ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ισραήλ
Φώτο: Shutterstock

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Η αναγνώριση Παλαιστίνης απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκίντεον Σάαρ προειδοποιεί ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «ανταμείβει τη Χαμάς», ενώ Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία και Βέλγιο εξετάζουν στήριξη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, προειδοποίησε ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, πολλές χώρες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξουν σχετική απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο Γκίντεον Σάαρ, σε δηλώσεις του από την Κροατία, ανέφερε πως η προσπάθεια αναγνώρισης ενός «υποτιθέμενου παλαιστινιακού κράτους» συνιστά ανταμοιβή για τη Χαμάς αναφορικά με τα τραγικά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Η δήλωση αυτή ακολούθησε τη θέση του Κροάτη ομολόγου του, που εξέφρασε τη στήριξή του στη λύση των δύο κρατών.

Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε πως το Παρίσι προτίθεται να προχωρήσει σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ανάλογες προθέσεις έχουν εκφράσει και χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Βέλγιο, ενισχύοντας το διεθνές ενδιαφέρον για το ζήτημα.

Σε παρόμοιο κλίμα, το Λονδίνο διευκρίνισε τον Αύγουστο ότι θα υιοθετήσει την ίδια στάση, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, η Ισπανία, η οποία αναγνώρισε επίσημα τον Μάιο του 2024 την υπόσταση του παλαιστινιακού κράτους, προχώρησε στην ανακοίνωση σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Γάζα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η επιβολή εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ, ως μέτρο για τον τερματισμό της βίας.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, «η ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο σε διμερές πλαίσιο και όχι μέσα από αποφάσεις που λαμβάνονται στο Παρίσι ή τη Μαδρίτη», καταδεικνύοντας τη σταθερή στάση της Ιερουσαλήμ απέναντι στις διεθνείς πιέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστική περιοχή Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός αντιστράτηγος: Έρχονται εντατικοποιημένες επιχειρήσεις κατά Χεζμπολάχ

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Εγιάλ Ζαμίρ επισκέφθηκε τον νότιο Λίβανο, προειδοποιώντας για εντατικοποίηση των επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ και δηλώνοντας πως τα πλήγματα κατά της οργάνωσης θα αυξηθούν.
Λογότυπο Χεζμπολάχ
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε με πυραύλους ένα ισραηλινό πλοίο

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πύραυλο κρουζ σε ισραηλινό πολεμικό πλοίο ανοιχτά του Λιβάνου, στην πρώτη τέτοια επίθεση από την έναρξη του πολέμου. Το Ισραήλ απάντησε με επιθέσεις, σκοτώνοντας υψηλόβαθμο στέλεχος στη Βηρυτό.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Περιμένει έγκριση από τις ΗΠΑ για επιθέσεις σε ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις

Το Ισραήλ σχεδιάζει επιθέσεις σε ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, περιμένοντας έγκριση από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο. Η ανακοίνωση έρχεται μετά το 48ωρο τελεσίγραφο του Τραμπ προς το Ιράν.