ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:29:17
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Θετική η στάση Νετανιάχου στο σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα μετά την απόφαση ΟΗΕ

Το γραφείο Νετανιάχου χαιρέτισε το σχέδιο Τραμπ ως δρόμο προς «ειρήνη και ευημερία», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για τη Γάζα και προστασία των πολιτών.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε θετική στάση απέναντι στο ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, με αφορμή την υιοθέτηση της σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου επισημαίνεται ότι το σχέδιο του πρώην προέδρου Τραμπ θεωρείται ικανό να οδηγήσει σε «ειρήνη και ευημερία», καθώς θέτει ως προϋποθέσεις την καθολική αποστρατιωτικοποίηση, τον αφοπλισμό και την αποριζοσπαστικοποίηση της Γάζας.

Παράλληλα, το Ισραήλ καλεί τους γείτονές του να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μαζί του και να συνεργαστούν για την εκδίωξη της Χαμάς και των υποστηρικτών της από την περιοχή. Η πρόσκληση αυτή συνδέεται με τις συμφωνίες του Αβραάμ, οι οποίες προωθούν την αποκατάσταση διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών ή μουσουλμανικών χωρών της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ζήτησε την άμεση εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ στην πράξη.

Σε ανάρτησή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του ΟΗΕ για τη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς το «επιτακτικό».

Η απόφαση, η οποία συντάχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επικυρώνει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πολυεθνούς δύναμης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής σημείωσε ότι με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας διασφαλίζεται το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση και τη συγκρότηση ανεξάρτητου κράτους, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση τονίζεται η ανάγκη άμεσης υλοποίησης της απόφασης, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα, η προστασία του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, η αποτροπή εκτοπισμών, η πλήρης αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής, η ανοικοδόμηση, η διασφάλιση της λύσης των δύο κρατών και η αποτροπή προσάρτησης εδαφών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Διαμαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την απαγόρευση 37 ΜΚΟ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατακρίνουν την απαγόρευση πρόσβασής τους στη Γάζα από το Ισραήλ, που ζητά λίστες με τα στοιχεία των Παλαιστίνιων υπαλλήλων τους. Την απόφαση αυτή επηρεάζονται συνολικά 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Προθεσμία από το Ισραήλ σε 37 οργανώσεις για λίστα υπαλλήλων

Το Ισραήλ προειδοποιεί 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι θα χάσουν πρόσβαση στη Γάζα αν δεν καταθέσουν ονόματα Παλαιστινίων υπαλλήλων. Η ΕΕ προειδοποιεί πως οι νέοι κανόνες θα μπλοκάρουν τη διανομή ζωτικής βοήθειας.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του εκπροσώπου της στη Γάζα

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο εκπρόσωπος της, Αμπού Ομπέιντα, σκοτώθηκε στη Γάζα, όπως είχε ανακοινώσει το Ισραήλ τον Αύγουστο. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ τον τίμησαν ως «μεγάλο μάρτυρα» σε βίντεο στο Telegram.
Κατεστραμμένη Γάζα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επίθεση σε καταφύγιο της Γάζας με πέντε νεκρούς

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο-καταφύγιο στη Γάζα προκάλεσε τον θάνατο πέντε ατόμων, ανάμεσά τους και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός ερευνά τις καταγγελίες θυμάτων και δηλώνει πως δεν στοχεύει αμάχους.
Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ανώτερου διοικητή από ισραηλινό πλήγμα

Ο Χαλίλ αλ Χάγια της Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή Ραάντ Σαάντ από ισραηλινό πλήγμα, καλώντας τους μεσολαβητές και τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να σεβαστεί την εκεχειρία στη Γάζα.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Φιντάν: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στη Γάζα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη δύναμη σταθεροποίησης στη Γάζα, με στόχο τον διαχωρισμό Ισραηλινών και Παλαιστινίων στα σύνορα, στο πλαίσιο του Φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ.