ΓΔ: 2588.41 0.72% Τζίρος: 159.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:14:37
Κελί φυλακής

Ισραήλ: Παραιτήθηκε η στρατιωτική εισαγγελέας μετά από βίντεο βασανιστηρίων

Παραίτηση υπέβαλε η στρατιωτική γενική εισαγγελέας του Ισραήλ, Γιφάτ Τομέρ-Γερουσάλμι, εν μέσω έρευνας για βίντεο όπου Ισραηλινοί στρατιώτες κακοποιούν Παλαιστίνιους κρατουμένους στο κέντρο κράτησης Σντε Τεϊμάν.

Την παραίτηση της ανώτατης στρατιωτικής εισαγγελικής λειτουργού ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, εν μέσω έρευνας για τη διαρροή βίντεο που καταγράφει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν Παλαιστινίους κρατουμένους.

Όπως έγινε γνωστό, η υποστράτηγος Γιφάτ Τομέρ-Γερουσάλμι υπέβαλε την παραίτησή της στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Εγιάλ Ζαμίρ. Η ανακοίνωση του στρατού δεν διευκρίνισε τους λόγους της αποχώρησής της.

Το περιστατικό ήρθε στο φως μετά από δημοσίευση του Channel 12 τον περασμένο Αύγουστο, με βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιων κρατουμένων στο κέντρο κράτησης Σντε Τεϊμάν, στο νότιο Ισραήλ. Τα πλάνα, τα οποία καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας, αποκάλυψαν σοβαρές παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων και ομαδικός βιασμός Παλαιστίνιου κρατουμένου στα τέλη Ιουλίου.

Για το περιστατικό συνελήφθησαν πέντε στρατιώτες, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον Φεβρουάριο. Το συμβάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ισραηλινή κοινωνία, αλλά και στις τάξεις του στρατού και της πολιτικής ηγεσίας, με διαφορετικές στάσεις απέναντι στους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι στρατιώτες «ενήργησαν εναντίον του κρατουμένου με ακραία βία» προκαλώντας «σοβαρά τραύματα», όπως σπασμένα πλευρά και διάτρηση πνεύμονα, όπως είχε ανακοινώσει ο στρατός τον Φεβρουάριο.

Η Τομέρ-Γερουσάλμι, στην επιστολή παραίτησής της που δημοσιεύθηκε από μέσα ενημέρωσης, παραδέχθηκε ότι το επίμαχο βίντεο διέρρευσε από το γραφείο της. Τόνισε ότι ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) είναι ένας στρατός με ήθος που σέβεται τον νόμο και πρέπει να διερευνά παράνομες πράξεις, ακόμη και σε συνθήκες πολέμου.

Η ίδια ανέφερε πως ενέκρινε τη δημοσιοποίηση υλικού στα μέσα ενημέρωσης για να αντιμετωπίσει την «ψευδή προπαγάνδα» κατά των στρατιωτικών αρχών επιβολής του νόμου, αναλαμβάνοντας πλήρη ευθύνη για τη διαρροή του υλικού.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σχετικά με τη διαρροή του βίντεο. Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς χαιρέτισε την παραίτηση της Τομέρ-Γερουσάλμι, δηλώνοντας πως «όποιος συκοφαντεί στρατιώτες του IDF δεν έχει θέση στον στρατό».

Το κέντρο κράτησης Σντε Τεϊμάν λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2023 σε στρατιωτική βάση, φιλοξενώντας κυρίως Παλαιστινίους που συνελήφθησαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων Παλαιστινίων κρατουμένων καταγγέλλουν συστηματικά την ισραηλινή διοίκηση φυλακών για περιστατικά κακοποίησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψήφος ισραηλινών εκλογών
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ρεκόρ συμμετοχής 44,9% έως τις 14:00 στις εκλογές

Η συμμετοχή των εκλογέων στο Ισραήλ έως τις 14:00 έφτασε το 44,9%, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ για ώρα εκλογών από το 1973, σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, με πάνω από τρία εκατομμύρια ψηφοφόρους να έχουν ήδη προσέλθει.
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Καταγγέλλει «κλοπή εκλογών» και στρέφεται κατά αραβικών κομμάτων

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε για άλλη μια φορά τα αραβικά κόμματα ότι προσπαθούν να «νοθεύσουν τις εκλογές», μετά τη σύλληψη στελεχών του Ράαμ για απόπειρα δωροδοκίας ψηφοφόρων στο νότιο Ισραήλ, γεγονός που η εκλογική επιτροπή χαρακτήρισε «ασυνήθιστο».
Εκλογές στο Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκάντι Άιζενκοτ: Να διώξουμε τη χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ

Ο Γκάντι Άιζενκοτ κάλεσε τους Ισραηλινούς να ψηφίσουν για να ανατρέψουν την «χειρότερη κυβέρνηση» στην ιστορία της χώρας, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής για τη σωτηρία της δημοκρατίας.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία-Ισραήλ: Τι αλλάζει για την Άγκυρα μετά τις ισραηλινές εκλογές;

Ο τουρκικός Τύπος βλέπει τις εκλογές στο Ισραήλ ως δοκιμή για τον Νετανιάχου και τις σχέσεις με Άγκυρα. Αναλυτές αμφιβάλλουν αν νέα κυβέρνηση θα αλλάξει στάση απέναντι σε Τουρκία και Παλαιστινίους, ενώ η Συρία παραμένει αγκάθι.
Εκλογές στο Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές δείχνει κρίσιμη καμπή για τη χώρα

Ισραηλινοί προσέρχονται μαζικά στις κάλπες στις πρώτες εκλογές μετά την 7η Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή να φθάνει το 16,68% στις 10:00, το υψηλότερο από το 1981, σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον του Νετανιάχου.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές

Ξεκίνησε η ψηφοφορία στις πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, με 7,3 εκατ. πολίτες να καλούνται στις κάλπες και το αποτέλεσμα να θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στον Νετανιάχου.