ΓΔ: 2086.57 -5.20% Τζίρος: 221.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:01:41
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας σε επίσημη εκδήλωση στις ΗΠΑ.

Ιντιάνα: Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν σχέδιο Τραμπ για τον εκλογικό χάρτη

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Ιντιάνα απέρριψαν πρόταση ανασχεδιασμού του εκλογικού χάρτη, παρά τις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας αμετάβλητες τις περιφέρειες ενόψει των εκλογών του 2026.

Σημαντική αντίσταση προέβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι της Ιντιάνα στον ανασχεδιασμό του εκλογικού χάρτη, απορρίπτοντας πρόταση που είχε ως στόχο την ενίσχυση του κόμματος στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. 

Η κίνηση αυτή ήρθε παρά τις έντονες πιέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδίωκε να αποσπάσει δύο έδρες από τους Δημοκρατικούς στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες μια εντατική εκστρατεία, προσπαθώντας να επηρεάσει τους Ρεπουμπλικάνους σε πολιτείες όπου το κόμμα έχει τον έλεγχο. 

Στόχος του είναι η ανακατανομή των εκλογικών περιφερειών ώστε να ευνοηθεί η παράταξή του ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του 2026.

Επί του παρόντος, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί οριακή πλειοψηφία πέντε εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μια ισορροπία που ενδέχεται να αλλάξει τον Νοέμβριο του 2026. 

Ενδεικτικό της στρατηγικής του Τραμπ αποτελεί το γεγονός ότι το καλοκαίρι εξασφάλισε ανασχεδιασμό του εκλογικού χάρτη στο Τέξας, με αποτέλεσμα πέντε επιπλέον Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να αναμένονται από την πολιτεία αυτή.

Ωστόσο, στην Ιντιάνα, αρκετά μέλη του κόμματος επέλεξαν να μην προχωρήσουν σε αντίστοιχη αλλαγή, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια του Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόταση απορρίφθηκε στην πολιτειακή Γερουσία με 19 ψήφους υπέρ και 31 κατά, παρότι οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν 40 έδρες. 

Έτσι, ο εκλογικός χάρτης παραμένει αμετάβλητος, πιθανότατα προς όφελος των δύο Δημοκρατικών που εκπροσωπούν σήμερα την Ιντιάνα στη Βουλή.

Σε απάντηση, ο πρόεδρος Τραμπ επέκρινε δημόσια τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτειακή Γερουσία, Ρόντρικ Μπρέι, δηλώνοντας πως θα στηρίξει «οποιονδήποτε θέλει να είναι αντίπαλός του» στις εσωκομματικές εκλογές της άνοιξης.

Παρά τις απειλές, ο Τραμπ δεν κατάφερε να επηρεάσει το αποτέλεσμα, σημειώνοντας μια σημαντική πολιτική ήττα στην Ιντιάνα.

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, αποφάσισαν να ανταποδώσουν στις πολιτείες όπου διατηρούν τον έλεγχο. Στην Καλιφόρνια, ο ανασχεδιασμός του εκλογικού χάρτη, που εγκρίθηκε μέσω δημοψηφίσματος, αναμένεται να αφαιρέσει πέντε έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή. 

Παράλληλα, μετά την ανάκτηση του ελέγχου του τοπικού κοινοβουλίου στη Βιρτζίνια τον Νοέμβριο, οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν αλλαγές και στον δικό τους εκλογικό χάρτη.

Στις ΗΠΑ, οι εκλογικές περιφέρειες ανακατανέμονται θεωρητικά κάθε δέκα χρόνια, μετά από εθνική απογραφή, ώστε να αντανακλούν τις δημογραφικές αλλαγές.

 Στην πράξη, ωστόσο, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί αξιοποιούν τον ανασχεδιασμό για να ενισχύσουν τη θέση τους, συχνά δημιουργώντας περιφέρειες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του εκάστοτε κόμματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θλίψη για τη φθορά της σχέσης ΗΠΑ-Βρετανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε λύπη για την ψυχρότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας, αποδίδοντας ευθύνες στον Κιρ Στάρμερ για τη στάση του απέναντι στα πλήγματα κατά του Ιράν, δηλώνοντας πως άλλες χώρες όπως η Γαλλία στήριξαν τις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πρώτη φορά στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου ως πρόεδρος

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα παραστεί για πρώτη φορά ως πρόεδρος στο ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, επικαλούμενος την 250η επέτειο των ΗΠΑ και την αναγνώριση του ως έναν από τους σπουδαιότερους προέδρους.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν με ικανοποιεί ο εφοδιασμός των ΗΠΑ με νέα οπλικά συστήματα

Ο Τραμπ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τον εξοπλισμό των ΗΠΑ με σύγχρονα όπλα, επικρίνοντας τον Μπάιντεν για «δωρεές» όπλων υψηλής τεχνολογίας στην Ουκρανία, χωρίς να διευκρινίζει λεπτομέρειες ή να αναφέρεται σε άλλες συγκρούσεις.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τέσσερις στόχοι στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν με την Τεχεράνη

Ο πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε, για πρώτη φορά, συγκεκριμένους στόχους για τον πόλεμο στο Ιράν τονίζοντας ότι επιδιώκει την καταστροφή των δυνατοτήτων βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης, σύμφωνα με ομιλία του στον Λευκό Οίκο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τελευταία ευκαιρία για εξάλειψη της απειλής από το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι διέταξε επίθεση στο Ιράν για να σταματήσει το πυρηνικό και βαλλιστικό του πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «τελευταία ευκαιρία» για να εξαλειφθούν οι απειλές που, όπως δήλωσε, εκπροσωπεί το ιρανικό καθεστώς.