ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αλλεπάλληλες ήττες για τον Μπόρις Τζόνσον

Νέες ήττες στη Βουλή των Κοινοτήτων για τον Μπόρις Τζόνσον καθώς οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν το σχέδιο του τόσο για πρόωρες εκλογές όσο και την πρόταση για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Μετά την πρώτη ιστορική του ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέστη δυο ακόμη ήττες στην προσπάθεια του να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές με στόχο να δημιουργηθεί μια νέα πλειοψηφία που θα στηρίξει την στρατηγική του για το Brexit.

Οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν το βράδυ της Τετάρτης της πρόταση για κάλπες τη 15η Οκτωβρίου, με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να χαρακτηρίζει «κυνική» την προσπάθεια του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός «πέταξε το γάντι» στον αρχηγό των Εργατικών σχολιάζοντας πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι «ο πρώτος αρχηγός της αντιπολίτευσης στην ιστορία της δημοκρατίας στη χώρα μας που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε εκλογική αναμέτρηση».

Το βράδυ της Τετάρτης βρήκε τον Βρετανό πρωθυπουργό ηττημένο και στη πρόταση για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.H Βουλή των Κοινοτήτων αντιθέτως ενέκρινε την πρόταση νόμου που υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει και πάλι αναβολή του Brexit για τρεις μήνες, εκτός αν επιτευχθεί συμφωνία νωρίτερα.

Ο Μπόρις Τζόνσον διανύει μια δύσκολη εβδομάδα, καθώς οι Συντηρητικοί έχουν χάσει την απόλυτη πλειοψηφία που είχαν στη Βουλή των Κοινοτήτων καθώς ένας βουλευτής αποσκίρτησε ενώ 21 ακόμα αποπέμφθηκαν από τους Τόρις αφού συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση για να εντείνουν τις πιέσεις ώστε να μην αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε..

Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν δείχνει διατεθειμένος να επιτρέψει στον Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από την 31η Οκτωβρίου, καθώς περιμένει να επικυρωθεί το σχέδιο νόμου με σκοπό την αποτροπή ενός σκληρού Brexit.

Ο Κόρμπιν είχε πει πως θα συμφωνήσει να διεξαχθούν νέες εκλογές μόλις η άνω Βουλή, η Βουλή των Λόρδων, εγκρίνει το σχέδιο νόμου για να αποτραπεί το λεγόμενο no-deal Brexit, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει πότε θα ήθελε να γίνουν οι εκλογές.

Πλέον η ευθύνη περνάει στη Βουλή των Λόρδων που έχει ελάχιστο χρόνο να αποφασίσει, καθώς ο Τζόνσον έχει αποφασίσει να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφραζε την στήριξη του στον Μπόρις Τζόνσον σημειώνοντας πως «Ξέρει πώς να κερδίσει. Μην ανησυχείτε γι’ αυτόν, θα είναι εντάξει».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε πως ο κίνδυνος αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία επιτείνεται. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εκταμιεύσει 780 εκατ. ευρώ για να προσφερθεί κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια στις χώρες που θα υποστούν οικονομικές συνέπειες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ντάουνινγκ Στριτ: Οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν από τις 17 Οκτωβρίου

Αν θεωρηθεί αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, επανέλαβε σήμερα εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπος με νέα ερωτήματα για τα προσωπικά του έξοδα ο Μπ. Τζόνσον

Οι Sunday Times γράφουν πως το συνολικό κόστος των εργασιών στο σπίτι του ανήλθε σε περίπου 200.000 λίρες και ότι το ένα τιμολόγιο το διευθέτησε απευθείας ένας χορηγός του Συντηρητικού Κόμματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Σχοινάς: Να εμβαθύνουν οι πολιτιστικές σχέσεις Βρετανίας και Ελλάδας

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας είναι μεταξύ λαών με κοινή δέσμευση για ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία και σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζόνσον εφιστά την προσοχή των Βρετανών ενόψει χαλάρωσης των μέτρων

Από σήμερα στην Αγγλία μπορούν να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους περισσότερα από έξι άτομα ή δύο οικογένειες, ενώ εξωτερικοί χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εφαρμογή των περιορισμών αποστασιοποίησης.