ΓΔ: 2042.02 0.40% Τζίρος: 111.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:43:33
Σφύρα δικαστηρίου
Φώτο: Shutterstock

Το Ισραήλ ανέβαλε την εξέταση προσφυγής ξένου Τύπου για Γάζα

Δικαστής του ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου ζήτησε επιπλέον χρόνο για να εξετάσει τη προσφυγή από την Ένωση Ξένου Τύπου, που αφορά την πρόσβαση δημοσιογράφων στη Γάζα, χωρίς να ορίσει νέα ημερομηνία συνεδρίασης.

Επιπλέον διορία ζήτησε δικαστής του ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου για την εξέταση της προσφυγής της Ένωσης Ξένου Τύπου στην Ιερουσαλήμ (FPA), που αφορά το αίτημα πρόσβασης δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας. Η προσφυγή εξετάζεται σε μια περίοδο όπου η κατάσταση παραμένει ευαίσθητη και δύσκολη στην ανάλυση, σύμφωνα με τον δικαστή, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει εντός 30 ημερών. Δεν ορίστηκε νέα ημερομηνία για επόμενη ακροαματική συνεδρίαση.

Η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε σήμερα, δύο χρόνια μετά την κατάθεση της προσφυγής από την FPA, που εκπροσωπεί διεθνή μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο δικηγόρος της FPA, Γκιλέντ Σερ, υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να έχει επανεκτιμηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, αναφερόμενος στις προηγούμενες καταπαύσεις του πυρός και σε περιόδους "μείωσης των μαχών".

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, έπειτα από την επίθεση της Χαμάς, οι ισραηλινές αρχές περιορίζουν την ανεξάρτητη πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων στην περιοχή. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις επετράπη η είσοδος δημοσιογράφων, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.

Η πρόεδρος της FPA, Τάνια Κρέμερ, δήλωσε πριν τη συνεδρίαση ότι "περίμενε πολύ καιρό αυτή την ημέρα". Εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει η Γάζα για τους δημοσιογράφους μετά από τον μακρό αποκλεισμό και να μπορέσουν να εργαστούν μαζί με τους Παλαιστίνιους συναδέλφους τους.

Εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου της FPA, Νικολά Ρουζέ, τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να ενημερώνουν τον παγκόσμιο, ισραηλινό και παλαιστινιακό πληθυσμό. Υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης των Παλαιστινίων δημοσιογράφων στη Γάζα, που ήταν οι μόνοι που μετέδιδαν ειδήσεις για τη σύγκρουση τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Ρουζέ χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στον πληθυσμό της Γάζας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για θεμελιώδες ανθρώπινο ζήτημα. Η FPA έχει επανειλημμένα ζητήσει την πρόσβαση των δημοσιογράφων στη Γάζα, αλλά τα αιτήματα, όπως αναφέρει, αγνοήθηκαν, ενώ οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους για την ενημέρωση.

Στην προσφυγή της FPA συμμετέχει και η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Όπως τόνισε ο Αντουάν Μπερνάρ από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, ο πόλεμος έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερων από 210 Παλαιστίνιων δημοσιογράφων στη Γάζα.

Στις 10 Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ ξεκίνησε σταδιακή απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από ορισμένες περιοχές, στο πλαίσιο συμφωνίας που βασίστηκε στο σχέδιο 20 σημείων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ θα μεταδώσει με μεγάφωνα στη Γάζα την ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ

Η ομιλία του Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα μεταδοθεί με μεγάφωνα στη Γάζα, μέσω φορτηγών κοντά στα σύνορα, στο πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου, σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Αμνηστία: Το Ισραήλ εφαρμόζει «σκόπιμη εκστρατεία λιμού» στη Γάζα

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για σκόπιμη πρόκληση λιμού στη Γάζα, κάνοντας λόγο για πολιτικές που οδηγούν σε ανθρωπιστική καταστροφή· το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινό Δικαστήριο εξετάζει προσφυγή δημοσιογράφων για είσοδο στη Γάζα

Η Ένωση Ξένου Τύπου ελπίζει το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να εγκρίνει το αίτημά της για άμεση πρόσβαση των δημοσιογράφων στη Γάζα, ενόψει της σημερινής ακροαματικής συνεδρίασης για την προσφυγή της κατά της απαγόρευσης.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρούμπιο: Ανησυχία για αναστολή εκεχειρίας λόγω σχεδίων προσάρτησης

Ο Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε ότι τα νομοσχέδια της Κνεσέτ για επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας στη Δυτική Όχθη μπορεί να απειλήσουν την κατάπαυση πυρός στη Γάζα και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τέτοιες ενέργειες αυτή τη στιγμή.