ΓΔ: 2472.77 -1.13% Τζίρος: 483.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ

ΗΠΑ: Επίθεση σε ταχύπλοο στην Καραϊβική με 3 νεκρούς, δηλώνει το Πεντάγωνο

Αμερικανικό πλήγμα στην Καραϊβική κατά σκάφους που φέρεται να σχετίζεται με ναρκωτικά άφησε τρεις νεκρούς, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Στα διεθνή ύδατα, το χτύπημα έγινε χωρίς απτά στοιχεία για διακίνηση ουσιών.

Νέο αμερικανικό πλήγμα σημειώθηκε στην Καραϊβική θάλασσα, με στόχο πλεούμενο που φέρεται να συνδέεται με διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ μέσω της πλατφόρμας X.

Από την επιχείρηση σκοτώθηκαν τρία άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από αντίστοιχες αμερικανικές επιχειρήσεις σε 70. Το συμβάν έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, με τον υπουργό να αναφέρει ότι το σκάφος χρησιμοποιούνταν από «τρομοκρατική οργάνωση». Ωστόσο, δεν παρουσιάστηκαν αποδείξεις για τη μεταφορά ελεγχόμενων ουσιών ή για τον χαρακτηρισμό των θυμάτων ως «ναρκωτρομοκράτες».

Η ανάρτηση του υπουργού συνοδευόταν από αποχαρακτηρισμένο βίντεο διάρκειας 20 δευτερολέπτων, το οποίο απεικονίζει το πλήγμα κατά του σκάφους.

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου συχνές αεροπορικές επιδρομές στον Ειρηνικό και κυρίως στην Καραϊβική θάλασσα, στοχεύοντας ταχύπλοα που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, σχετίζονται με διακινητές ναρκωτικών.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει αναλάβει την ευθύνη για την καταστροφή 18 ταχύπλοων σε ανάλογες επιχειρήσεις.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε: «Προς όλους τους ναρκωτρομοκράτες που απειλούν την πατρίδα μας: αν θέλετε να παραμείνετε ζωντανοί, σταματήστε να διακινείτε ναρκωτικά. Αν συνεχίσετε τη διακίνηση θανατηφόρων ναρκωτικών — θα σας σκοτώσουμε».

Ωστόσο, ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα αυτών των επιδρομών σε ξένα ή διεθνή χωρικά ύδατα, καθώς οι ύποπτοι ούτε αναχαιτίστηκαν ούτε ανακρίθηκαν.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπερασπίζεται τη στρατιωτική δράση, επικαλούμενος την εκστρατεία κατά εγκληματικών συμμοριών που η κυβέρνησή του έχει χαρακτηρίσει ως «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

Επιπλέον, ο κ. Τραμπ κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ότι ηγείται καρτέλ ναρκωτικών. Ο Μαδούρο διαψεύδει τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας απόπειρα αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησής του από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει οκτώ πολεμικά πλοία επιφανείας, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στην Καραϊβική, καθώς και αεροσκάφη F-35 στο Πουέρτο Ρίκο. Παράλληλα, το μεγαλύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται στον Ατλαντικό και κατευθύνεται προς την περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Νεκροί μετανάστες εντοπίστηκαν στις ακτές Τομπρούκ μετά από ναυάγιο

Άλλα 11 πτώματα μεταναστών εντοπίστηκαν σε ακτές της ανατολικής Λιβύης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 26. Υπάρχουν φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους, ενώ το σκάφος τους βυθίστηκε κοντά στο Τομπρούκ.
Φουσκωτό σκάφος στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από σύγκρουση λιμενικού με ταχύπλοο από Φλόριντα στην Κούβα

Ταχύπλοο με νηολόγιο Φλόριντα εισήλθε σε κουβανικά ύδατα και αντάλλαξε πυρά με το λιμενικό, με αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς και έξι τραυματίες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας.
Θάλασσα και βάρκα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 4 νεκροί σε επίθεση κατά σκάφους με ναρκωτικά στον Ειρηνικό

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα επίθεση σε σκάφος που φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό, σκοτώνοντας τέσσερις επιβάτες. Η επίθεση δόθηκε έπειτα από εντολή Τραμπ και δεν υπήρξαν απώλειες στις αμερικανικές δυνάμεις.
αστυνομία Βανκούβερ δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Μόντρεαλ: Πυροβολισμοί με τρεις νεκρούς, ανάμεσά τους ο δράστης

Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους αστυνομικός και ο ύποπτος, σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε εβραϊκή συνοικία του Μόντρεαλ. Μια αστυνομικός τραυματίστηκε. Η αστυνομία ερευνά ακόμη τα αίτια του περιστατικού.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε Οδησσό και Ζαπορίζια: Δύο νεκροί στην Ουκρανία

Δύο νεκροί και έξι τραυματίες σε Οδησσό και Ζαπορίζια από ρωσικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις αρχές. Ανάμεσα στους τραυματίες στη Ζαπορίζια, ένα 11χρονο αγόρι. Πυραυλικό πλήγμα Ισκαντέρ στην Οδησσό.