Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, παρουσιάζει με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση τις τρεις εβδομάδες που πέρασε στις φυλακές του Παρισιού, μέσα από το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός φυλακισμένου». Σε αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Σαρκοζί περιγράφει την κυριαρχία του γκρι χρώματος στον χώρο των φυλακών, ενώ μοιράζεται προσωπικές στιγμές προσευχής και συζητήσεις με τον ιερέα της φυλακής.
Στο έργο του, ο πρώην πρόεδρος, που σύμφωνα με τη Le Figaro είχε τον αριθμό 320535 κατά τη διάρκεια της κράτησής του, αναλύει λεπτομερώς τις συνθήκες διαβίωσης. Αναφέρει ότι η διατροφή του στις φυλακές Santé του Παρισιού περιλάμβανε γαλακτοκομικά προϊόντα, μπάρες δημητριακών, μεταλλικό νερό, χυμό μήλου και ορισμένα γλυκά.
Σε συνέντευξή του στη Le Figaro, ο Σαρκοζί αποκάλυψε πως το βιβλίο γράφτηκε «με ένα στυλό σε ένα μικρό τραπέζι από κόντρα πλακέ, κάθε μέρα». Οι σελίδες παραδίδονταν στους δικηγόρους του και ακολούθως στη γραμματέα του για δακτυλογράφηση. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η συγγραφή τον βοήθησε να απαντήσει στο ερώτημα «Μα πώς έφτασα εδώ;» και να αναστοχαστεί τη διαδρομή της ζωής του.
Παράλληλα, ο Σαρκοζί ασκεί κριτική σε πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με τη Figaro, ότι «έστρεψε το βλέμμα του» μπροστά στην καταδίκη του προκατόχου του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 25 Σεπτεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε ποινή πέντε ετών φυλάκισης και πρόστιμο 100.000 ευρώ για την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 από το καθεστώς της Λιβύης. Ο Σαρκοζί παρέμεινε στη φυλακή για περίπου τρεις εβδομάδες πριν αποφυλακιστεί με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Έχει ασκήσει έφεση και η νέα δίκη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 16 Μαρτίου έως τις 3 Ιουνίου στο Εφετείο του Παρισιού.