ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πανοραμική Γάζας πόλης
Πανοραμική εικόνα της Γάζας στο ηλιοβασίλεμα με σύννεφα πάνω από την πόλη.

Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα παρά την αναγνώριση Παλαιστίνης

Ισραηλινές δυνάμεις προωθούν επιχειρήσεις στην πόλη της Γάζας, με θύματα, εκκενώσεις και νοσοκομεία εκτός λειτουργίας, ενώ η διεθνής αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν ανακουφίζει τους κατοίκους.

Ο ισραηλινός στρατός προωθεί τις επιχειρήσεις του στις πλέον κατοικημένες περιοχές της πόλης της Γάζας, την ώρα που η διεθνής αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από δυτικές χώρες δεν φαίνεται να μεταβάλλει τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι του θύλακα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την εκστρατεία για την κατάληψη της πόλης, μόλις μία ημέρα μετά τη συμβολική αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από ηγέτες στον ΟΗΕ, ένα σημαντικό διπλωματικό βήμα έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον τέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο κατοικιών στην πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει εκδώσει εντολή εκκένωσης για το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Δεν είμαστε ακλόνητοι, είμαστε αβοήθητοι. Δεν έχουμε χρήματα για να φύγουμε προς τον νότο και δεν έχουμε εγγυήσεις ότι αν το κάνουμε, το Ισραήλ δεν θα μας βομβαρδίσει. Οπότε μένουμε», ανέφερε η Χούντα, μητέρα δύο παιδιών.

«Τα παιδιά τρέμουν όλη την ώρα λόγω του ήχου των εκρήξεων, κι εμείς επίσης. Εξαφανίζουν μια πόλη ηλικίας χιλιάδων ετών και ο κόσμος γιορτάζει τη συμβολική αναγνώριση ενός κράτους που δεν θα σταματήσει τους σκοτωμούς μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροδότησαν οχήματα με εκρηκτικά στις συνοικίες Σάμπρα και Τελ αλ Χάουα, ενώ άρματα μάχης προωθήθηκαν στο δυτικό τμήμα της πόλης. Οι εκρήξεις προκάλεσαν καταστροφές σε δεκάδες σπίτια και δρόμους.

Τρία νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των χερσαίων επιχειρήσεων, γεγονός που αποδυναμώνει περαιτέρω το ήδη επιβαρυμένο υγειονομικό σύστημα της Γάζας και περιορίζει την πρόσβαση των κατοίκων σε ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, κατά τη διάρκεια συνόδου που συνδιοργάνωσε με τη Σαουδική Αραβία. Αν και πρόκειται για ένα σημαντικό διπλωματικό βήμα, η κίνηση αυτή θεωρείται απίθανο να επηρεάσει ουσιαστικά τις εξελίξεις επί του εδάφους. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι μια τέτοια πρωτοβουλία ενδέχεται να υπονομεύσει τις προοπτικές για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

«Τώρα μας σκοτώνουν ως πολίτες του κράτους της Παλαιστίνης; Αυτό συνέβη;», αναρωτήθηκε ο Αμπού Μουστάφα, λίγες ώρες αφότου εγκατέλειψε το σπίτι του στη Γάζα λόγω της προέλασης των ισραηλινών δυνάμεων.

«Αυτές οι χώρες που ξαφνικά θυμήθηκαν ότι η Παλαιστίνη είναι υπό κατοχή, ξέχασαν ότι η Γάζα σβήνεται από τον χάρτη. Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος, θέλουμε να σταματήσει η σφαγή μας, αυτό χρειαζόμαστε τώρα, όχι ανακοινώσεις», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Διαμαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την απαγόρευση 37 ΜΚΟ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατακρίνουν την απαγόρευση πρόσβασής τους στη Γάζα από το Ισραήλ, που ζητά λίστες με τα στοιχεία των Παλαιστίνιων υπαλλήλων τους. Την απόφαση αυτή επηρεάζονται συνολικά 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Προθεσμία από το Ισραήλ σε 37 οργανώσεις για λίστα υπαλλήλων

Το Ισραήλ προειδοποιεί 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι θα χάσουν πρόσβαση στη Γάζα αν δεν καταθέσουν ονόματα Παλαιστινίων υπαλλήλων. Η ΕΕ προειδοποιεί πως οι νέοι κανόνες θα μπλοκάρουν τη διανομή ζωτικής βοήθειας.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του εκπροσώπου της στη Γάζα

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο εκπρόσωπος της, Αμπού Ομπέιντα, σκοτώθηκε στη Γάζα, όπως είχε ανακοινώσει το Ισραήλ τον Αύγουστο. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ τον τίμησαν ως «μεγάλο μάρτυρα» σε βίντεο στο Telegram.
Κατεστραμμένη Γάζα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επίθεση σε καταφύγιο της Γάζας με πέντε νεκρούς

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο-καταφύγιο στη Γάζα προκάλεσε τον θάνατο πέντε ατόμων, ανάμεσά τους και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός ερευνά τις καταγγελίες θυμάτων και δηλώνει πως δεν στοχεύει αμάχους.
Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ανώτερου διοικητή από ισραηλινό πλήγμα

Ο Χαλίλ αλ Χάγια της Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή Ραάντ Σαάντ από ισραηλινό πλήγμα, καλώντας τους μεσολαβητές και τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να σεβαστεί την εκεχειρία στη Γάζα.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Φιντάν: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στη Γάζα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη δύναμη σταθεροποίησης στη Γάζα, με στόχο τον διαχωρισμό Ισραηλινών και Παλαιστινίων στα σύνορα, στο πλαίσιο του Φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ.