ΓΔ: 2053.58 1.44% Τζίρος: 255.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Στοίβα βιβλίων
Φώτο: Shutterstock

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη επανεκδίδει την κάρτα μέλους του Όσκαρ Ουάιλντ

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη θα παραδώσει στον εγγονό του Όσκαρ Ουάιλντ τιμητική κάρτα μέλους με το όνομα του συγγραφέα, 130 χρόνια μετά τη διαγραφή του λόγω καταδίκης του για ομοφυλοφιλία, σε ειδική τελετή απόψε.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη θα τιμήσει τον Όσκαρ Ουάιλντ, παραδίδοντας στον εγγονό του μια κάρτα μέλους με το όνομα του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα. Η ενέργεια αυτή έρχεται 130 χρόνια μετά τη διαγραφή του Ουάιλντ από τα μητρώα της βιβλιοθήκης, λόγω της καταδίκης του για ομοφυλοφιλία.

Το 1895, το διοικητικό συμβούλιο της Βιβλιοθήκης του Λονδίνου αποφάσισε να διαγράψει τον Ουάιλντ, μετά την καταδίκη του για «ανηθικότητα» σε μια εποχή που οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις θεωρούνταν παράνομες. Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει το κοινωνικό κλίμα της περιόδου και τις συνέπειες που αντιμετώπιζαν οι γνωστοί συγγραφείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, η κάρτα μέλους ανατυπώθηκε με φωτογραφία του συγγραφέα του «Πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέι» και θα παραδοθεί στον Μέρλιν Χόλαντ, εγγονό του Ουάιλντ, σε ειδική τελετή. Ο Χόλαντ, που έχει συγγράψει βιογραφία για τον παππού του, δήλωσε ότι «η επιστροφή της κάρτας του είναι μια ωραία χειρονομία συγγνώμης και είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα του θα ενθουσιαστεί».

Το βιβλίο του Χόλαντ, με τίτλο «Μετά τον Όσκαρ: η κληρονομιά ενός σκανδάλου», εστιάζει στην αποκατάσταση του ονόματος του Ουάιλντ μετά τον θάνατό του. Ο Όσκαρ Ουάιλντ απεβίωσε στο Παρίσι το 1900, σε ηλικία μόλις 46 ετών, αντιμετωπίζοντας σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στην Αγγλία και την Ουαλία το 1967, ενώ ακολούθησαν η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία λίγα χρόνια αργότερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

έμβλημα ICE ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ελεύθεροι με απόφαση δικαστή εκατοντάδες μετανάστες στο Ιλινόι

Δικαστής στις ΗΠΑ διέταξε την αποφυλάκιση υπό όρους εκατοντάδων μεταναστών που συνελήφθησαν στο Ιλινόι, μετά από αστυνομική επιχείρηση κατά παράνομων μεταναστών στο Σικάγο. Η κυβέρνηση μιλά για μείωση εγκληματικότητας.
Αστυνομικοί στην Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Έκρηξη αυτοκινήτου στο Κόκκινο Φρούριο χαρακτηρίστηκε τρομοκρατία

Έκρηξη έξω από το Κόκκινο Φρούριο στο Νέο Δελχί σκότωσε οκτώ άτομα και τραυμάτισε 20. Η Ινδία τη χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια και δεσμεύθηκε για άμεση σύλληψη των δραστών. Ερευνάται σύνδεση με συλλήψεις στο Κασμίρ.
Σφύρα δικαστηρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρειος Πάγος: Ολοκληρώνονται οι χώροι για τις δικογραφίες των Τεμπών

Ο Άρειος Πάγος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των υποδομών για τη διερεύνηση των δύο υποθέσεων του δυστυχήματος στα Τέμπη, διασφαλίζοντας τη μυστικότητα και τη δίκαιη απονομή δικαιοσύνης.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προφυλάκιση 45χρονου για ληστεία και πυροβολισμούς στο φράγμα Αλιάκμονα

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 45χρονος που κατηγορείται για ληστεία και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ζευγαριού στο φράγμα του Αλιάκμονα, όπου πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα.
Είσοδος κτιρίου BBC
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Το BBC οφείλει να συμμαζέψει τα εσωτερικά του ζητήματα

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ τόνισε την ανάγκη για ανεξάρτητο BBC εν μέσω παραπληροφόρησης, ζητώντας ταυτόχρονα να διορθώσει τα εσωτερικά του προβλήματα, καθώς το δίκτυο αντιμετωπίζει κρίση και απειλές αγωγής από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή χάρη για τον Νετανιάχου από τον πρόεδρο Ισραήλ

Ο Τραμπ ζήτησε με επιστολή από τον Ισραηλινό πρόεδρο Χέρτσογκ να εξετάσει το ενδεχόμενο χάριτος στον Νετανιάχου, που δικάζεται για διαφθορά. Ανακοινώθηκε πως απαιτείται επίσημη αίτηση για προεδρική χάρη.