ΓΔ: 2517.84 1.01% Τζίρος: 315.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ισραήλ

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Η αναγνώριση Παλαιστίνης απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκίντεον Σάαρ προειδοποιεί ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «ανταμείβει τη Χαμάς», ενώ Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία και Βέλγιο εξετάζουν στήριξη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, προειδοποίησε ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, πολλές χώρες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξουν σχετική απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο Γκίντεον Σάαρ, σε δηλώσεις του από την Κροατία, ανέφερε πως η προσπάθεια αναγνώρισης ενός «υποτιθέμενου παλαιστινιακού κράτους» συνιστά ανταμοιβή για τη Χαμάς αναφορικά με τα τραγικά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Η δήλωση αυτή ακολούθησε τη θέση του Κροάτη ομολόγου του, που εξέφρασε τη στήριξή του στη λύση των δύο κρατών.

Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε πως το Παρίσι προτίθεται να προχωρήσει σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ανάλογες προθέσεις έχουν εκφράσει και χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Βέλγιο, ενισχύοντας το διεθνές ενδιαφέρον για το ζήτημα.

Σε παρόμοιο κλίμα, το Λονδίνο διευκρίνισε τον Αύγουστο ότι θα υιοθετήσει την ίδια στάση, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, η Ισπανία, η οποία αναγνώρισε επίσημα τον Μάιο του 2024 την υπόσταση του παλαιστινιακού κράτους, προχώρησε στην ανακοίνωση σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Γάζα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η επιβολή εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ, ως μέτρο για τον τερματισμό της βίας.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, «η ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο σε διμερές πλαίσιο και όχι μέσα από αποφάσεις που λαμβάνονται στο Παρίσι ή τη Μαδρίτη», καταδεικνύοντας τη σταθερή στάση της Ιερουσαλήμ απέναντι στις διεθνείς πιέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ο πρόεδρος Σάρα ζητά συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ

Ο Σύρος πρόεδρος Αχμάντ αλ Σάρα δήλωσε στο Al Jazeera πως η Συρία επιδιώκει συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ και άλλες χώρες, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα στα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ λαμβάνει μέτρα στα σύνορα με το Ιράκ.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: "Ιστορικό άλμα" η ένταξη Σ. Αραβίας στις Συμφωνίες Αβραάμ

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε πως η αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία θα αποτελούσε σημαντικό βήμα ειρήνης, χωρίς να σχολιάσει την πρόσφατη πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Πυρηνική συμφωνία με Σ. Αραβία μόνο με αναγνώριση Ισραήλ

Ο Τραμπ δήλωσε πως η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για ειρηνική πυρηνική ενέργεια εξαρτάται πλήρως από την αναγνώριση του Ισραήλ μέσω των Συμφωνιών του Αβραάμ, που υπεγράφησαν το 2020 με πρωτοβουλία του.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Φόβοι για εξοπλιστική κούρσα λόγω πυρηνικής συμφωνίας Σ. Αραβίας

Η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για πυρηνικούς αντιδραστήρες με αμερικανική τεχνολογία και εμπλουτισμό ουρανίου προκαλεί ανησυχίες για κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ακόμα.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κατζ προειδοποιεί για σκληρά αντίποινα εάν το Ιράν πλήξει το Ισραήλ

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ τόνισε πως σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης, η χώρα θα απαντήσει δυναμικά. Η Ιορδανία ανακοίνωσε την κατάρριψη τριών ιρανικών πυραύλων, χωρίς να υπάρξουν ζημιές ή τραυματισμοί.
αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού στο Ισραήλ λόγω έντασης με Ιράν

Το Ισραήλ πρόκειται να παραλάβει επιπλέον αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, καθώς εντείνονται οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν μετά την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.