ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βίλνιους πανοραμική θέα
Πανοραμική άποψη Βίλνιους με εμβληματικό ναό και την πόλη στο βάθος.

Το αεροδρόμιο Βίλνιους έκλεισε λόγω μετεωρολογικών μπαλονιών

Το αεροδρόμιο του Βίλνιους έκλεισε προσωρινά λόγω πτήσης μετεωρολογικών μπαλονιών κοντά στον χώρο του, στο έκτο τέτοιο περιστατικό τον Ιούνιο. Οι αρχές συνδέουν τα μπαλόνια με λαθρεμπόριο τσιγάρων από τη Λευκορωσία.

Προσωρινό κλείσιμο σημειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία, εξαιτίας πτήσεων μετεωρολογικών μπαλονιών στα περίχωρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών. Πρόκειται για το έκτο παρόμοιο περιστατικό μέσα στον ίδιο μήνα.

Οι λιθουανικές αρχές εκτιμούν ότι τα μπαλόνια χρησιμοποιούνται από λαθρέμπορους για τη μεταφορά παράνομων τσιγάρων. Παράλληλα, κατηγορούν τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για αδράνεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η απόφαση να περιοριστεί ο εναέριος χώρος ελήφθη εξαιτίας ενός μπαλονιού (ή μπαλονιών) που πετούσαν με κατεύθυνση το αεροδρόμιο του Βίλνιους», ανέφεραν οι υπεύθυνοι του αερολιμένα. Η εναέρια κυκλοφορία ανεστάλη έως τις 23.10 ώρα Ελλάδας.

Η Λιθουανία έχει ήδη προχωρήσει σε κλείσιμο των συνοριακών διελεύσεων με τη Λευκορωσία για τους περισσότερους ταξιδιώτες μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ως απάντηση στα συνεχή περιστατικά στον εναέριο χώρο της, ενώ σχεδιάζει να καταρρίπτει τα μπαλόνια.

Από την πλευρά του, ο Λουκασένκο χαρακτήρισε το κλείσιμο των συνόρων από τη Λιθουανία ως «τρελή απάτη» και επέκρινε τη Δύση για υβριδικό πόλεμο κατά της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή διαχωρισμού με συρματοπλέγματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Βαλτικές χώρες καταδικάζουν τη συντριβή ρωσικού drone σε πολυκατοικία Ρουμανίας

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία καταδίκασαν τη συντριβή ρωσικού drone στη Ρουμανία, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κλιμάκωση και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία.
Στρατιωτικό drone σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στις Βαλτικές για drone απειλές – Βολές κατά Μόσχας από ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Βίλνιους, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκαλεί αεροπορικούς συναγερμούς στις βαλτικές χώρες, επιχειρώντας να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ. Τόνισε πως οι τακτικές αυτές αποτυγχάνουν, όπως και στην Ουκρανία.
Βίλνιους πανοραμική θέα
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για απειλές drone στη Βαλτική – Ανησυχία ΕΕ για ρωσικές κινήσεις

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Βίλνιους, επέρριψε στη Ρωσία ευθύνες για πρόσφατους συναγερμούς από drones στη Βαλτική, τονίζοντας ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, αλλά δεν τα καταφέρνει.
Πινακίδα Καλαϊνίνγκραντ οδός
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Ρωσική παρέμβαση GPS έως και εντός Ευρώπης, λέει αξιωματούχος

Ρωσικές δυνατότητες παραπλάνησης GPS έχουν επεκταθεί έως 450 χλμ. στην Ευρώπη από το Καλίνινγκραντ, με αύξηση κεραιών από 3 σε 36, σύμφωνα με Λιθουανό αξιωματούχο. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες για παρεμβολές.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για drone στη Λιθουανία προκάλεσε διακοπή πτήσεων και εκκενώσεις

Έληξε ο συναγερμός για drone που προκάλεσε διακοπή πτήσεων στο αεροδρόμιο Βίλνιους και οδήγησε τον πρόεδρο, την πρωθυπουργό και κατοίκους σε καταφύγια. Η προέλευσή του παραμένει άγνωστη, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας.