ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

Σφοδρές αντιδράσεις για τα απαξιωτικά σχόλια Τραμπ κατά Σομαλών

Οργή στη Σομαλία μετά τις δηλώσεις Τραμπ, που χαρακτήρισε τους Σομαλούς «σκουπίδια» και τη χώρα «βρωμερή», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις πολιτών και πολιτικών.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στη Σομαλία τα υποτιμητικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για τους Σομαλούς και τη χώρα τους, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά μεταναστών από τη Σομαλία, χαρακτηρίζοντάς τους «σκουπίδια» και δηλώνοντας πως «δεν τους θέλουμε στη χώρα μας». Ο Τραμπ αναφέρθηκε στη χώρα ως «βρωμερή» και ισχυρίστηκε πως «το μόνο που κάνουν είναι να σκοτώνονται μεταξύ τους».

Τα σχόλια αυτά έγιναν με αφορμή σκάνδαλο στη Μινεσότα, όπου, σύμφωνα με την τοπική δικαιοσύνη, καταβλήθηκαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για ανύπαρκτες κοινωνικές υπηρεσίες μέσω εικονικών τιμολογίων Αμερικανών σομαλικής καταγωγής.

Ο Αμπντισαλάν Ομάρ, κάτοικος της κεντρικής Σομαλίας, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Τραμπ, ενώ ο Μπούλε Ισμαήλ από το Μογκαντίσου τόνισε ότι «είναι καθήκον των ΗΠΑ να αντιδράσουν».

Ο Τραμπ έχει συχνά στοχοποιήσει μειονότητες και έχει αναγάγει την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης σε κορυφαία προτεραιότητα, εντείνοντας την ανησυχία μέρους της λευκής πλειοψηφίας για απώλεια ισχύος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «τερματίσει τη μετανάστευση από όλες τις χώρες του τρίτου κόσμου», μετά από περιστατικό επίθεσης στην Ουάσιγκτον, για το οποίο κατηγορήθηκε Αφγανός πρώην στρατιωτικός.

Ήδη από τον Ιούνιο, η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει περιορισμούς ή απαγορεύσεις εισόδου σε πολίτες 19 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Σομαλία.

Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας, Χαμζά Αμπντί Μπάρε, σχολίασε διπλωματικά τα γεγονότα σε σύνοδο κορυφής στο Μογκαντίσου, σημειώνοντας πως ο Τραμπ έχει προσβάλει και άλλες χώρες. Όπως ανέφερε, «υπάρχουν πράγματα που δεν χρειάζονται σχολιασμό, είναι καλύτερο να τα αγνοούμε».

Πρόσφατα, ο Τραμπ δήλωσε ότι τερματίζει την προσωρινή προστασία από απέλαση για τους Σομαλούς στη Μινεσότα, επικαλούμενος «σομαλικές συμμορίες», χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις αναφορές ανακριβείς.

Η Σομαλία, χώρα του Κέρατος της Αφρικής, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με το 70% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες πολυδιάστατης φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Από τη δεκαετία του 1990, η χώρα βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κράτους.

Σήμερα, η Σομαλία συνεχίζει να πλήττεται από βία και φτώχεια, ενώ αντιμετωπίζει τη δράση της ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης.

Παρά τις επιθέσεις του Τραμπ, κάποιοι Σομαλοί ερμήνευσαν τα σχόλιά του ως κριτική προς την κυβέρνηση τους. Η Σαμίρα Αμπντουλάχι από το Μογκαντίσου σημείωσε πως «ο Τραμπ είπε την αλήθεια αλλά με δυσάρεστα λόγια», αναφερόμενη στα προβλήματα διακυβέρνησης και ασφάλειας στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Μου αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης, επικρίνοντας τη Νορβηγική Επιτροπή ενόψει της ανακοίνωσης των φετινών υποψηφίων. Υποστήριξε ότι έχει συμβάλει στην παύση οκτώ πολέμων από το 2025.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θέλει το θέρετρό του με γήπεδα γκολφ για προεδρική κατοικία

Ο Τραμπ επιθυμεί να μετατρέψει το πολυτελές συγκρότημά του στη Φλόριντα σε ασφαλή προεδρική κατοικία, στα πρότυπα του Καμπ Ντέιβιντ. Το σχέδιο παραμένει ασαφές, ειδικά ως προς το οικονομικό όφελος για την οικογένειά του.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν βλέπω σύνδεση ρωσικού εργαστηρίου με βιολογικό όπλο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο θάνατος υπαλλήλου εργαστηρίου στη Σιβηρία σχετίζεται με βιολογικό όπλο, ενώ επεσήμανε ότι οι ρωσικές αρχές διαβεβαιώνουν πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Η Δύση να ξαναβρεί τις ελληνικές αξίες, ο Τραμπ βοηθά

Σε ομιλία του στην Πνύκα, ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε πως η Δύση οφείλει να αντλήσει αυτοπεποίθηση και να αξιοποιήσει τις ελληνικές αξίες για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, τονίζοντας τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επίσημο αίτημα προς Ρωσία για διευκρινίσεις μετά τον θάνατο σε εργαστήριο πανώλης

Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα περισσότερες πληροφορίες από τη Ρωσία μετά τον θάνατο εργαζομένης σε εργαστήριο πανώλης στη Σιβηρία, ενώ ο Τραμπ επιθυμεί άμεση επικοινωνία με τον Πούτιν. Οι ρωσικές αρχές διαψεύδουν λήψη ειδικών μέτρων.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας στην ισχυρότερη φάση τους

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, τόνισε πως η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο στην Ελλάδα αναδεικνύει τη δύναμη της ελληνοαμερικανικής συμμαχίας και την κοινή δέσμευση για αμυντική, εμπορική και ενεργειακή συνεργασία.