ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σφύρα δικαστηρίου
Η σφύρα του δικαστή σε εστιασμένο δικαστικό περιβάλλον, σύμβολο απονομής δικαιοσύνης.

ΗΠΑ: Δικαστική εντολή απελευθερώνει τον Κιλμάρ Α. μετά την παράνομη απέλασή του

Δικαστήριο στις ΗΠΑ διέταξε την αποφυλάκιση του Κιλμάρ Αμπρέχο, συμβόλου της επιθετικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής Τραμπ, παρά το ενδεχόμενο νέας απέλασης, επιτρέποντάς του να επιστρέψει προσωρινά στο σπίτι του στο Μέριλαντ.

Αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του Κιλμάρ Αμπρέχο, η υπόθεση του οποίου είχε μετατραπεί σε σύμβολο της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής στις ΗΠΑ κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ. Παρά την απόφαση αυτή, παραμένει το ενδεχόμενο νέας απέλασής του.

Η δικαστική εντολή της Πόλα Ξινίς επιτρέπει στον Αμπρέχο να επιστρέψει προσωρινά στην οικία του στο Μέριλαντ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ, που είχαν διαμηνύσει ότι δεν θα του επιτραπεί να κυκλοφορήσει ξανά ελεύθερος στις ΗΠΑ.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν ο Αμπρέχο απελάθηκε παράνομα στο Ελ Σαλβαδόρ και φυλακίστηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Επέστρεψε ωστόσο στις ΗΠΑ, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Η κυβέρνηση τον παρουσίαζε ως απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ επικριτές υποστήριζαν ότι παραβιάζονται τα νομικά δικαιώματα στην προσπάθεια μαζικών απελάσεων.

Ο 30χρονος Αμπρέχο βρίσκεται υπό κράτηση από τον Αύγουστο, μετά τη σύλληψή του όταν αποφυλακίστηκε από τις φυλακές για την ποινική του υπόθεση. Η δικαστής Ξινίς έκρινε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, καθώς δεν είχε εκδοθεί επίσημη εντολή απέλασης το 2019 από τις μεταναστευτικές αρχές, ενώ είχε ήδη απαγορευτεί η επιστροφή του στο Ελ Σαλβαδόρ λόγω κινδύνου από εγκληματικές συμμορίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Σε συντονισμό με ΕΕ για τους νέους δασμούς Τραμπ

Η Ολλανδία αντέδρασε στην ανακοίνωση Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκές χώρες με στρατεύματα στη Γροιλανδία. Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η χώρα είναι σε επαφή με την ΕΕ και τους εταίρους για την απάντηση.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη σύνοδος ΕΕ την Κυριακή μετά την απειλή Τραμπ για νέους δασμούς

Έκτακτη συνεδρίαση των 27 πρέσβεων της ΕΕ συγκαλείται αύριο στις Βρυξέλλες, έπειτα από ανακοίνωση Τραμπ για νέους δασμούς στην Ευρώπη μέχρι να επιτραπεί η αγορά της Γροιλανδίας. Η συνάντηση θα γίνει στις 6 το απόγευμα.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απορρίπτει τις δασμολογικές απειλές Τραμπ

Ο Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε λανθασμένες τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς σε Ευρωπαίους συμμάχους λόγω της Γροιλανδίας, τονίζοντας τη σημασία της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Οι δασμοί Τραμπ απειλούν τις διατλαντικές σχέσεις

Η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη Δανίας-Γροιλανδίας και τόνισε ότι οι δασμοί απειλούν τις διατλαντικές σχέσεις. Υπογράμμισε τη σημασία της κυριαρχίας και της ειρήνης στην Αρκτική, καλώντας σε συνεχή διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Μας εξέπληξαν οι δασμολογικές απειλές Τραμπ στη Γροιλανδία

Ο Δανός ΥΠΕΞ Ράσμουσεν εξέφρασε έκπληξη για την απειλή Τραμπ με αύξηση δασμών σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες αν δεν "πουληθεί" η Γροιλανδία στις ΗΠΑ, τονίζοντας πως στόχος τους είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ διαμηνύει στην Ουάσινγκτον εμμονή σταθερή στο διεθνές δίκαιο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, διαμήνυσε πως η Ευρώπη θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο μετά τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς και προανήγγειλε συντονισμένη αντίδραση των κρατών-μελών της ΕΕ.