ΓΔ: 2034.46 0.13% Τζίρος: 165.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού κινούνται σε δρόμο με ερείπια στη Γάζα κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής.

UNICEF: Άμεση απομάκρυνση 25 βρεφών από θερμοκοιτίδες στη Γάζα

Η UNICEF ζητά άμεση απομάκρυνση 25 άρρωστων ή πρόωρων βρεφών από θερμοκοιτίδες στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις και το νοσοκομείο τους βομβαρδίστηκε, χωρίς να υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για τα παιδιά.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) απηύθυνε έκκληση για την άμεση απομάκρυνση τουλάχιστον 25 βρεφών που νοσηλεύονται σε θερμοκοιτίδες στην Πόλη της Γάζας, καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ εντείνονται και σημειώθηκαν βομβαρδισμοί στο νοσοκομείο όπου φιλοξενούνται περίπου τα μισά από αυτά τα παιδιά.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς, ισραηλινά άρματα περικύκλωσαν την περιοχή γύρω από το Νοσοκομείο Αλ Χέλο, όπου τουλάχιστον 12 βρέφη παραμένουν σε θερμοκοιτίδες. Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι η περιοχή επλήγη από βομβαρδισμούς, ενώ βίντεο που δημοσιοποιήθηκε δείχνει εκτεταμένες ζημιές στους θαλάμους και στα κρεβάτια του νοσοκομείου.

Ο εκπρόσωπος της UNICEF, Ρικάρντο Πίρες, τόνισε πως «ήρθε η ώρα να τα μεταφέρουμε επειδή η Πόλη της Γάζας έγινε ξανά πολεμική ζώνη, αλλά πού να τα πάμε; Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για αυτά».

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής στα σχετικά αιτήματα για σχολιασμό της κατάστασης.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των βρεφών, πολλά εκ των οποίων είναι νεογέννητα, απαιτεί τη μεταφορά τους με αυτοσχέδια μέσα, τυλιγμένα σε κουβέρτες, με φορητές φιάλες οξυγόνου και ορούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετακίνησης, τα βρέφη διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους από λοιμώξεις, ασταθείς θερμοκρασίες και πιθανή έλλειψη ιατρικών εφοδίων.

«Η μεταφορά τους δείχνει να είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε τώρα (…) όμως ταυτόχρονα, είναι πολύ επικίνδυνη», πρόσθεσε ο Πίρες.

Παραμένει ασαφές ποια νοσοκομεία θα μπορούσαν να υποδεχθούν τα βρέφη, καθώς πολλές μονάδες υγείας έχουν υποστεί ζημιές, αντιμετωπίζουν ελλείψεις ή είναι ήδη υπερπλήρεις.

Ο Πίρες ανέφερε πως τον προηγούμενο μήνα βρέθηκε στην Πόλη της Γάζας και συνάντησε ένα από τα πρόωρα βρέφη, ένα κοριτσάκι που ονομάζεται Νάργκες, το οποίο γεννήθηκε με καισαρική τομή μετά τον θάνατο της μητέρας του από πυροβολισμό. «Ανησυχούμε πολύ, όχι μόνο για αυτήν αλλά για όλα τα μωρά», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τις ανεπιτυχείς προσπάθειες επικοινωνίας με τον πατέρα της Νάργκες και τους γιατρούς της.

Στην Πόλη της Γάζας παρατηρείται έλλειψη θερμοκοιτίδων, με αποτέλεσμα κάποια βρέφη να τις μοιράζονται. Ο Πίρες δήλωσε ότι το Ισραήλ απέρριψε ορισμένα αιτήματα για εισαγωγή επιπλέον θερμοκοιτίδων, αναφέροντας πως είδε τέσσερα βρέφη στην ίδια θερμοκοιτίδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές για να σχολιάσουν τις καταγγελίες περί άρνησης εισαγωγής θερμοκοιτίδων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Unicef: Η Γάζα το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί

«Περισσότερα από 5.300 Παλαιστίνια παιδιά σκοτώθηκαν μονάχα σε 46 ημέρες, αυτό αντιπροσωπεύει 115 παιδιά την ημέρα, καθημερινά, για εβδομάδες και εβδομάδες», δήλωσε η επικεφαλής της Unicef, καταγγέλλοντας αυτόν τον «άνευ προηγουμένου» απολογισμό.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αισιοδοξία για συμφωνία Γάζας μετά τη συνάντηση με Νετανιάχου

Ο Τραμπ υποδέχθηκε τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν ειρηνευτικό σχέδιο για τη Γάζα και εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξή του. Θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 20:15 ώρα Ελλάδας.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι επίκειται συμφωνία για τη Γάζα

Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με τη Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ θα συζητήσει ειρηνευτικό σχέδιο με τον Νετανιάχου και συνομιλεί με ηγέτες του Κατάρ.
Ισραηλινό άρμα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός υπουργός ζητά ελευθερία δράσης του στρατού στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Μπεζαλέλ Σμότριχ ζήτησε πλήρη ελευθερία δράσης του στρατού στη Γάζα, ακόμα και αν υπάρξει κατάπαυση πυρός, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου σήμερα στην Ουάσινγκτον.