ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης

Εκτέλεση για τρομοκρατία ανεβάζει τις εκτελέσεις στη Σ. Αραβία σε 300

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε άνδρα για «τρομοκρατία», αγνοώντας εκκλήσεις ΜΚΟ που επικαλούνταν εγκλήματα ανηλικότητας. Από το 2025 έχουν εκτελεστεί 300 άτομα, με φετινές εκτελέσεις να ξεπερνούν το περσινό ρεκόρ.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν στην εκτέλεση ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι ο καταδικασθείς είχε διαπράξει τις παραβάσεις όταν ήταν ανήλικος.

Σύμφωνα με στοιχεία που βασίζονται σε επίσημες ανακοινώσεις, από τις αρχές του 2025 το βασίλειο έχει εκτελέσει 300 άτομα. Το 2024 καταγράφηκαν 338 εκτελέσεις, αριθμός που ενδέχεται να ξεπεραστεί φέτος.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, η θανατική ποινή εφαρμόστηκε στον Αμπντουλάχ αλ Ντεραζί, υπήκοο Σαουδικής Αραβίας, στην ανατολική επαρχία της χώρας.

Ο Ντεραζί είχε καταδικαστεί μαζί με οκτώ ακόμη άτομα για συμμετοχή σε σπάνιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2011, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Η οργάνωση είχε επισημάνει ότι οι καταδικασθέντες ήταν ανήλικοι κατά την τέλεση των πράξεων.

Εκπρόσωπος της Ευρω-Σαουδαραβικής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ESOHR) ανέφερε πως η οικογένεια του Ντεραζί ενημερώθηκε για την εκτέλεση μέσω κοινωνικών δικτύων, χωρίς να έχει προηγηθεί επίσημη ειδοποίηση ή αποχαιρετισμός.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας επικύρωσε μυστικά τις θανατικές ποινές σε δύο νέους που ήταν ανήλικοι κατά τον χρόνο των γεγονότων, χωρίς να ενημερωθούν οι οικογένειές τους ή οι δικηγόροι τους, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τον Ντεραζί και τον Τζαλάλ αλ Λαμπάντ, ο οποίος εκτελέστηκε τον Αύγουστο για παρόμοιες κατηγορίες.

Από τις αρχές του έτους, η Σαουδική Αραβία έχει πραγματοποιήσει 300 εκτελέσεις, εκ των οποίων 33 αφορούσαν τρομοκρατία και 202 σχετίζονταν με υποθέσεις ναρκωτικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια σε 34χρονο Κουβεϊτιανό για σχέδιο επίθεσης σε ισραηλινή πρεσβεία

Σε ισόβια καταδικάστηκε 34χρονος Κουβεϊτιανός που σχεδίαζε επίθεση με μαχαίρι στην ισραηλινή πρεσβεία Λονδίνου το 2025. Είχε συλληφθεί οπλισμένος ενώ προσπαθούσε να εισβάλει στον χώρο, κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Στο δικαστήριο σήμερα δύο Ιρανοί για τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ

Δύο Ιρανοί κατηγορούνται για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης με βόμβα κατά της εβραϊκής κοινότητας στο Μάντσεστερ. Συνελήφθησαν στις 20/9 και φέρονται να επικοινωνούσαν με άτομο στο εξωτερικό, πιθανώς στο Ιράν.
Αεροπλάνο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινοί: Πιθανή τρομοκρατική απόπειρα σε πτήση Flydubai

Η ισραηλινή κυβέρνηση εκτιμά πως το περιστατικό με πτήση από τα ΗΑΕ προς το Ισραήλ, που προσγειώθηκε στη Σαουδική Αραβία μετά από εκπομπή σήματος κινδύνου, ίσως αποτελεί απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης από πιλότο.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Εκτελέστηκαν 10 Ιρακινοί που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία

Δέκα Ιρακινοί καταδικασμένοι για τρομοκρατία εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού στη φυλακή Αλ Χουτ της Νασιρίγια. Οι σοροί παραδόθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και υγείας.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ελεύθεροι με εγγύηση οι πέντε συλληφθέντες σε βάση

Πέντε Βρετανοί αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, μετά τη σύλληψή τους για υπόθεση εκρηκτικών και τρομοκρατίας κοντά σε αεροπορική βάση που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ. Οι έρευνες συνεχίζονται, εξετάζοντας κάθε ενδεχόμενο.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη Επιθέσεων της Ανσαραλά κατά Μέκκας από Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας καταδίκασε τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά της Μέκκας και της Μεδίνας, τονίζοντας πως προσβάλλουν την ιερότητα των ιερών τόπων και τα αισθήματα των μουσουλμάνων παγκοσμίως.