, στη δήλωσή του, τόνισε ότι στόχος του είναι να τεθεί υπό ισραηλινή διοίκηση «το μέγιστο έδαφος και ο λιγότερος (παλαιστινιακός) πληθυσμός». Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να εγκρίνει το χάρτη που εκπονεί σχετική υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας, η οποία υπάγεται στην αρμοδιότητά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήρθε ο καιρός να εφαρμόσουμε την ισραηλινή κυριαρχία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, να απομακρύνουμε μια και καλή από την ατζέντα την ιδέα της διαίρεσης της μικρής γης μας και της ίδρυσης ενός τρομοκρατικού κράτους στο κέντρο της».

 Στις δηλώσεις του, έκανε χρήση των βιβλικών τοπωνυμίων, που χρησιμοποιεί συστηματικά η ισραηλινή κυβέρνηση για την περιγραφή της Δυτικής Όχθης.

Σε συνέχεια αυτού, διερωτήθηκε «ποιος μπορεί να υπερασπιστεί ένα κράτος με τόσο μικρό στρατηγικό βάθος; Και για αυτό ο στόχος της κυριαρχίας είναι να βγάλουμε, μια και καλή, από την ατζέντα το παλαιστινιακό κράτος. Και αυτό γίνεται όταν εφαρμόσουμε (την ισραηλινή κυριαρχία) σε όλο αυτό το έδαφος, εκτός από τα αραβικά αστικά κέντρα. Δεν με ενδιαφέρει να τους επιτρέψω να απολαύσουν όσα έχει να προσφέρει το κράτος του Ισραήλ», κατέληξε.

Ο υπουργός, ο ίδιος κάτοικος εποικισμών, στηρίζει διαχρονικά την πλήρη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε κατά τον πόλεμο του 1967. Η στάση αυτή του Σμότριτς ενισχύει την εσωτερική πίεση για μεταβολή του καθεστώτος της περιοχής και δυναμιτίζει το ήδη εύθραυστο status quo.

Μέχρι στιγμής, το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου δεν έχει σχολιάσει την πρόταση για προσάρτηση. Τυχόν προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις όχι μόνο από τις αραβικές χώρες, αλλά και από δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ. 

Ερωτήματα επίσης εγείρονται για τη μελλοντική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι σε μια προοπτική που απειλεί να μεταβάλλει ριζικά τις ισορροπίες στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ο πρόεδρος Σάρα ζητά συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ

Ο Σύρος πρόεδρος Αχμάντ αλ Σάρα δήλωσε στο Al Jazeera πως η Συρία επιδιώκει συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ και άλλες χώρες, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα στα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ λαμβάνει μέτρα στα σύνορα με το Ιράκ.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: "Ιστορικό άλμα" η ένταξη Σ. Αραβίας στις Συμφωνίες Αβραάμ

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε πως η αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία θα αποτελούσε σημαντικό βήμα ειρήνης, χωρίς να σχολιάσει την πρόσφατη πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Πυρηνική συμφωνία με Σ. Αραβία μόνο με αναγνώριση Ισραήλ

Ο Τραμπ δήλωσε πως η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για ειρηνική πυρηνική ενέργεια εξαρτάται πλήρως από την αναγνώριση του Ισραήλ μέσω των Συμφωνιών του Αβραάμ, που υπεγράφησαν το 2020 με πρωτοβουλία του.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Φόβοι για εξοπλιστική κούρσα λόγω πυρηνικής συμφωνίας Σ. Αραβίας

Η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για πυρηνικούς αντιδραστήρες με αμερικανική τεχνολογία και εμπλουτισμό ουρανίου προκαλεί ανησυχίες για κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ακόμα.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κατζ προειδοποιεί για σκληρά αντίποινα εάν το Ιράν πλήξει το Ισραήλ

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ τόνισε πως σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης, η χώρα θα απαντήσει δυναμικά. Η Ιορδανία ανακοίνωσε την κατάρριψη τριών ιρανικών πυραύλων, χωρίς να υπάρξουν ζημιές ή τραυματισμοί.
αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού στο Ισραήλ λόγω έντασης με Ιράν

Το Ισραήλ πρόκειται να παραλάβει επιπλέον αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, καθώς εντείνονται οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν μετά την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.