ΓΔ: 2218.2 -0.74% Τζίρος: 25.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:00:42
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
Φώτο: Shutterstock

Στο επίκεντρο του ΟΗΕ οι ελληνικές δράσεις πρόληψης για τα ναρκωτικά

Η Ελλάδα έλαβε μέρος στη 68η Ενδιάμεση Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά στη Βιέννη, με τον Εθνικό Συντονιστή Αθανάσιο Θεοχάρη να τονίζει την ανάγκη επένδυσης, μέτρησης και εθνικής στρατηγικής στην πρόληψη των εξαρτήσεων.

Η Ελλάδα έλαβε μέρος στις Θεματικές Συζητήσεις της 68ης Ενδιάμεσης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά (CND), που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη από 29 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Τη χώρα εκπροσώπησε ο Εθνικός Συντονιστής για τις Εξαρτήσεις, Αθανάσιος Θεοχάρης, ο οποίος πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε θεματικές ενότητες που αφορούν την πρόληψη της χρήσης ουσιών και την αντιμετώπιση μεταδιδόμενων νοσημάτων σχετιζόμενων με τη χρήση ουσιών.

Στην πρώτη παρέμβασή του, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε τη σημασία της επένδυσης στην πρόληψη, με έμφαση σε ένα ενιαίο, επιστημονικά τεκμηριωμένο και θεσμικά θωρακισμένο σύστημα υπηρεσιών. Επισήμανε την ανάγκη για μετρήσιμα αποτελέσματα, σταθερή χρηματοδότηση και εθνική στρατηγική πρόληψης, ενώ ανέδειξε τις νέες προκλήσεις, όπως η αύξηση της χρήσης συνθετικών οπιοειδών και η πολυχρησία.

Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τις 33 Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές Ποιότητας στην Πρόληψη (EDPQS), διασφαλίζοντας ποιοτικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η επιτυχία της πρόληψης εξαρτάται από τη συνολική συμμετοχή της κοινωνίας, τη διυπουργική συνεργασία και την ενσωμάτωση της πρόληψης στην εκπαιδευτική πρακτική και σε κοινοτικές παρεμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις εξαρτήσεις και την τεχνολογία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο διεθνές πρόγραμμα CHAMPS, το οποίο ξεκινά πιλοτικά στην Ελλάδα σε συνεργασία με το UNODC, στοχεύοντας σε ηλικιακά εστιασμένες παρεμβάσεις πρόληψης από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ενισχύοντας τη θέση της ως πρωτοπόρου στην ανάπτυξη ολιστικής προσέγγισης για την πρόληψη των εξαρτήσεων.

Στη δεύτερη παρέμβαση, παρουσιάστηκε το καινοτόμο πρόγραμμα «Τιτυός», το οποίο στοχεύει στη μικροεξάλειψη της Ηπατίτιδας C στους ωφελούμενους του ΕΟΠΑΕ. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα προλάβει δεκάδες περιπτώσεις κίρρωσης, απορρύθμισης και πρόωρων θανάτων, εξοικονομώντας πάνω από 6 εκατ. ευρώ στο σύστημα υγείας. Μέχρι σήμερα, το 95,6% των ωφελούμενων έχει ελεγχθεί, το 87,3% έχει λάβει θεραπεία και το 96% αυτών έχει θεραπευθεί πλήρως, υπερβαίνοντας τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοχάρης, «Η εμπειρία της Ελλάδας αποδεικνύει ότι η εξάλειψη της Ηπατίτιδας C δεν είναι μια μακρινή φιλοδοξία, αλλά αποτελεί μια εφικτή πραγματικότητα. Μέσω του προγράμματος “Τιτυός”, προλαμβάνουμε νοσήματα, σώζουμε ζωές και μειώνουμε το κόστος υγειονομικής περίθαλψης».

Τόνισε, επίσης, ότι οι παρεμβάσεις μείωσης βλάβης έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ η υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών αποτελεί στρατηγική επιλογή. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των αρνητικών συνεπειών από τη χρήση ουσιών, με τελευταία εξέλιξη τη διεύρυνση της διάθεσης ναλοξόνης για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα και Ανάπτυξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος οδηγεί στην καινοτομία και την τεχνολογία

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης επισκέφθηκε το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ξεναγήθηκε σε βασικά ερευνητικά εργαστήρια και ενημερώθηκε για καινοτόμες δράσεις, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της εξωστρέφειας του κέντρου.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη μπορεί να στηρίξει όσες χώρες της απειλούνται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής αλληλεγγύης και στρατηγικής αυτονομίας, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμισή τους.
Ομιλητές Οικονομικό Φόρουμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DEF 2026: Η εργασία στην Ελλάδα και την Ευρώπη στην ψηφιακή εποχή

Στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συζητήθηκε το μέλλον της εργασίας στην ψηφιακή εποχή, με έμφαση στην προστασία των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες, διαφάνεια και δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Χρήστος Δήμας ομιλητής φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης για εμβληματικά έργα υποδομών στην Ελλάδα

Ο Υπ. Υποδομών Χρίστος Δήμας δήλωσε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι η Ελλάδα αξιοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης για σημαντικά έργα όπως ο ΒΟΑΚ, ο Ε65 και η αποκατάσταση υποδομών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Δύο αξιωματούχοι σε τελετή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας για μεταναστευτικό και Μ. Ανατολή

Οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Μάλτας συναντήθηκαν στην Αγία Νάπα για να συζητήσουν συντονισμένες πρωτοβουλίες ενάντια σε πιθανή μεταναστευτική κρίση λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και τόνισαν την ανάγκη στενής συνεργασίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τραμπ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ: «Η Ελλάδα είναι φανταστική» – Επαίνεσε τον Μητσοτάκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «φανταστική χώρα», και τόνισε τη συμβολή της σε σημαντικούς τομείς. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως είναι «τρομερός τύπος». Τα σχόλια έγιναν μετά από συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Breitbart.