ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
Ζυγαριά δικαιοσύνης και σφύρα μπροστά σε νομικά βιβλία, σύμβολα νόμου και δικαστηρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ εγκρίνει εκλογικό χάρτη υπέρ Ρεπουμπλικανών στο Τέξας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε τη χρήση του νέου εκλογικού χάρτη στο Τέξας, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες έδρες στους Ρεπουμπλικάνους στις εκλογές του 2026, παρά τις ενστάσεις για φυλετικά κριτήρια στη χάραξη του χάρτη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να επιτρέψει στο Τέξας τη χρήση του νέου εκλογικού χάρτη, ο οποίος έχει σχεδιαστεί ώστε να διασφαλίσει περισσότερες έδρες για τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026. Η απόφαση αυτή θεωρείται σημαντική επιτυχία για το κόμμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Με ψήφους 6 υπέρ και 3 κατά, το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που είχε αναστείλει τη χρήση του νέου χάρτη, επικαλούμενο ότι η κατανομή των εκλογικών περιφερειών έγινε «με φυλετικά κριτήρια», κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Η συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου επέκρινε το κατώτερο δικαστήριο για "αδικαιολόγητη παρέμβαση" στη διαδικασία, προκαλώντας "σύγχυση" στη διεξαγωγή των εκλογών. Από την άλλη, η δικαστής Ελένα Κέιγκαν, εκπροσωπώντας τους τρεις προοδευτικούς, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της, επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο επιτρέπει τη διεξαγωγή εκλογών με χάρτη που παραβιάζει σαφείς οδηγίες για τη χρήση φυλετικών κριτηρίων.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται η πρακτική του gerrymandering, δηλαδή η ανακατανομή των εκλογικών περιφερειών με στόχο την ενίσχυση του κυβερνώντος κόμματος σε κάθε πολιτεία. Αν και το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποφανθεί από το 2019 ότι η χάραξη εκλογικών χαρτών δεν αποτελεί ομοσπονδιακή αρμοδιότητα, παραμένει παράνομη η χρήση φυλετικών κριτηρίων.

Ο νέος εκλογικός χάρτης εγκρίθηκε τον Αύγουστο από το κοινοβούλιο του Τέξας. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε πιέσει δημόσια για την αναδιαμόρφωση του χάρτη, με στόχο την ενίσχυση της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Περιφέρειες με πλειοψηφία Λατινοαμερικανών και Αφροαμερικανών, όπου επικράτησε η Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές του 2024, κατατμήθηκαν και ενσωματώθηκαν σε περιοχές που κέρδισαν οι Ρεπουμπλικάνοι, αποδυναμώνοντας την ψήφο των Δημοκρατικών.

Με τον τρόπο αυτό, οι Ρεπουμπλικάνοι υπολογίζουν ότι θα κερδίσουν πέντε επιπλέον έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, μετά από προσφυγή Αφροαμερικανών και Λατινοαμερικανών πολιτών, που χαρακτήρισαν τον ανασχεδιασμό «μεροληπτικό», δικαστήριο ανέστειλε προσωρινά τον νέο χάρτη και διέταξε τη χρήση του παλαιότερου στις εκλογές του 2026.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, "υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις πως το Τέξας χάραξε τον εκλογικό χάρτη το 2025 με βάση φυλετικά κριτήρια". Σε απάντηση, οι Δημοκρατικοί στην Καλιφόρνια πέτυχαν μέσω δημοψηφίσματος την έγκριση νέου εκλογικού χάρτη, επιδιώκοντας να κερδίσουν πέντε επιπλέον έδρες στη Βουλή, αξιοποιώντας την κυριαρχία τους στην πολιτεία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Καλιφόρνια, με τη στήριξη του υπουργείου Δικαιοσύνης υπό την Παμ Μπόντι, προσέφυγαν επίσης στη δικαιοσύνη κατά του νέου εκλογικού χάρτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ λέει πως ο δράστης είχε "πολύ αντιχριστιανικό" μανιφέστο

Συνελήφθη ύποπτος που επιχείρησε να εισβάλει σε δείπνο της Ένωσης ανταποκριτών του Λευκού Οίκου με παρούσα τη Ντόναλντ Τραμπ· ο ύποπτος έγραψε «αντιχριστιανικό» μανιφέστο, δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Στάμρερ και Τραμπ: Aνάγκη για αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ

Ο Κιρ Στάρμερ και ο Ντόναλντ Ταμπ συζήτησαν τηλεφωνικά την ανάγκη επαναφοράς της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε ανακούφιση για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου μετά πρόσφατο περιστατικό.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βασιλιάς Κάρολος και φον ντερ Λάιεν καταδίκασαν την επίθεση κατά Τραμπ

Ο βασιλιάς Κάρολος εξέφρασε ανακούφιση για την ασφάλεια του Ντόναλντ Τραμπ μετά το συμβάν στο δείπνο του Λευκού Οίκου, ενώ εξετάζεται αν θα επηρεαστεί η προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το παλάτι.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για επίθεση στις ΗΠΑ: Η βία δεν χωράει στη δημοκρατία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε σθεναρά την επίθεση στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, τονίζοντας πως «η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία» και ότι η προστασία των θεσμών είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
Κιρ Στάρμερ στο δρόμο
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Σοκαρισμένος και καταδικάζει την επίθεση εναντίον του Τραμπ

Εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για το περιστατικό πυροβολισμών σε δεξίωση στην Ουάσινγκτον, δηλώνοντας ανακούφιση που ο Ντόναλντ Τραμπ και οι παριστάμενοι είναι ασφαλείς, ενώ καταδίκασε κάθε επίθεση κατά της δημοκρατίας.